Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pět dětí na tvrzi a zákeřný soused za branami. Vítejte v tak trochu jiném středověku! Tento napínavý film ze středověku je určen divákům, kteří mají rádi dobrodružství, romantiku, humor a to nejlépe všechno dohromady. Jeho děj začíná ve chvíli, kdy Martin z Vamberka musí na rozkaz krále odejet do války bojovat proti Saracénům a pověří ochranou své tvrze nejstaršího syna Petra. Ten se (nikoli bezdůvodně) netěší zrovna veliké popularitě u svých sourozenců a ti mu jeho novou roli rozhodně nehodlají ulehčit. Nikdo ale netuší, že si na jejich panství dělá zálusk zlotřilý soused Albrecht z Krvenos, pán sousedního hradu, který se neštítí ničeho, aby dosáhl svého. Kolem tvrze se brzy začnou dít podezřelé věci. Děti musí rychle zapomenout na rozmíšky a začít čelit hrozícímu nebezpečí. Jenže co se z počátku zdálo jednoduché, změní se postupně v boj na život a na smrt… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (153)

PaRi 

všechny recenze uživatele

Nic víc, než telenovela v kostýmech! Janáka bych zavřel na týden do domácího vězení a povinně by musel stále dokola sledovat filmy Jindřicha Poláka nebo Karla Smyczka, aby si do hlavy vpravil, jak vypadá dobře režírovaný dětský herec. To, co předvádí Janák v režii dětí, je bohapustá ochotničina a to urážím ochotníky. Jinak je úsměvné vidět hraní si na středověk ve zromatizované přestavbě Křivoklátu, který je v této podobě z 19. století. Je zajímavé, že u žánru muzikálního (Noc na Karlštejně) Karlštejn v úpravě ze stejné doby nevadil. Zde ale byla předloha od básnického velikána, režíroval mistr filmového muzikálu Zdeněk Podskalský a jednalo se o film a ne o telenovelu! O co se jedná u tohoto filmu, jsem nedokázal identifikovat a svým časem rozhodně nebudu mrhat, abych se pokoušel to v dalších dílech zjistit. Tu jednu hvězdičku dávám za kameru. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

AŤ ŽIJÍ RYTÍŘI jsou Janákův nejlepší film určený pro kina, což ale neznamená, že by se jednalo o povedenou žánrovku (ani fantasy, ani pohádka, ani historický), která je leda tak pážetem co do srovnání s českými klasickými pohádkami a hollywoodskými inspiračními zdroji; je pouze snesitelnější než "-ácká" volná trilogie. Na to, aby byli RYTÍŘI historičtí, nemají ujasněno, nakolik chtějí být moderní a nakolik doboví (postavy mluví moderně a přitom sem-tam použíjí historický výraz, středověk slouží jako pouhá dekorace); na fantasy nemají dostatečně promyšlený svět a jeho mytologii, postavy jsou redukovány na jedinou charakterovou vlastnost; pohádce zase chybí nadpřirozeno, protože na strašidla zde věří pouze dospělí. V podstatě se zase jedná o teenagerovskou komedii, ale v jistém "před" stádiu, kdy kluci tlak spermatu na mozek vybíjí neplechami, starší holky svrbí, a tak se rády koupou v řece a hladí koně, malé holky plní funkci vedlejšího zábavného zvířátka z animáčů (Kateřina jako Oslík) a postava z ciziny je směšná, protože je z ciziny. Prostoduchá fabule (zlý zeman chce hrad hodného zlemana, a tak kuje pikle) je zbytečně uměle komplikována, což způsobuje rozpad filmu na jednotlivé scénky; vyjma úvodu a závěru je většina scén interiérově televizních; neustále se něco děje, ale stopáž 105 minut je ve druhé čtvrtině cítit, protože "něco se děje" znamená "děcka páchají neplechu", či "zlo kuje pikle"; hudba sice dodává spád, jenže hraje nepřetržitě, což vede ke stereotypu; dobře natočené akční scény a atrakce postrádají nápad a chybí jim velkolepost, jsou příliš "lokální"; herci hrají ve zcela jiných polohách (osazenstvo jednoho "hodného" hradu se pokouší - důležité je slovo pokouší - o civilnost, osazenstvo druhého - zlého - zase přehrává, čímž na sebe strhává pozornost a nutí tak fandit diváky těm zlým)... a už nemá smysl dál pokračovat. Ono vlastně nemá smysl točit další pokus o českou pohádku (protože jsou mrtvé, pokud se nepřiblíží těm současným zahraničním) a nemá smysl Janáka považovat za žánrového obroditele v české polistopadové kinematografii, protože nebyl schopen natočit ani jeden skutečně žánrový film. ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

Ať si klidně žijí... ale neměli by se vydávat za něco co nejsou... za duchy, řekněme. Karel Janák tentokrát zamířil na ještě mladší publikum a vypálil produkt, který sice určité kvality obhájí, přesto zůstane někde na půli cesty mezi snímkem hodným pozornosti a přehlédnutelným gulášem namýchaným z žánrů fantasy a rodinného komedie, který zapomenete nejspíš ještě dřív, než po vás v kině vystydne sedadlo. 40% ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo hodně zlé. Upozorňuji, že hodnotím seriál - nikoli film. Karel Janák by se měl možná vrátit ke svým Snow a jiným -ákům, protože nevim jestli to měla být komedie nebo středověký film. Ze všeho nejvíce mi to připomínalo hrátky pár děcek co používají slova z moderního slovníku (asi aby se to dnešním dětem plazmové kultury líbilo). Bitevní scény opravdu směšné a těch pár pyro efektů a děsně akčních honiček na koni dílo nezachrání. Vlastně krom té zajímavé hudby a afektovaného Pavla Kříže na tom není vůbec nic zajímavé. ()

Xeelee odpad!

všechny recenze uživatele

Viděl jsem omylem větší část jednoho dílu minisérie pro TV a už po pár vteřinách mě praštilo do očí totální neherectví několika protagonistů. Po pěti minutách jsem dospěl k závěru, že tak neuvěřitelně špatně hrají všichni a po deseti minutách jsem odepsal i dementní scénář. Tohle je čirý utrpení. A když je i technická stránka věci na skoro amatérský úrovni, tak nemůžu jinak než vyzvracet ten odpad do záchodu. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (8)

  • Na hrade Cuknštejn sa niekedy robil len hlavný záber a v štúdiu sa dotáčali ďalšie, pretože tak bolo ľahšie prispôsobiť sa nárokom režiséra a bolo to aj z dôvodov nižších nákladov. Filmový architekt pritom požadoval, aby sa vzadu smerom do priekopy pristavovala skoro polovica filmového hradu. (Zdroj: ceskobudejovicky.denik.cz) (Raccoon.city)
  • Lenka Krobotová, ktorá stvárnila rolu kráľovnej, bola iba mesiac po pôrode, keď jej ponúkli zahrať si vo filme. Štáb preto musel vyriešiť jej brnenie, ktoré musela mať na sebe pri natáčaní. Nedotiahli jej na ňom skrutky, aby mohla svojho potomka kojiť. (Zdroj: ceskobudejovicky.denik.cz) (Raccoon.city)
  • Lokace natáčení: Novohradské hory, Český kras, Českolipsko, Lipnice, Křivoklát, Hlubočepy a hlavně úžasná tvrz Cukenštejn (POMO)

Reklama

Reklama