Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seržant Thomas Highway, veterán z války v Koreji, kde získal řadu vysokých vyznamenání, je sice tělem i duší voják, ale měl problémy s pitím a následnými rvačkami, takže je nakonec potrestán a převelen. Vrací se do školy, kde má cvičit nováčky námořní pěchoty. V jednotce, kterou dostane na starost, vládne totální chaos. Všichni by to vzdali. Ne tak seržant Highway. Pěstí a upřímným chlapským slovem žene rozmazlené rekruty na cvičák, a zanedlouho udělá průzkumáka dokonce i z černocha Stitcha Jonese, který byl v civilu něčím tak opovrženíhodným, jako je rockový zpěvák. Píše se rok 1983 a cepovaní vojáci se nekompromisnímu postoji a tvrdosti svého seržanta pošklebují jen do okamžiku, kdy dostanou rozkaz k bojovému nasazení na Grenadě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (251)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Hm, takze tato US komedia na mna nefunguje. Pan VychodnyLes v roli Highway-a je sice na urovni, ale zasmiat sa niet comu, a US styl humoru je tomu europskemu /Spencer, Hill, DeFunes, Benny Hill, Stan Laurel, Oliver Hardy  + ceskoslovenske komedie/ na hony vzdialeny. Vycvik vojakov je sice drsny, ale to je asi vsetko, dialogy casto umele, sice drsne, ale miestami az prilis bila do oci snaha o komedialne hlasky. I pre stareho pana Vychodneholesa plati, že s humorom opatrne. Humor je vec vazna, je ako krehka nadoba, staci malo a rozbije sa.  Rezia je na urovni, ale co z toho, ked samotny Vychodnyles nema komedialny talent /raz darmo, Jack Lemmon je Jack Lemmon - to bol pre mna pan komik/. Drsny vycvik - tak na tom sa uz fakt nie je comu zasmiat. Raz darmo,VychodnyLes v 80. rokoch 20. storocia vyhasol, a nemal dohromady co ponuknut. Ani tie dve umele pokracovania Dirty Harryho nedokazali v 80s jeho karieru zachranit. 130 minut je sialene vela. 40 % ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Prvá polka a výcvik "lenivých" mariňákov trošku pripomenul Full Metal Jacket, potom avšak všetko zapadne do takého priemeru a jediné čo stoji za pozeranie je Clint Eastwood a jeho sarkastické hlášky, ktoré nemajú chybu, ale sú veľmi drsné. Vedia však veľmi pobaviť, hlavne scénka, keď jeden z mariňákov behá dokola. Tento film má za úlohu hovoriť sproste. Ak sa chcete pridať do partie sprosťákov a predbiehať sa v sprostých výrazoch, potom si ho určite zožeňte ako výučbové DVD. Je však jasné, že Clint nakrútil už aj ďaleko lepšie filmy. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kdepak, Clinta Eastwooda si musím pamatovat jedině jako poručíka Morris Schafferra z dokonalého Where Eagles Dare a nikoliv jako seržanta Toma Highwaye z tohohle (u mě) docela propadáku. Jako parodie je to místy dobrý, ale jestli to Clint coby režisér myslel vážně, tak potěš koště.___ Příběh muže, který prožívá svůj velký a nesnadný comeback? Proč ne, sice už to tu bylo mockrát (a ještě bude, vděčné to téma), ale tímhle způsobem ne! Zbrojní seržant Highway je válečný veterán - mariňák, a s tím v podstatě propluje celým filmem. Jeho současné hrdinství je maximálně tak rafinovaná volba triček na ranní rozcvičku s mužstvem. Místy jsou dialogy hodně stupidní, především celou postavu jeho exmanželky a části scénáře s tím související bych škrtnul. Scénář vůbec se mi moc nepozdává, připadá mi (v kontextu jiných filmů pana Eastwooda) poměrně hodně nezvládnutý a jaksi uměle natahovaný.___ Je pravda, že se ve filmu dočkáme mnoha vtipnějších hlášek, ale i na ty musí být vhodná nálada. Clint doby seržant si dělá legraci úplně ze všeho a nejvíc z homosexuálů, do kterých si všichni vytrvale navzájem nadávají. S trochou nadsázky by se film dal dokonce označit jako antiteploušský, protože chvílemi už to bylo s těmi vtipy na čtyřprocentní minoritu až moc přehnané. "Napijem se na Johnsona a na všechny kousky, co jsme z něho nenašli." ()

Jino 

všechny recenze uživatele

Hmm... Klobouk dolů. Eastwood režíruje a hraje svoji typickou postavu, která si nenechá srát na hlavu od nikoho - ani od nadřízeného a tím méně od party přerostlých děcek bez disciplíny, kterou postaví latě a ještě si získá zasloužený respekt. Eastwood tento typ drsňáků umí a já se u jeho konfrontace s mladými burany bavil a vždy budu bavit nadmíru báječně. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Válečný veterán se zlije, a je povolán zpět, aby vycvičil bandu nováčků.Provařené, co můžeme čekat nového? První půlka FMJ natažená na dvě hodiny? Něco na způsob Policejní akademie - jenom kapitána Harrise bude hrát Dirty Harry?Prdlajs! Clint nesnáší je, oni nesnáší jeho.Posílají na něho rváče, on je naopak buzeruje každy den jiným tričkem(nechápete, musíte vidět!).Avšak nevyhneme se ani bejvalce, ovšem Estwood ví, přesně kdy už začínají být jeho osobní problémy natahované, a utne to.Minimálně za to si zaslouží naše díky. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Eastwood se rozhodl, že jeho bývalou manželku bude hrát žena přibližně stejného věku jako on, aby byl snímek divácky věrohodný. Obsazena byla Marsha Mason. (ClintEastwood)
  • Clint Eastwood v tomto filmu ztvárnil seržanta Highwaye, kterého sám popsal těmito slovy: „Zoufale se snaží dát ve svém životě vše do pořádku, ale je tím určitým typem člověka, který toho není schopen nějakým obvyklým konvenčním způsobem. Nepatří totiž do generace měkkot.“ (ClintEastwood)
  • Výkonný roducent filmu Fritz Manes byl sám kdysi "mariňákem" a dokonce byl vyznamenán za účast ve válce v Koreji. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama