Reklama

Reklama

VOD (1)

Když unikne jen jediný, bude to vítězství. Frank Sinatra jako strůjce troufalého útěku za hranice fašistické Itálie... Na sklonku fašistické diktatury Benita Mussoliniho se plukovník letectva americké armády Joseph Ryan ocitá v italském zajateckém táboře. Jako zajatec s nejvyšší hodností se stává vůdcem spojeneckých vojáků, kteří plánují útěk z tábora řízeného italským tyranem Battagliou. Po kapitulaci Itálie se podaří vězňům dostat na svobodu, záhy se ovšem ocitnou v rukou německé jednotky, která jim vystaví jednosměrnou jízdenku do Říše. Plukovník Ryan ale vymyslí plán, jak se zmocnit celé vlakové soupravy pod přísným dohledem vrchního nacistického vedení. Stačí využít vhodné příležitosti k převzetí německého expresu. Začíná zběsilá vlaková jízda za nepřátelskou linii v režii neohroženého Ryana, jehož ztvárnil hvězdný Frank Sinatra. Když se podaří dostat za hranice Itálie alespoň jednomu, bude to představovat vítězství. (Česká televize)

(více)

Recenze (114)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Náhodou jsem narazila na tuhle filmovou lahůdku v odpoledním programu Primy a nemohla si to samozřejmě nechat ujít. Čím dál víc totiž Franka Sinatru obdivuju nejen jako zpěváka, ale i jako herce, a v tomhle filmu je prostě skvělej. Dalo by se říct, že řadu scén nese na svých bedrech, a i když u mě pravděpodobně navždy bude o něco lepším zpěvákem, než hercem, nedá se mu upřít, že má, narozdíl od řady svých dalších kolegů fušujících do filmového řemesla, talent. A ta závěrečná scéna vás naprosto přiková k zemi, protože... něco takového se moc často nevidí. Prostě jeden z těch výborných válečných filmů, který je dnes už bohužel celkem zapomenut. Jednoznačně neprávem. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch poctivých a neředěných válečných filmů z 50. - 60. let. Má samozřejmě všechny ty neduhy, jako patetický závěr, nebo nelogické berličky (koneckonců vystopovat a zastavit vlak by podle mě nebyl v nacistické Itálii vůbec žádný problém - to možná někde v širých planinách dalekého Západu...). Druhá věc je ale přesvědčivost herců, která činí tento film nejen koukatelným, ale i zajímavým a napínavým. ()

Reklama

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

V šedesátých letech se ve filmech utíkalo z nacistických táborů snad každou chvíli. Steve McQueen si postačil se skopčáckou motorkou, Frank Sinatra naopak myslí ve větším měřítku a tak si ukradnul rovnou celý vlak. Nápad dobrý, provedení slušené, místy ale značně pokulhávající v příběhové lince a hlavně po stránce technické. Spojenci mají nekonečno munice, nacisti naopak netrefí ani vrata od stodoly. Zkrátka poctivá válečná filmařina ze staré školy. Nic víc, nic míň. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně jeden z nejlepších válečných filmů co kdy vznikl. Viděl jsem ho kdysi jako dítě a pamatoval jsem si z něj do dnes jen tu závěrečnou scénu. Dlouhý léta jsem potom tenhle film hledal, protože jsem si nepamatoval, jak se jmenoval nebo že tam hrál někdo takovej jako je Frank Sinatra a už vůbec né nějakej Howard. Nedivím se že jsem si zapamatoval jen tu poslední scénu, protože ta je opravdu dech beroucí a vy popoháníte kluky ať makaj, páč za prdelí mají celý Německo a vlak stojí. Neuvěřitelnej film a já jsem rád, že se mi ho podařilo najít a znovu shlédnout. Obrovská poklona všem lidem, kteří ho pomáhali tvořit a tvořili. PS: Goldsmith už tady do nás sype Ramba!! ()

Galerie (51)

Zajímavosti (8)

  • První stanice na trati, kterou vlak projíždí, nese název “Firenze SMN“ nebo také “Santa Maria Novella“. Ve skutečnosti ale průjezdní stanicí není. (džanik)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Davida Westheimera. (Hans.)
  • Frank Sinatra trval na tom, aby se natáčelo ve studiích Panavision a ne v předpokládaných prostorech, patřících studiu 20th Century Fox. (TheSantiago)

Reklama

Reklama