Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vybraní vojáci základní služby v 50. letech v malé pohraniční jednotce střeží oddaně západní hranici, bojují s narušiteli a odhalují síť jejich pomahačů... (oficiální text distributora)

Videa (1)

TV spot

Recenze (52)

Derek 

všechny recenze uživatele

70te roky a normalizácia v plnom prúde. treba posilniť popularitu pohraniciarov (potom co strielaju po ludoch snaziacich sa utiect cez hranice) a tak na scenu prichadza "na konci sveta". plejada viac menej slavnych a znamych hercov (i ked je divne ze hviezda typu jiri krampol je tam len asi 2 minuty a povie celkovo len 3 vety) ako partia hraniciarov chraniacich nas socializmus pred hrozbou zo zapadu a vnutornymi nepriatelmi. nadriadeni su bud sympataci ci neskodny idioti (augustova postava) a moralka a respekt k nadradenim v podstate neexistujuci. zvlastne posoby i milostna linka medzi svojtkom a cunderlikovou. ta je na zaciatku tazka katolicka, ktora ma problem i len s bozkom, ale spravnemu socialistickemu ateizmu jej viera prilis dlho neodola (potom ich milostna linka vsak z filmu zmizne aby sa objavila opat az na konci). je tu i jedna akcna scena ale ta je na urovni ktora by sa dala ocakavat (teda nic moc)... ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pragma faulon - nic lepšího nečekejte. Nalákaly mě v komentářích zmiňované herecké výkony a humor. Našel jsem utahaný, nudný, v nejhorším duchu reálného socialismus "vtipný" pokus o komedii. Nic na tom nezměnil filosof Vízner, příšernou písničku zpívající Korn anebo socialistická křesťanka Čunderlíková. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Když se na to budeme dívat jako na film o lidech žijících na konci světa kde lišky dávají dobrou noc, jde o velmi podařený snímek. Parta vojáků střežící hranici a pár lidí, kteří přišli po odsunu nahradit původní německé obyvatelstvo, se pokouší znovu oživit mrtvý kraj. Musíme pominout jakýkoli ideologický aspekt věci, jelikož tam kluci pohraničníci střílejí agenty chodce, což jsou z dnešního pohledu hrdinní bojovníci za svobodu. Takže, jak říkám, politiku stranou, dívat se jen jako na příběh o lidech. A pak to funguje. 70% ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Kdo by si po přečtení obsahu filmu myslel, že se jedná o agitační film, hluboce se mýlí. Prostředí pohraniční stráže je skutečně jen kulisou pro zajímavý příběh lidí, kteří najdou společnou řeč a díky ní se jim nakonec podaří odhalit i ty opravdové narušitele. Nechybí humor, napětí, okořeněné vynikající výkony hlavních postav. Myslím, že panu Brzobohatému, panu Lábusovi i paní Kotrbové by slušelo i ve filmu hrát a ne pouze propůjčit svůj hlas hlavním hrdinům příběhu. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Kterak pohraniční stráž hlídala v 50. letech minulého století československé hranice se Západem a snažila se odhalit a chytit narušitele. Snímek je ve své podstatě na stejné koleji, po které už jede ´Král Šumavy´ (1959). Jen už tolik ve snímku nedráždí politická agitace, i když samozřejmě i tady ukrytá je. A oproti Králi Šumavy je bohužel scénář daleko odfláknutější. Takřka poklidná a víceméně ne zase až tak moc náročná služba pohraniční stráže ještě dejme tomu, ale dějová linka s převaděčem je prostě nezajímavá. Nemá to patřičnou myšlenku a hlavně pořádný důvod. V zájmu zisku je na takový film prostě málo. Na správný vojenský film, obzvlášť z oblasti hranic, i tady samozřejmě dojde k přestřelkám, které sice mohly vypadat lépe, jako kdyby byly od režiséra Sequense, ale svým způsobem postačí. Atmosféra prostředí je však tak výrazná, že by to nejednoho mladíka snad i přesvědčilo, že sloužit základní vojenskou službu na hranicích zas až tak hrozné nebylo. Detektivní motiv prostřednictvím významů filozofie moc na zajímavosti nefunguje. Chybí tomu především správně podané napětí a patřičná hloubka, ale na sedmdesátá léta to nebylo nic neobvyklého. Takže v tomto vcelku nuda, ale jinak se snímek nejeví zase až tak špatně, jak by se mohlo zdát. Každopádně, ať se to někomu líbí nebo ne, výše zmíněný ´Král Šumavy´ (1959) je daleko napínavější. Z dnešního pohledu překvapí plejáda známých a samozřejmě mladých hereckých tváří. V roli pohraničníka se tu objevuje i Jiří Korn. Kdo by to byl kdy řekl. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení probíhalo na nádraží Vysoká pec, Přebuzi a v Karlových Varech. Natáčelo se také v cínovém dole Sauersack mezi Přebuzí a Rolavou a také na Vysokém kameni nedaleko Kostelní na Kraslicku. (M.B)

Reklama

Reklama