Reklama

Reklama

Ježíš je normální!

  • Slovensko Ježiš je normálny! (více)
všechny plakáty
Trailer
Česko / Slovensko, 2008, 67 min

Obsahy(1)

Dokumentární film, který klade otázky související s tématem víry, manipulace a výchovy dětí v kontroverzních křesťanských skupinách. Režisérka fimu, Tereza Nvotová jako malé dítě chodila do bilingvální "Školy budoucnosti".

Byla tam vychovávána americkými misionáři, kteří patřili do charismatického křesťanského Hnutí víry. Děti se v této škole kromě angličtiny učily uzdravovat, mluvit s Ježíšem, zpívat s rukama nahoře a patřit do elity "vítězů" nad ďáblem. Když Tereza po deseti letech procházela prostranstvím u pražského metra Anděl, někdo na ni znenadání začal křičet, že ji Ježíš miluje. Byli to členové církve "Triumfální centrum víry" uprostřed své pouliční evangelizace. Tereza se tehdy zarazila, vzpomněla si na své dětství a na příští shromáždění církve se zašla podívat.Po dvou letech sledování této skupiny vznikl film. Potkáme v něm Tereziny bývalé spolužáky ze "Školy budoucnosti" s jejich třídním učitelem a dozvíme se, jak na své dětství pohlíží dnes. Zároveň budeme mít šanci shlédnout unikátní záběry zevnitř kontroverzního křesťanského společenství. Kromě dospělých se setkáme i s dětmi členů církve a absolvujeme s nimi „dětskou konferenci“, kterou „navštívil Ježíš.“Dokument si neklade za cíl odpovídat na složité otázky víry. Chce otevřít dveře diskusi, kde končí hranice svobody a začíná manipulace. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

ondrin

ondrin (hodnocení, recenze)

majo25: Právě, většina velmi negativních hodnocení se opírá o nechuť ke Hnutí víry, kdežto u podobných dokumentů, které jsou evidentně tendenčí, mají kladné hodnocení. Každý zaujatý (tendenční) dokument nemůže mít vyšší ambice, to potírá jeho podstatu. 

majo25

majo25 (hodnocení, recenze)

Ondrin: Máš pravdu. Vieš ako by sa velmi zmenilo hodnotenie dokumentov na csfd? Velmi, a samozrejme k objektívnejšiemu. Lenže niektorým to len ťažko vysvetlíš.

ondrin

ondrin (hodnocení, recenze)

Pokud chtěl dokument vytvořit vypovídající obraz Hnutí víry, tak podle mě jednoznačně uspěl. Je nestranný, a tudíž nikomu nic nepodsouvá. Přijde mi poněkud zcestné dávám přikrá hodnocení jen z důvodu, že se mu nelíbily metody oné církve a to jak se prezentuje. Má se přeci hodnotit kvalita filmu, pokud někomu nesedne téma, neměl si to ani pouštět a odpad mohl dát rovnou. 

xhc

xhc (hodnocení, recenze)

splnilo to svoj cieľ .. normálny nebol a ani jeho nasledovníci nie sú- napokon sami tvrdia, že nie sú z tohto sveta...

dudla

dudla (hodnocení, recenze)

Určitě by to šlo udělat lépe a možná mohlo zaznít více hlasů, ale myslím si, že i tak byl poměr sil celkem vyvážený, což oceňuje, především vzhledem k otmu, že autorka nebyla úplně nestranná. To je něco skutečně odporně manipulujícího. Myslím si, že sama ve svém životě úspěšně zaměňuje duchovní zážitky za duševní a její působení může na dětech skutečně zanechat hluboké psychické škody.
Jinak jsem díky komentářům a diskusy u tohoto filmu s překvapením zjistila kolik je na ČSFD zaregistrovaných satanistů.

majo25

majo25 (hodnocení, recenze)

Pre mna je to fanatizmus, ale na rozdiel od iných ciest, taká mierumilovný (v zmysle že nezabíjajú, resp. nejdú cez mrtvoly, napr. kresť. cirkev toto nemože povedat). Čo sa týka samotného dokumentu, chýba mi v nom komentár, trošku gradácie, lebo ku koncu uspáva. Ale ako je to celkom ok, dokument dáva nejaké otázky, niekam smeruje. Ale k lepšiemu hodnoteniu trebalo prizvať aj "opozíciu", odborníkov, rodičov. Moje hodnotenie: 50%

spacylemon

spacylemon (hodnocení, recenze)


Dan9K: co má abnormálně vyvinutý smysl pro bizarnosti společného s myšlením v souvislostech? to by mě zajímalo... jaká je mezi tím jako ta souvislost (netuším, vždyť víte, že mi to nemyslí)

Stanley

Stanley (hodnocení, recenze)

ministrfilmu: Triumfální centrum víry. Není to však americká církev, pouze evangeliální hnutí inspirované tím, co je v módě v USA.

ministrfilmu

ministrfilmu (hodnocení, recenze)

jak se jmenuje ta americká církev? není něco na youtube? akorát v boratovi bylo něco, chtěl bych něco víc :D

Stanley

Stanley (hodnocení, recenze)

Z hlediska hodnoty dokumentárního žánru bohužel značně prázdný a nenápaditý snímek. Vhodný leda jako informační materiál pro ty, kteří nikdy neprojíždí pražským Andělem (kde JE můžou potkat) a o podobných církvích dosud nic nevěděli. Přitom téma je velmi atraktivní a rozhodně by se dalo pojmout mnohem osobitěji.  V dokumentu padlo pár poměrně závažných otázek - např. který způsob výchovy a výuky dětí je vlastně manipulativní a jestliže je manipulativní, pak jak a k čemu je nabádající. Je jasné, že vychovávat děti v duchu bezmyšlenkové náboženské poblouzněnosti představuje nepřirozené a neomluvitelné pokřivování jejich náhledu na svět. Jenže stejně tak zhoubu páchající je na opačném pólu stojící sekulární materialismus, který v konečném důsledku umí nadělat v duši člověka snad ještě větší škody. Kam se hroutí naše postmoderní, morální hodnoty pozbývající společnost je každému aspoň trochu všímavému člověku jasné, proto kontrasty mezi ateisticky zaslepenými a teisticky zaslepenými budou navzdory dřívějším sociologickým předpovědím stále výraznější a viditelnější. Kde mezi tím je přitom snaha o rozkvět skutečné moudrosti, skutečné rozumnosti, skutečné srdečnosti a snad i skutečné duchovnosti? Právě o tom by se mohl natočit hodnotný a pokud možno přínosný dokument.

Dan9K

Dan9K (hodnocení, recenze)

spacylemon: jestli se u toho dokumentu směješ, tak očividně nejsi schopen myslet příliš v souvislostech...na tom nebylo nic vtipného!

spacylemon

spacylemon (hodnocení, recenze)

igi B.: Přečti si laskavě ještě jednou ten svůj anonýmandský smradlavý komentář, který jsi tady vyblil a pak mi povídej něco o kyselé i! ... voe, to je fakt strašný, jak si někteří lidi nevidí do držky :-D .... Hele protože jsem v podstatě strašně hodný člověk, který rád vyvádí pomatené lidi ze scestí, tak ti odpovím... V prvé řadě jsem byl rád za pohled na něco, co jsem do té doby neznal (na Andělu se nedívám ani vpravo ani vlevo, ale procházím stylem amerického fotbalisty). Zadruhé - ta sekta je strašně legrační banda a jestli se u nějakého dokumentu 66 minut směju, tak už z principu nemůžu dát blbou známku (holt jsem kyselá , tak mi to přišlo strašně vtipné:)). Zatřetí - konfrontace po letech mezi pedagogem blábolícím něco o dorostlé ruce a jeho tehdejšími žáky, mi přišla opravdu zajímavá. A začtvrté (nejdůležitější bod) - nesnáším, když mi někdo nutí svůj názor (do hajzlu s Uloupeným Kosovem, Nepříjemnou pravdou a podobnými pičovinami!), to, že Nvotová de facto nevyjádřila žádný názor, ale "pouze" zobrazila realitu, je pro mě tady nejcenější. Názor si dovedu udělat sám. Že je někdo ovečka a tohle nezvládne, není moje chyba.

igi B.

igi B. (hodnocení, recenze)

spacylemon: Promiň, nevěděl jsem, že máš kyselou prdeI... .-/ . . . Každopádo, když už si na mě takhle anonýmandsky otvíráš svou smradlavou tlamku, bys tady při tom mohl mládeži vysvětlit, co že se ti na tom >dokumentu< tak líbilo. Jestli tedy nejsi tak hloupý, jako slečna rejžizérka a ty děti z následné televizní diskuze o hovnu... I když je fakt, že některé z nich aspoň vymňoukly nějaký svůj (!) názor, což T.N. teda nedokázala... A jinak si vyvětrej a šoupej nohama, "zasekurvameloune"... ;o]

spacylemon

spacylemon (hodnocení, recenze)

igi B.: co to zase kurva meleš? :-O neptal jsem se na žádné tvoje názory a postoje, ale jestli ses zase přešleh?! tak proč mi tady píšeš věci, co mě vůbec nezajímají? ............. to je fakt strašný, jaký má ta dnešní mládež problém s chápáním psaného textu, hrůza, todlecto.... :P

igi B.

igi B. (hodnocení, recenze)

Dadel & spacylemon: Ano kluci. Vocucejte si své vesmírné dudly. Ovšem jak známo, anonýmandi a podělávky mi tady dávno můžou... víte co! - - - P.S. Ale u Dudla bych čekal, že odpověď už opravdu dávno zná...

Dadel

Dadel (hodnocení, recenze)

Zeptal bych se "What kind of kokot is igi.B?", ale bohužel odpověď už dávno znám. A huge one!

Baxt

Baxt (hodnocení, recenze)

LIVINGDEAD už to přehání. Tentokrát nepochopil nic. Zhola nic.

SCIFIIMAN

SCIFIIMAN (hodnocení, recenze)

Snímek jsem shlédla teprve nedávno a zážitek je to pro mě dodnes. Naštěstí se mladá režisérka nepouští do řešení rozsáhlejších problémů církve, ani nám nepředsouvá svůj názor...... jen nám ukázala, jak to vypadá, když jsou lidé zfanatizovaní. Když se ten malý chlapec rozbrečel a svíjel na zemi a ta ''milá'' paní mu řekla, že do něj vstoupil bůh, zvedal se mi žaludek!!!!!

Radko

Radko (hodnocení, recenze)

Ťažko sa o tom píše, cez tú bariéru jednostranných názorov o manipulácii a fanatizme (nie nevyhnutne nepravdivých, len jednorozmerných), ale ešte raz: toto neni ani tak o viere, ako o terapii. Veď si všimnite: títo ľudia nepotrebujú kostol, kazatelia sa nepodobajú na kňazov, hudba nepripomína chorály, ani priebeh stretnutí nepripomína náboženský obrad. Ide o vyškolených terapeutov, ktorí pod krycím pláštikom viery praktizujú osvedčené psychoterapeutické techniky pre ľudí, ktorí majú nejaký problém (a boh vie, že ich nie je málo:). Marketingovo je to zamerané na pomerne širokú skupinu ľudí s problémami, ktorí z najrôznejších dôvodov by k odborníkovi nešli (najčastejšie obava z okolia, ktoré by ich odsúdilo do úlohy psychicky labilných, či psychopatov, ale napr. aj obava z drahého liečenia, obava pred doktormi, ktorí by ich mosli poslať ik psychiatrovi atď...), ale ktorí zároveň veria v niečo vyššie a neváhajú v mene viery obetovať aj niečo zo svojich príjmov. Ak by ste poznali ľudí, ktorí absolvovali kurz normálnej psychoterapie s podobnými technikami a psychoterapeuti boli dostatočne kvalitní, názory účastníkov týchto sedení na svojich terpeutov by boli podobné zbožňovaniu a nepripustili by negatívnu kritiku. A ešte niečo: ak ste niekedy videli predvedené techniky v reále - spánková, smiechu, pohybová, muzikoterapia, uvoľnenia krikom tancom alebo ak ste boli prítomní na kurze holotropného dýchania - asi viete, nie že o podobnosti, ale často aj o oveľa väčšej citovej a emocionálnej zaangažovanosti účastníkov týchto sedení ako bolo vidieť v dokumente (vrátane extatických odpadávaní, šialených tancov, kriku.... - je to len o uvoľnení nahromadených napätí). Hej, barlička halelujovania tam chýba, no podľa mňa je to naozaj vedľajšie. Len to s tými deťmi (vrátane školy tohoto typu) považujem za rizikové, pretože tam to naozaj môže byť o manipulácii náboženskými dogmami a nepredvídateľnými reakciami na detskú psychiku zmiešavaním terapie (ktorú možno tieto deti v skutočnosti nepotrebujú - potrebujú ich len ich rodičia vo vedľajšej miestnosti) a halelujáckych drístov.

Stallone

Stallone (hodnocení, recenze)

Věřím, že Bible je hodnověrný zdroj informací o životě Pána Ježíše Krista. Pisatelé Nového zákona byli prostí a upřímní lidé, téměř všichni byli nakonec mučeni a zabiti pro své přesvědčení. Prostě nemohli zapřít, že Ježíš žil zemřel a vstal z mrtvých. Ježíš byl vzkříšen. Skutečně vzkříšen. David Friedrich Strauss, nejvýznamější a nejosvícenější racionalista 19.století, otevřeně přiznává: "Střed všech středů, ono pravé srdce křesťanství, tvoří Ježíšovo zmrtvýchvstání." Existují tak drtivé důkazy, pozitivní i negativní, přímé i nepřímé, že žádný rozumný soud na světě by nemohl vynést jiný rozsudek nežli ten, že zpráva o vzkříšení je pravdivá. Podle Bible povstane na zemi velký vůdce a jeho duch už ve světě působí. Nazývá se Antikrist. Sjednotí národy, vytvoří nové náboženství, začné tvrdé pronásledování věřících v Krista. Až to bude nejtvrdší, dojde k "evakuaci", k vytržení.

viperblade

viperblade (hodnocení, recenze)

Asi ano. A podle toho se tu pak střetnou dvě skupiny hodnotících.. ti, kteří to ohodnotí jako ono varování a ti, kteří to ohodnotí jako dokument samotný, čili manipulativní... Uvidíme, ale budu se hodně přesvědčovat, abych se na to podíval.

Dadel

Dadel (hodnocení, recenze)

viperblade: sice jsem to neviděl, ale nemá to nahodou být VAROVÁNÍ před fanatismem?

viperblade

viperblade (hodnocení, recenze)

To já taky, ale mluvil jsem o těch, kteří jsou v tom dokumentu... No, každopádně tohle má daleko k víře... tohle je fanatismus a tohle mi nikdo nevymluví.. (mám ve svém okolí věřící lidi, ale nikdo nechodí na takovéhle schůzky...)

havLord

havLord (hodnocení, recenze)

dokumentem. pochybuju, že by po shlídnutí tohohle filmu někdo honem rychle utíkal nechat se pokřtít

viperblade

viperblade (hodnocení, recenze)

No tak to mě poser na má holá záda!! Omlouvám se za vulgárnost, ale tohle nejde jinak. Po zhlédnutí "traileru" fakt nechápu, jak se tato nechutná propaganda fanatismu (ne, toto není náboženství, tohle už je fanatismus), dostala do kin... A více méně souhlasím s komentářem LIVINGDEAD.

B!ker

B!ker (hodnocení, recenze)

Samá manipulace s lidmi, proč lidi věří v to, co nikdy nebylo. Jeden v pravěku řekne, že byl a kdo v něj nevěřil byl kacíř a zabit. Křesťanství jen bere peníze a nedává nic!

Reklama

Reklama