Reklama

Reklama

Zakázaná říše

  • Česko Zapovězená říše (více)
Trailer 4

Fantastická cesta do srdce temnoty. Pravda je v tobě… Počátkem 18. století kartograf Jonathan Green podniká vědeckou výpravu z Evropy na Východ. Když prošel Sedmihradskem a překročil Karpaty, ocitl se v malé vesnici ztracené v neprůchodných lesích. Na toto prokleté místo ho nemohlo přivést nic než náhoda a hustá mlha. Lidé, kteří zde žijí, se nepodobají ostatním lidem, které cestovatel dříve potkával. Vesničané si vykopali hluboký příkop, aby se obrnili před světem. Sdílejí naivní víru, že se mohou uchránit před zlem, které ztělesňuje Vij, monstrum žijící v bažinách. Nechápou, že zlo se už uhnízdilo v jejich duších a čeká na příležitost, aby vyrazilo do světa... Předlohou filmu se stala stejnojmenná hororová povídka Nikolaje Vasiljeviče Gogola. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (5)

Trailer 4

Recenze (86)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Filmová častuška. Děj uhání vpřed jako splašené stádo koní a zadupává veškerou možnou poetiku, která by mohla tu a tam vyrašit. Nedokázal jsem držet krok a tak jsem jen tak znuděně kráčel po stopách v blátě. Teprve když jsem po hodině dorazil do chýše démonů a pohlédl do očí Vije, na chvíli jsem pocítil i lehké vzrušení. Bohužel velmi rychle opadlo a já se zase šoural dál. Konec téhlé bláznivé show už byl naštěstí na dohled. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Škoda přeškoda … scénář podnětný, provedení snaživé - snad by se dalo říct i ambiciózní, leč ve výsledku takové všelijaké. Digitální efekty jsou silně nepřesvědčivé … někdy až nechtěně legrační - a dějová linie se projevuje afektovaně, pubertálně ... a mírně zmateně. Zpočátku se zdá být tuctová, nicméně ve druhé polovině stopáže sami uvidíte, oč zpackaným provedením přicházíte. P.S.: ----- !!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- Na druhou stranu … něco podobného jsem přece už viděla ! Že by se filmaři z východu inspirovali naším dobrodružným filmem z dávné minulosti "Na veliké řece" z roku 1977 ? ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,…A PANNOČKA SI TĚ VYBRALA. ZAVOLALA SI SAMOTNÉHO VIJA, ABY TĚ DOSTAL VEN Z TOHO KRUHU. PŘEŽIL SI POHLED DO JEHO OČÍ. MÁŠ SILNÉ SRDCE. TAK JÍ POMOZ NAJÍT KLID.“… /// Fantasy báchorka s několika hororovejma vobrázkama, u kterejch vobčas zamrzí (zvlášť, když je to na nich postavený), že ti Rusáci ještě furt neuměj namíchat to CGI bezchybně. Ruskej venkov, svět, kde se může stát cokoliv dneska, natož za časů Gogola. A když vydržíte úvodní půl – třičtvrtě hoďku, tak vás zřejmě začne ten příběh zajímat. Neříkám bavit, ale tak nějak slušně udržovat v očekávání věcí příštích. Ty přijdou v dlouhým osvětlovacím a vysvětlovacím finále, který zřejmě nemá s Gogolovou povídkou mnoho společnýho, ale vidět se dá. Mám to mezi dvojkou a trojkou. Hmm, taková onačí podobizna Vlkodava…. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu povídek ,,Mirgorod“, kterou v roce 1835 napsal N.V. Gogol číst nebudu. 2.) Erben se svojí Kyticí je na mě moc drsnej. 3.) Thx za titule ,,petrik1“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Je 7.5 2022 tzn. už je to víc než dva měsíce, co Rusko zaútočilo na Ukrajinu, kdy téměř celá Evropa uvalila sankce na Rusko. Rusko považuje Česko za nepřátelský stát, vyhrožuje Velké Briánii, že ji vymaže ze světa jednou jadernou střelou a Německo jen krčí rameny. V tomto kontextu je koprodukce Rusko / Ukrajina / Česko / Německo / Velká Británie nejen ojedinělá, ale na dlouhá léta velmi nepravděpodobná. Aby se na jednom place sešel Ch. Dance, J. Flemyng společně s ruskými hvězdami, českými a ukrajinskými herci, při natáčení fantasy na motivy N. V. Gogola...pod taktovkou ruského režiséra...něco podobného zažije asi až mladší generace.  Ale pryč od politiky, zpět k filmu. Zakázaná říše je sice docela zavádějící distributorský podvod na diváka, ale protože ten samý podvod na vás ušili i tvůrci, nijak zvlášť to nevadí. Vzhledem k tomu, že jde o film inspirovaný povídkou téměř 200 let starou, je asi nejpřesnější žánrové označení: pohádková fantasy s hororovými prvky. Přestože se to zdá jako skvělá kombinace a poměrně slušnou část stopáže to i funguje, místy to přesto nudí a ke konci už je to vysloveně na ránu z milosti. A to bohužel i přesto, že vlastně dochází k rozpletení a objasnění příběhu. Což je možná právě ten problém. Zakázané říši se nejlépe daří ve stínech, v té mysterioznější poloze, případně pokud se překulí do velmi slušného hororu. Jenže takových scén je tam všehovšudy snad jen pět. Jedna z nich je ale jednoznačně vrcholem filmu. Skvělé masky, triky ...stará škola v novějším kabátku. Kdyby byl v podobném duchu celý film, tzn. fantasy horor, nejspíš by mnohem lépe vyniknul slovanský nádech, který je velmi osvěžující a místy originální. Ale hlavně... zmizelo by to pitomé vyznění a pointa toho všeho, která sice ctí originál, ale zrovna tady, by byla tvůrčí invence (tak často deprimující fanoušky předloh) na místě. Bylo by to ve stylu evropského Van Helsinga, nebo spíš Ospalé díry, či Kletby bratří Grimmů. Místy si člověk dokonce vzpomněl na začátky Guillermo del Tora a díky rozverné hudbě, dokonce i na Piráty z Karibiku... . Výjimečně mi takový slepenec všeho možného ani nevadil, protože do polovinu filmu to vcelku drželo pohromadě, ale potíž je opravdu v poslední třetině filmu, která dává na to dobré rychle zapomenout. Dokonce tak rychle, že dám raději dvě plnotučné hvězdy, než tři ohlodané. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Lituji ty, kteří neviděli předchozí zpracování Gogolova Vije a tuto povídku nečetli. Toto je již něco úplně jiného: přemrštěné dlouhá fantasy na způsob módních západních filmů s digitálními efekty, s akčními scénami a explozivním hudebním doprovodem. V příběhu se prolínají dvě roviny: 1) vlastní ukrajinská pověst (údajně dle první, méně známé Gogolovy verze) 2) motivace historickou postavou cestovatele a kartografa, studujícího ukrajinské území. Zajímavostí je, že učenec, zde jménem Jonathan Green, pochází z Anglie a jeho sídlo ve filmu představuje český zámek Sychrov. Hodnocení: film má celkem poutavý příběh, ale (zbytečně !) moc rozvleklý. Film má taktéž kvalitní vizuální stránku, ale je těch rafinovaných prostředků (zbytečně!) moc. Bohužel, chybí stupňování napětí, tajemno, gradace, lehké náznaky - o to více monotónního thrilleru a přehnaných efektů. ()

Galerie (269)

Zajímavosti (11)

  • Film kvůli 3D rozměru celý přetočen. V souvislosti s použitím nové technologie byl vytvořen nově i propagační trailer. (Dlee)
  • Jedná se o první ruský film, který byl kompletně natočen ve 3D formátu. (Dlee)
  • Celkově pracovalo na filmu 923 lidí. (Dlee)

Související novinky

Megahity z Moskvy

Megahity z Moskvy

19.04.2009

Co takhle na chvilku odvrátit zrak od Hollywoodu? A když už, proč se nemrknout rovnou pod Ural. Rusové zase jednou stojí v dlouhých frontách před pokladnami kin. Důvod? Historický velkofilm Taras… (více)

Reklama

Reklama