Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama HBO vypráví o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů. V hlavní roli Claire Danes.  „Nejsem jako jiní lidé. Já myslím v obrazech.“ To jsou slova Temple Grandinové, jejímuž osudu je věnováno biografické drama z produkce HBO, které režíroval Mick Jackson. Tato pozoruhodná žena, u níž byl v dětství diagnostikován autismus, dokázala s pomocí své matky, tety a učitele překonat všechny osudové překážky a proměnit svůj zvláštní dar v jedinečnou dráhu vědkyně, spisovatelky, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání lidí, kteří též trpí autismem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (165)

larelay 

všechny recenze uživatele

Vyborny autobiograficky snimok o jednej vynimocnej osobnosti, ktora prekonala vsetky prekazky a nastrahy zivota, ktore jej autizmus nabalil do vienka. To, ako sa vam bude film pacit zavisi od toho, ako sa dokazete stotoznit s hlavnou postavou a ako velmi je vam blizka dana tema. Vo filme sa strieda jeden silny moment za druhym, ktore su podtrhnute vynikajucimi hereckymi vykonmi nie len hlavnej hrdinky Claire Danes, ale aj Julie Ormondovej. A kedze u mna to splnilo takmer vsetky atributy, ktore ma televizna tvorba mat, hodnotim tak, ako hodnotim. Citat Temple: "Keby som mohla lusknut prstami a stat sa neautistkou, aj tak by som to neurobila. Autizmus je sucastou toho, kym som." ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Nedávno som videl silný pravdivý a kritický film FOOD o vplyve kadejakých firiem okolo fastfoodov, McDonalds, Monsanto, ako v honbe za ziskom silne ovplyvňujú politiku statu a poľnohospodárstvo nielen v Amerike. A tu sa zrazu objaví mlada Temple ako autistka vhupne rovno do toho virvaru a snaží sa snaží ... aspoň troska keď nie zvrátiť, tak aspoň zľahčiť ten proces okolo "výroby mäsa". Veľmi zaujímavý príbeh. Dobrý scenár, a excelentný výkon hlavnej predstaviteľky. S pohodou dvam 5b. (A ten film FOOD si choďte pozrieť, tam je ešte naturalistickejsie vidieť prácu texaských a chicagskych bitunkov) :) ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Režijně excelentní, herecky ohromující a k tomu životní příběh, jakým by se měla inspirovat naprostá většina lidí. Nikdy se nevzdat, bojovat i přes všechny překážky a snažit se dosáhnout něčeho, co by pomohlo ostatním lidem, případně zvířatům jako v příběhu o Temple Grandinové, jejíž osud je velmi neobvyklý. 90% ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se zbavit pocitu, že to bylo trochu vyhrocené a přehnané. Unavoval mě zejména její neustálý řev. Mám i pár výhrad k herečce v hlavní roli. Nevím, jeslti se tak strašně snažila napodobit autismus, anebo to byla čistě její představa o této poruše, ale měla jsem pocit, že méně je někdy více. Mám ráda herecký minimalismus, ve kterém herec vyjádří tucet pocitů v jednom malém pohybu. Avšak závěrem musím říct, že jsem si na to zvykla a začala se mi i líbit :)! Zcela upřímně si neumím představit jediný důvod, proč si vybrat dobytek, potažmo jatka. Co se mi ale hodne líbilo, byla vizualizace obrázců jejího myšlení. Taky mě fascinovala její chuť psát články.. Já jich mám taky pár napsat a je to pro mě peklo :(. Za to má můj obdiv! ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Z počátku mě to rozčilovalo, jelikož se jaksi necítím dobře když vidím autisty i když chápu, že to pro ně musí být těžké.. Dala jsem si za cíl podívat se na film až do konce a pak mi všechno najednou dávalo smysl. Většinou mají životopisné filmy něco do sebe, protože jsou to jako otevřené dveře do hloubi něčí duše, které čekají na to až je někdo otevře. Obdivuji matku Temple, která i přes všechny problémy dokázala vychovat autistku k tomu aby svůj "handicap" brala jako něco co je součástí jí samé - naučila ji mluvit, přihlásila ji na školu, podporovala ji, přivedla ji k lásce ke zvířatům... Pomocí žvířat, kterým rozumněla, protože nejsou tak matoucí jako lidi a jejich pohyby naznačují mnohé se snažila rozumnět i lidem. Mockrát byla odmítnuta a ponížena, ale vytrvala. Všechny své problémy brala jako výzvy a chtěla něčeho dosáhnout. Odnesla jsem si z tohoto filmu perfektní větu - "Příroda je krutá, ale my lidé být krutí nemusíme!". Části filmu kde bylo ukázáno jak Temple myslí byla perfektní, líbilo se mi to zobrazení, které člověka přinutí se do příběhu více ponořit..A musím říct, že Claire Danes je perfektní herečka. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • Temple Grandin si původně myslela, že ji bude hrát Sigourney Weaver; což není překvapivé vzhledem k tomu, že ve Snow Cake (2006) hrála Weaver autistku a je spíše brunetkou jako Grandin než blonďatá Claire Danes. Je také podobné výšky jako Temple. (Nathaniell)
  • Scény, ve kterých se zdá, že se krávy topí nebo jsou jinak v nebezpečí, nebyly natočeny se živým dobytkem, ale místo toho s podrobnými modelovými kravami zvanými „stuffies“ nebo animatronickou krávou. (Nathaniell)
  • V době natáčení bylo Claire Danes 30 až 31 let. Hrála postavu Temple Grandin od 15 let (v roce 1962) do 34 let (v roce 1981). (Nathaniell)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno