Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama HBO vypráví o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů. V hlavní roli Claire Danes.  „Nejsem jako jiní lidé. Já myslím v obrazech.“ To jsou slova Temple Grandinové, jejímuž osudu je věnováno biografické drama z produkce HBO, které režíroval Mick Jackson. Tato pozoruhodná žena, u níž byl v dětství diagnostikován autismus, dokázala s pomocí své matky, tety a učitele překonat všechny osudové překážky a proměnit svůj zvláštní dar v jedinečnou dráhu vědkyně, spisovatelky, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání lidí, kteří též trpí autismem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (165)

piranha 

všechny recenze uživatele

"Dobytek chováme, protože ho jíme, jinak bysme ho nechovali v takovém množství. Dává nám maso, a tak bysme se k němu měli chovat s úctou." Ano ano ano! Chtěla bych víc takových myšlenek ve filmech, na internetu, ve veřejném prostoru, v životě, všude. Třeba si z toho aspoň někdo něco vezme. Ve filmu bylo hezky vidět, jak některé tehdejší názory na autismus jsou dnes už překonané. A taky že i když děláte s dobytkem celý život, stejně můžete o dobytku vědět velký kulový, když jste totální zabedněnec se spoustou předsudků. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Úplnou náhodou jsem se dostal k tomuto filmu (nebo on ke mně?) a nic velkého jsem si od něj nesliboval; o to víc jsem byl nakonec příjemně překvapen. Claire Danes ty všemožně psychicky narušené ženy opravdu jdou, tady navíc výborně fungoval i scénář, a tak na mě celý film zapůsobil krajně příznivě. Bonusem, za který uděluji snímku zcela bezvýznamné plus (pro mě ale význam má), bylo zjištění, že titulní postava nebojovala za vyhubení nás masožravců, ale prosazovala myšlenku, s níž se dokážu plně ztotožnit. 4*+ ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Tak tohle, nestydím se říct, mě fakt dojalo. I když je to o krávách, je to taky hodně o autismu. Ani nevím, o čem víc. HBO vyprodukovalo vynikající životní příběh, i když krávy tam hrajou fakt velkou roli. A člověk by si řek "co to je za námět - krávy a autismus"? Ale já nevěděl, že to bude o krávách a autismu. Nevěděl jsem to. A odměnou mi byl filmovej skvost. Skvěle zahranej a natočenej. Fakt jsem věřil, že Claire Danes je dcerou Julie Ormond. A že je autistická. Tahle průkopnice krav a autismu si to zasloužila a má můj obdiv. Jsem rád, že po Temple Grandin někdo sáhl... i když ona na sebe normálně sahat nenechá... Po prvotním nadšení jsem si uvědomil, že přestože to byl skvělej film, nemůžu ho dávat na stejnou úroveň jako ostatní filmy, kterejm dávám 5 hvězd. Proto musím dát jen 4. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Zfilmovaný biografický příběh mimořádné a úžasné ženy s velkým handicapem Temple Grandinové, kde jsem se na konci neubránila slzám, prostě to nešlo zadržet. Obdivovala jsem její odhodlanost překonávat tolik překážek od posměchu, nebo absence empatie spolužáků až po mnohdy velmi nepříjemné chování dospělých. Mnohé by takové nepochopení její osobnosti odradilo, ale pro ní se to naopak stalo velkou výzvou. A tak nakonec Temple Grandinová našla svůj smysl života. Nesmím zapomenout na to, že to určitě vyžadovalo nezměrnou trpělivost její matky a jejího nejbližšího okolí. Clarie Danes byla naprosto úžasná a já byla téměř v šoku, protože jí znám z Homelandu v úplně jiné, ale také vynikající roli. Vyjímečný a skvělý film, navíc inspirující mnohé k většímu pochopení a vstřícnosti k takovým lidem, jako je právě Temple. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Chvíli to trvá, než si divák na Temple zvykne. Přeci jen je to autista a není úplně jednoduchý respektovat to, co jí vadí, co se jí nelíbí a jak při tom všem reaguje. Prvních dvacet minut mi tedy spíš byla protivná, to jen ale do doby, dokud jsem si na její chování nezvyknul. Po zbytek filmu ode mě totiž začala sklízet jeden aplaus vedle druhého, když si uvědomím, co se svým životem i přes svůj autismus dokázala udělat. Klobouk dolů a klobouk dolů i herečce Claire Danes, která ji zahrála naprosto skvěle. Přiznám se, že mě původně vůbec nenapadlo, že je to ona. To až ve chvíli, kdy jsem se na ní podíval zde na diskuzi a okamžitě mi to došlo. Ona je schopná zahrát hvězdu ve Hvězdném prachu, pak vyšinutou novinářku v perfektním seriálu Homeland a nakonec jí, mám tu čest, vidět ve filmu jako autistu. Fakt klobouk dolů. Tahle herečka si tímhle filmem získala můj obrovský respekt. Stejně tak i Temple Grandin za svůj krásně zvládnutý život a nadhled na něj, se kterým se může pochlubit na světě málokdo. Ta závěrečná scéna neměla chybu a byla krásnou tečkou za jejím životem. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • Video z iluze místnosti, které sledují na internátní škole, bylo stejné, jaké Temple (Claire Danes) viděla v reálném životě. (Nathaniell)
  • Ve scéně, kdy lékař informuje Eustacii (Julia Ormond), že je Temple (Claire Danes) autistka, doktor přichází s myšlenkou, že autismus je způsoben chladem matek k jejich dětem; nechvalně proslulá teorie chladné matky, kterou vytvořil Bruno Bettelheim. V závěrečné scéně filmu je krátce zmíněn Dr. Bernard Rimland; byl to muž, který vyvrátil teorii chladné matky. (Nathaniell)
  • Věta Temple (Claire Danes) o tom, že chce, aby její život měl smysl a nechce, aby její myšlenky zemřely s ní, je přesně to, co řekla neurologovi Oliveru Sacksovi, který o ní v The New Yorker napsal článek nazvaný „Antropolog na Marsu“. (Nathaniell)

Reklama

Reklama