Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vyzbrojen názorem, že práva mají pouze lidé dbalí zákona, podepřeným smrtonosným koltem Magnum v podpažním pouzdře, vydává se inspektor Harry Callahan, zvaný Drsný Harry do pronásledování zločinců. Opět má problémy, tentokrát nejen s nadřízenými, kteří nesouhlasí s jeho drsnými vyšetřovacími metodami, ale také s mafií, která se ho rozhodla zlikvidovat poté, co je připravil o jednoho z bossů. Je uklizen do malého městečka, kde má vyšetřit brutální vraždu. Callahan se neochotně podvolí a odjede vraždu vyšetřit, pronásledován neúnavnou mafií, která mu nepřestává usilovat o život. Brzy dojde k dalším vraždám a Callahan se přes snahu místních policistů překazit jeho vyšetřování prokouše k pravdě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (183)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V otázce, jestli ho má Callahan delšího, než je hlaveň jeho .44, nemám stále jasno, nicméně začínám nabývat jistého podezření.. On, Smith, Wesson a Eastwood jsou kvarteto, co rozehrálo díky hláškám a přesné režii posledně jmenovaného asi nejpoutavější recitál o neústupném, nepříliš asertivním a těžce ozbrojeném magnetu na mrtvoly. Jistě stojí za povšimnutí, že o rok později přišel Terminátor s prosíkem za Harrym, zdali by mu ve své neskonalé laskavosti půjčil sluneční brýle. Kyborg jeden ušatá je pak jistě hodlal vrátit (kdo by si to taky chtěl u Callahana rozházet, že jo), ale jelikož si navždy ustlal pod lis, už to nejspíš nezvládne a ten polda z Frisca bude zase o kus nasranější. Vidím to tak, že důchod stráví jezděním ve zmrzlinářském voze po problémových čtvrtích a jediný nabízený sortiment bude Magnum.. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"Srovnej se s tím - dneska je to úplně jiná hra." Po slabší trojce a následné sedmileté pauze se Drsnej Harry vrátil na plátna kin v nové dekádě a v konkurenci Ramba, Rockyho, Indyho a Terminátora se obávám nemohl ani s nově nafasovanou ještě impozantnější bouchačkou nabídnout víc než nostalgii po oblíbené postavě. Žánru, který v sedmdesátkách nakopnul a dominoval mu, už v osmdesátkách neměl moc co dát a nepomohla mu ani přeakčnělost první půlky jeho čtvrtého dobrodružství, ani určitý úkrok v sérii daný tím, že poprvé Harry nečelil hrozbě pro celé San Francisco a poprvé ze San Francisca vytáhl paty. A ani to, že si to Clint zrežíroval. Navíc je i přes přítomnost komického psího parťáka a další várku vypečených hlášek (a opakování klasické "Go ahead. Make my day.") čtyřka nejtemnější - od rape and revenge story a la I spit on your grave hodící se spíš zpět do semdesátek, přes zvýšený počet nočních scén, až po pochmurnější hudbu Lalo Schiffrina. Jako mladšímu mi ta temnost nesedla, s odstupem času ji naopak oceňuju. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Poslední Drsný Harry, který mi chyběl, abych viděl všechny. Callahan/Eastwood je naprosto klasický - hláškuje, mlátí ženský, chlapy, každého, kdo si to zaslouží, má svébytný smysl pro spravedlnost, sere ho spousta věcí a mluví o sobě v množném čísle, protože když přijde on, přijdou tři - Callahan, Smith & Weston. I když to drží krok s předchozími díly série, trochu mi vadila zbytečně moc dlouhá stopáž, naproti tomu se mi strašně líbily obrazy Sondry Locke a vlastně i ona samotná. Sondra patří k tomu málu hubených hereček, které mě dokáží rozpálit :-) 3,5* ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Poměrně slabá historka - na ty skoro dvě hodiny a na Drsného Harryho. Sandra Locke jako chladná vražedkyně - což není spoiler, protože to víme od první scény u řeky - je sice typově dobře vybraná, a Harry ve filmu dokonce párkrát vystřelí, ale jen proto, že přivodil infarkt místnímu mafiánovi, což je vedlejší linka, nesouvisející s vyšetřováním vražd, a navíc neuzavřená (jakože nalezením zbraně u mrtvého na konci je vše vyřešeno a nájemní zabijáci už nebudou chodit?). Navíc to uzavření případu, kdy je z toho holka venku, protože se u jednoho chlapa najde její revolver - šlo o neregistrovanou zbraň?, co když se zjistí, že mrtvý chlap v tu dobu nebyl v San Fraciscu?, jaký mohl mít motiv? - je jak z nějakého dílu nováckých Specialistů. Ale jinak má film slušnou atmosféru, být to primárně o romanci mezi poldou a vražedkyní, mohl to být slušný thriller (ale ne drsný Harry), lokace a kamera jsou skvělé. Jen to prostě není klasická dirtyharryovka. Jediná slušná - a opět mimo kontext - scéna je ta s přeslazeným kafe. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Je mi líto (ale zároveň je vtipný vidět), že zrovna když se Clint chopil režie, nechal si ošálit koule Sondrou Locke - otravnou, špatnou a šerednou - do tý míry, že ji obsadil do nesmyslně velký role a vznikl z toho utahaný, marný, suveréně nejhorší díl. Pár smrkáčů zařve, je tu vtipná "cukr černý kafe" scénka a závěr oplývá skvělou lokací lunaparku v Santa Cruz, ale ve výsledku je to jen smutná, těžce strpitelná čtyřka. Kterou paradoxně nedojebal nevkus 80. let, nýbrž ta ženská. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (12)

  • I přes úspěch předchozího dílu z roku 1976 Eastwood několikrát uvedl, že postava detektiva Callahana je už vyčerpána, na začátku osmdesátých let však diváci chtěli další díl a v hlavní roli opět vidět Clinta Eastwooda. (ClintEastwood)
  • Pro natáčení bylo vybráno město Santa Cruz. (ClintEastwood)
  • Revolver ráže 44 automag, kterým střílí Eastwood ve filmu, vznikl v pracovně výrobce zbraní Harryho Sanforda v Pasadeně, kde byly vytvořeny dvě Clint 1 a Clint 2. Clint 1 se používala na natáčení se slepými náboji a Clint 2 používal Eastwood na střelnici. (Roztržitý Luke)

Reklama

Reklama