Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oblohu rozčísne šestinásobnou rychlostí zvuku, je nezachytitelný radary a rozsévá smrt. Rakety navádí a odpaluje prostřednictvím impulsů pilota. To je MIG-31, nejničivější válečný stroj, jaký byl kdy postaven, s kódovým označením Ohnivá liška. Patří ale Rusům. K udržení rovnováhy světové moci se ji Západ musí zmocnit. Clint Eastwood režíruje a zároveň hraje v hlavní roli amerického pilota Mitchella Ganta, muže vhodného pro tuto misi. Ohnivá liška nabízí akci a napětí včetně speciálních efektů, které vás odzbrojí. John Dykstra, tvůrce vizuálních efektů a držitel Oscara za Star Wars připravil tento špionážní spektákl ve své naprosto nejlepší formě. Zasedněte s Eastwoodem do kokpitu a vzhůru do oblak! (Magic Box)

(více)

Recenze (74)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Ale jo je to sakra naivní film to nezastírám, ale ta nostalgie prostě funguje. Viděl jsem to jako kluk a byl jsem nadšenej jak hrdinej Clint čajzne Sovětům prototyp jejich nejnovější stíhačky. Dneska když se na film podívám z odstupem, tak je to maximálně na ty lepší tři hvězdice, ale to neznamená, že to není slušná porce zábavy. Samozřejmě máme zde tu typickou ozvěnu studený války díky který jsou prostě tyhle osmdesátkový špionážní akčňáky pekelně zábavný. vždycky jsem to měl rád. První půlka je čistokrevný thriller z pár lehce nervózníma scénama. Druhá půlka se pak přehoupne do akčního leteckýho finále. Sakra ti Rusáci tady ale opravdu dali dohromady pekelnej stroj kde nemusíte ani mačkat spoušť když chcete střílet stačí na to myslet, ale bacha! musíte myslet Rusky, takže pokud něpaněmájete, tak jste v řiti a sestřelíte leda tak hovno. Jinak jasně, že ve scénáři je pár logických děr a těsně před tím finále co jsem zmínil pár hluchým míst. Nicméně Eastwood je borec ústřední hudební motiv fakt povedenej. Jak říkám prostě pořádnej kus nostalgie naivních 80 let.65% ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,MOJA NENÁVISŤ K ĽUDOM V LONDÝNE, KTORÍ ROZHODUJÚ O MOJEJ SMRTI JE ÚPLNE NIČÍM V POROVNANÍ S TOU, KTORÚ CÍTIM KU KGB." __ V mojich očiach ani nie tak Bondovka, ako skôr veľkolepejšia epizóda s ,,MacGyvera". V prvej, pre niekoho nudnejšej polovici ma skôr potešilo niekoľko väčších či menších detailom, akými sú napr. pomerne realisticky vykreslený východný blok (prostredie Moskvy, ktorú zaskakovala Viedeň), spomienka na inváziu do Československa a tiež vo vedľajších úlohách Hugh Fraser známejší ako kpt. Hasting a Thomas Hill, ktorého som dosiaľ poznal iba ako knihovníka v ,,NeverendingStory". Istotne, druhá polovica má veľmi slušné tempo v ktorom mi akurát prekážalo Eastwoodovo neprestajné komentovanie jeho pilotovania a takisto jeho zbytočné neurózy z Vietnami, ktoré príbehu nijako neslúžia. Takisto záver mi príde trocha uponáhľaný. Téma studenej vojny je už dávno za nami, film obstojne, no miestami aj značne nadsadene reflektuje dané obdobie. (1193. hodnotenie, 69. komentár k filmu) ()

Reklama

Jino 

všechny recenze uživatele

První půlka, která se nese v duchu bondovek, je na můj vkus až moc zdlouhavá. Pravý drive to nabere až ve druhé hodině, v níž si Eastwood dělá srandu ze sovětských nekamarádů. Což ostatně vyplouvá na povrch i z celého vyznění snímku. Rusové zde působí jako přitroublí idioti, až je nakonec divné jak mohli vůbec něco takového, jako je nejmodernější stíhačka, vymyslet a nebo dokonce pilotovat. Taková slabě průměrná ptákovina, kterou drží ve vzduchu snad jen Eastwoodovy letecké manévry s Firefoxem. 50% ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Tri hviezdy s odretými ušami. Aj na Eastwooda slabší film a to najmä s prihliadnutím na to, že to aj sám režíroval. Keď si vezmem do úvahy, že Top Gun je mladší len 4 roky, tak technicky doba za tie štyri roky tak postúpila, že Firefox je oproti Top Gunu lacná TV akcia. Zápletka pritom bola celkom fajn, ale na to, že ten film mal cez dve hodiny, moc sa v ňom neudialo. Takže tri hviezdy len a len kvôli Clintovi a z úcty k nemu. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Zápletku jako tahle(nejlepší pilot má ukrást sovětskou stíhačku řízenou myšlenkami v čemž mu pomáhá sir Humprhrey) si umím představit spíše ve zpracování Dudikoffa, Norrise a podobných a ne v podání Clinta(ano toho Clinta co potom získá 2 Oscary za režii).Opravdu nechápu proč je Eastwood tak nesnášen za své role hláškujících drsných poldů a mlčenlivých desperátů a pokud natočí něco, kde dělá chyby (potí se, je nejistý, neví co má dělat, pomalu se rozkoukává)tak je pro smích.Ale abych se vrátil k Firefoxu - výborný špionážní film, kde nejsou Sověti jen neschopní staří tupci a opilí generálové, které převeze sebehorší špion, lae docela chytře uvažující vojáci, které obalamutí jen na chvíli.Při té scéně v metru, kde se hlavní hrdina musí rychle dostat přes stráže než objeví mrtvolu, kterou před chvíli ukryl na záchodě jsem měl hodně zvednutý adrenalin. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (12)

  • Clint Eastwood se učil ruštinu ze zdrojů, které mu poskytl Armádní jazykový institut v Presidio of Monterey v Kalifornii. (Foxhound#1)
  • Skutečný MiG-31 má kódový název NATO "Foxhound". (Foxhound#1)
  • Film byl natočen na motivy románu Craiga Thomase "Firefox", který se stal v roce 1977 po svém vydání bestsellerem.
    Craig Thomas později napsal pokračování s názvem "Firefox Down". To přímo navazuje na první díl od okamžiku, kdy Gant zvítězí v souboji nad druhým prototypem Firefoxu. Thomas první vydání tohoto románu věnoval Clintu Eastwoodovi: "Pro Clinta Eastwooda - pilota Firefoxu". (Roztržitý Luke)

Reklama

Reklama