Reklama

Reklama

Několik let po velké vlakové loupeži na trati Glasgow-Londýn zveřejnila britská policie zprávu, že šéfem lupičské bandy byl muž s mimořádně velkým mozkem, který ve chvíli napětí neudrží hlavu zpříma. V té době prchá z francouzského vězení drobný zlodějíček Artur za pomoci svého přítele Anatola a do toho se připlete sicilský kmotřík, který zuřivě brání čest své sestry. Samozřejmě se cesty lupičů různého kalibru zkříží a pak se Anatole ptá „Jak se dostane do Sinistry…“ (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (249)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se ubránit srovnáním s Velkým flámem, který je přeci jenom o stupínek víš. Každopádně Gérard Oury natočil nadprůměrnou komedie se spoustu nezapomenutelných scének a gagů. O hereckému obsazení se nemá cenu nějak více zmiňovat stačí říct jen Jean-Paul Belmondo, Bourvil, David Niven a Eli Wallach a každý už si udělá obrázek sám...... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Gagů je  tu na rozdávání. Souznění dvou malých zlodějíčků, hvězdy světového zločinu i přízemního sicilského mafiána bojujícího se svou neumořitelnou sestrou opravdu stojí za to. Jean Paul ve své špičkové formě až překvapivě dobře souzní s Bourvilem a NATO tu prokazuje příkladnou vstřícnost, protože v tomto vodopádu ztřeštěností nevyznívá ani zdaleka nejlíp. Přitroublá francouzská policie není v tomto humorném zlehčování ani zdaleka na posledním místě stejně jako tehdejší - již končící italský kult tzv. čistoty. Scénář zejména ke konci filmu počet gagů stupňuje až neúnosně, ale všechno přebíjí suverénní kamera a jistá režie. I po takřka šedesáti letech je stále se na co dívat. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Belmondo snáď ani nevie zahrať zle a tu utiahol aj trochu prehnane absurdné situácie. Hlavne na začiatku, neskôr, keď sa to už rozbehlo s vlakovou naháňačkou, tak to išlo samo. Za bazénovú zmyselnú scénu s lanom prižmúrim oko aj nad hneď nasledujúcou trapošinou s nafukovacími kreslami. Režisér akoby chvíľami nemal oponenta, ktorý by mu povedal, že to je už príliš a patrilo by to skôr do kresleného filmu so zvieratkami. Kreslená je aj časť tohto filmu a tá je výborná. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Po zásluze jedna z nejslavnějších Belmondovek, pro kterou se v mém časovém rozvrhu vždycky nějaké to místečko najde. Skutečně výborný a bláznivý scénář, jenž si žádná slabší místa jednodušše nepřipouští, švihák Belmondo ve své osvědčené ztřeštěné poloze, sám Velký šéf David Niven nebo westernová legenda Eli Wallach- to je pořád hodně slabá reklama na hromadu originální zábavy, kterou tenhle snímek nabízí. Ten závěr sice Oury příběhově trochu přepískl a neukočíroval, ale i tak řadím jeho krimi-komedii k těm vůbec nejpovedenějším, jaké doposud vznikly. 85% ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Francouzský humor jakoby ustrnul v dobách grotesky, v lepším případě konverzace bratrů Marxových. Nad únosnost protahované scénky a scénečky se plní ohromným množstvím gagů, ale z toho jen pár zasahuje cíl. Zdá se mi, že frantíci tentokrát zatoužili trošku se přiživit na úspěchu Růžového pantera a přijít s něčím podobným. Silné **. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (33)

  • Taxík, který vlastní Anatole (Bourvil), je Citroën Traction Avant, vyráběný v letech 1934–1957. (sator)
  • Železniční viadukt, kde dochází k překládce peněz, se nachází mezi obcemi Peronville a Patay asi 15 kilometrů od města Orléans. (sator)
  • Velké časovací budíky s výbušninami byly umístěny tak, že byly vidět. Kolem vagonu i vlaku se pohybovala spousta vojáků z ostrahy transportu a není možné, že by je nikdo neznamenal, nemluvě o tom, že se vlak i vagon jistě podrobily přísné prohlídce, když vezli velké jmění. (sator)

Reklama

Reklama