Reklama

Reklama

Luther - Série 5

(série)
Trailer

Epizody(4)

Obsahy(1)

Když se v bezměsíčném přítmí Londýna zrodí nová noční můra, inspektor John Luther (Idris Elba) musí znovu čelit hlubinám lidské zkaženosti. Zatímco série děsivých vražd nabývá na troufalosti, Luther a nová seržantka Catherine Hallidayová jsou zmateni změtí stop vedoucích špatným směrem a zdánlivě nastražených tak, aby střežily nevýslovnou hrůzu. Přestože ho případ přivádí nebývale blízko k podstatě skutečného zla, zdráhavý Luther musí také čelit démonům z vlastní minulosti. Zatímco se znovu ocitá v palebné linii, musí si vybrat, koho má chránit... a koho obětovat. Ať už se rozhodne jakkoli, bude to mít pro lidi kolem něj zničující následky... a on sám už nikdy nebude stejný jako dřív. (HBO Europe)

(více)

Recenze (42)

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I keď nejde o najlepšiu sériu, tak ide o sériu naucelenejšiu, najmä vďaka tomu, že sa rieši jeden detektívny prípad a jeden so značnou dávkou osobnej zainteresovanosti od prvej do poslednej časti. Prím hrajú, dá sa povedať, ženy, muži sa riadia dosť svojimi emóciami, ale zase niet sa čo čudovať, keď im umierajú blízki ľudia. Kto na konci zomrie a kto ostane nažive sa dalo predpovedať, každopádne kombinácií bolo viacero, Luther išiel pomerne konvenčnou cestou, na čom ale nie je nič zlé. ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Luther bol kedysi super seriál. Bol. Prvé 3 sezóny. Už počas nich ma síce štvala Alice, ktorá ma iritovala a znechutila mi mnohé scény (nie som si istý, či to bolo nesympatickosťou postavy, alebo herečky, ale asi šlo o kombináciu obidvoch faktorov), no hlavná postava, pochmúrna anglická atmosféra a brutálne zločiny z Luthera urobili jeden z najvydarenejších dramatických seriálov desaťročia. Skrátená štvrtá séria (obsahujúca len dva diely oproti dovtedajším štyrom resp. šiestim) bola nemilým precitnutím, ale piata je ešte výraznejším utrpením a po tomto by naozaj bolo najlepšie, ak by šiesta nevznikla. Vedel by som si ju síce predstaviť (alebo filmový celovečerák na spôsob Mlčania jahniat), ale keď vidím, čo Neil Cross so svojím dieťaťom stvára posledné dve série, tak si myslím, že stratil súdnosť a bol by na obtiaž. Piata séria nie je nič extra, niektoré zločiny a magori sú síce tradične lutherovsky pôsobiví, ale „hlavný“ mafiánsky scenár je biedny a ZNOVA nás otravuje príšerná Alice. Navyše už mám vážne dojem, že scenáristi Luthera zahnali do slepej uličky a sprotivili ho fanúšikom, i samému sebe. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tak jsem na tom podobně jako Thomick. Za sebe jen mohu napsat, že první dva díly byly ještě bezvadný, ale na konci už byl asi Neil Cross unavený, protože jsem byla díl od dílu zklamanější a poslední díl to totálně zazdil a jak už se tady píše, tak poslední půlhodinu jsem nevěřila svým očím, to opravdu ne. je to velká škoda, protože celého Luthera předtím jsem jela pomalu na jeden zátah a teď totální krach. Takže mého oblíbence Idrise si dám a snad mi to zvedne náladu ve Špíně Baltimoru. Ach jo.... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako malé dítě jsem zbožňoval pudink, ale víc než ujídání z plného talíře mě bavilo lovení škraloupů z hrnce, takových těch zbytků, které ulpěly na dně a na stěnách nádoby. Užíval jsem si to s perverzní rozkoší a jen díky tomu dávám (jak doufám) poslední sérii Luthera tři hvězdičky, protože v tom případě se stávám imunním k viditelné snaze vytěžit z vysychajícího ložiska nerostu poslední zrnka komodity. Už dávno to ztratilo pocit preciznosti, chytrosti, jen to snaživě opakuje schémata, která kdysi u diváků tak bodovala. Dokonce ani návrat Ruth Wilson už nevytváří takovou chemii mezi Johnem a jeho femme fatale. Je to prostě po všech stranách nastavovaná kaše. Ale těch 50 % nechám, protože jsem toho zarputilého černého detektiva i jeho nebezpečnou protihráčku měl opravdu rád. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Lapačka seriál killer + kombi s naháňačkou minulosti hlavného hrdinu v ľahko nadpriemernom spracovaní. Tá štvrtá z úcty .. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

5.séria - 85%. Asi som divný, ale piata (najslabšie hodnotené séria) ma bavila viac ako vysoko hodnotená druhá a tretia séria. Piata séria ma bavila a to od začiatku až do konca. Veľmi mi sadol príbeh, brutálne vraždy, absolútne nesympaticky zaporák, ktorého mate chuť zavesiť za gule do prievanu. No a potom je tu zopár nečakane fajnovo krvavých úmrtí, zvratov a samozrejme vynikajúci Idris Luther Elba, ktorý je ako som už napísal vynikajúci. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pátý, seriálový Luther balancuje první tři díly na hranice uvěřitelnosti, aby celkem solidní dojem totálně pohřbil v posledních, zhruba patnácti minutách. Nevím to sice na sto procent, ale můj dnešní dojem je takový, že jsem s tímhle seriálem asi na dobro skončil. I když mám Idrise celkem rád, tak takový scénáristický veletoč nemohu a ani nechci akceptovat. Jeho seriálovou postavu Russella 'Stringer' Bella v geniální Špíně Baltimoru stejně asi nic nepřekoná, tak jen budu doufat v nějaký mnohem lepší film s tímhle sympaťákem v hlavní roli. Pokud to bude třeba ve službách jejího veličenstva, nebudu se vůbec zlobit. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtvrtá série byla úplná katastrofa a to především kvůli stupidnímu odklizení Alice ze seriálu za to, že herečka měla plný kalendář - no snad stačilo jí prostě na pár sérií vynechat než předvést takový odpad. To rozzuřilo část fanoušků, kteří považují Lutherův vztah se sociopatkou za jeden z nejzajímavějších prvků seriálu (definitivně po smrti jeho ženy) a tak si vydupali řádný návrat, naštěstí ne ve verzi "Alice je duch". Zároveň se ale museli zamyslet nad tím, že pro významnou část fandů je tahle postava pomalu zábavnější než sám Luther a tak je návrat vražedkyně Alice patřičná jízda, která divákům připomíná, že mít takovou oddanou, posedlou kamarádku není zadarmo - a to myslím, že tahle série zvládla velmi dobře až na úplně pitomý závěr. Když k tomu přidáte slušný případ sériového vraha, které vedle Lutherových osobních problémů tvořily základ kvalit, je to po několika ne úplně vyvážených sériích vlastně zdařilá sezóna s trochu pitomoučkým finále, pokud jste si nevšimli, že Luther se už vedle svých kriminalistických schopností už pár sérií chová naprosto debilně a neprofesionálně. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Masakr to byl nemalý. Rozjezd skvělý, strach z vraha nepolevil do konce. Ale, Lutherova dilemata, která řeší s kačeří ženou, jsou vpravdě tak únavná, že kdyby tam tahle linka nebyla, vlastně by mi nic nescházelo. Na druhou stranu by to pak byla úplně obyčejná, snad jen trochu brutálnější, detektivka jako každá jiná. Že se scénáristi nemažou s tím, kdo přežije, sice připomíná už dávné Sedm a od té doby každý druhý drsnější seriál, ale navěky tohle replikovat fakt nepůjde. Bude třeba najít zase jinou zlatou žílu. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Málo dílů a nezvládnutý závěr, no i tak to pořád bavilo. Alice už byla přeci jen ohraná a celkově to někdy vypadlo jak na divadle, když se třeba Luther opakovaně teatrálně vystavil dobrovolně své smrti, jen aby ukázal nepřátelům, jaký je to frajer. Inu všeho moc škodí a tady se to prostě urvalo všechno ze řetězu. Přes všechna negativa to hodnotím stále vysoko, snad už nebude nikdy další série. 72%. ()

Soweek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První 2 sérii Luthera patří k tomu nejlepšímu, co britská televize v 21. století vyprodukovala. Pak měl prostě Luther skončit, ale očividně se všem zachtělo krávu dojiti dokud mléko dává. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Učebnicová ukážka, ako slušne rozbehnutú sériu pochovať v poslednej epizóde (hlavne jej poslednej tretine) prekombinovanosťou motivácií postáv, logických lapsusov a nedostatku scenáristickej kreativity. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokud jsem udělil předchozí sérii "pouhé" 4 hvězdičky, sérii současné musím opět udělit plnou palbu. Je to úžasný návrat. Je zpět černý humor, brutalita a především Alice Morgan. Takže je zřejmé, že tato série má opět koule. Uznávám, že občas se dostaví lehká překombinovanost, několik dějových či kriminalistických blbostí, ale ve výsledku vše dobře funguje a vše je dovedeno do uzavřeného konce. Tedy aspoň v to doufám. I když Luther představuje seriál, kde je poměr mezi kvalitou a kvantitou zřetelně orientován na první hodnotu, doufám, že už nevzniknou série další. Možná to vyznívá rozporně s mým předchozím tvrzením, ale myslím to dobře. I když by bylo možné ze závěru nějakým způsobem vyvodit pokračování, bylo by to dle mého názoru jen zbytečné natahování. Takhle máme "alespoň" uzavřený detektivní hardcore seriál s nevypočitatelným Lutherem, šílenou Alice a s celou řadou psychopatických kriminálníků. O prvních dvou postavách je třeba připomenout, že jsou brilantně ztvárněné Idrisem Elbou a Ruth Wilson. Opravdu se tu dosti předvedli. Ruth by se možná v budoucnu hodila na nějakou ženskou verzi Jokera (čímž přímo nemyslím H. Quinn). ()

Charlie84 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední (snad) Luther to nemá lehké. Elba je stále ikonický, leč způsobem, který byl před 10 lety cool, před 5 ok a dnes…všechny výtky zde zmíněné samozřejmě platí. Luther moc nedává smysl, trable postav roztažené přes pět sezón nemůžou fungovat už z principu, tady je to o to víc vidět, protože je to fakt pořád to samé. Na popáté se to už všechno nutně muselo aspoň NĚJAK vyřešit, což samo o sobě dávalo sérii určitý drajv. Navíc si Luther kvůli nové kolegyni (velice dobrý casting) většinu času hrál na správňáka, což byla vítaná změna. Vyřešilo se to samozřejmě dost divně, přesto by bylo rozumné to tak nechat a už se k Lutherovi nevracet. Pokud přesto scénáristé a Elba dojdou k opačnému názoru, asi mě opět ukecají. Bude to zase to samé, opět přiměřeně blbé a Elba to opět utáhne. Nebo možná ne. Doufejme, že se to nikdy nedovíme. ()

Reklama

Reklama