Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Stavros, na první pohled úspěšný zralý muž, se po letech vrací do země a míst svého dětství. Byl jedním z více než tří tisíc řeckých dětí, které v květnu roku 1948 našly v bývalém Československu útočiště před občanskou válkou. Jeho cesta do Brna má i tentokrát ryze osobní důvod. Chce převézt ostatky svých prarodičů, kteří ho tu vychovali a v nucené emigraci zemřeli, do milovaného Řecka. Návrat do důvěrně známých míst vyvolává ve Stavrosovi intenzivní vzpomínky na dětství a potřebu vydat se po vlastních stopách. Nejprve byl umístěn do internátu, kde vládla vojenská kázeň. Teprve dědeček s babičkou, kteří se usadili v Brně, mu dokázali nahradit ztracené rodinné zázemí a on byl zase pro ně prostředníkem s neznámou středoevropskou zemí a jejími lidmi. Podzimní návrat je mozaikou autobiografických a autentických událostí, které formovaly chlapcovo dospívání a zároveň je i působivou evokací padesátých let, jak je viděly klukovské oči. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

AdaMM 

všechny recenze uživatele

jak již tady někteří uvedli: je to taková nuda v brně ;-) nic se neděje, když se něco děje, tak to stejně nic neznamená, protože režisér chtěl vypadat asi hodně "art". výsledek je povrchní, výprava horší než u studentských filmů, bartoška trapný - no děs. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Lámu si hlavu, co se to s našimi (případně řeckými) tvůrci děje, když mají po ruce zajímavé téma a dokáží do zpracovat jako silně nezajímavou, vleklou a nudnou podívanou, kde i chlap Bartoškových kvalit vypadá jako štíhlejší verze Miloše Zemana. ()

Reklama

cross 

všechny recenze uživatele

Tenhle filmeček mě na první pohled potěšil především tím, že se jeho děj odehrává v brněnských exteriérech. V zápětí jsem zjistil, že některé scény jsou moc hezké (např. rozhovory Vladyka-Alexandridis) a herecké výkony Brodského a Alexandridise jsou vynikající. Bohužel je ale těžké uvěřit, že z chlapce s dominantními rysy vyrostl Bartoška, jehož potulování Brnem téměř vždy postrádá na jakékoliv zajímavosti. Vzpomínkové scény jsou často velmi necitlivě vloženy do probíhajících záběrů a herecké výkony většiny zůčastněných jsou občas velmi nevěrohodné. Sám režisér tak místyvůbec nezvládá svoji práci. Navíc mi film připadne trochu nezáživný a tím pádem o něco delší, než ve skutečnosti je. Dal bych i tři hvězdičky, ale to by bylo bezpochyby jenom proto, že jsem fixovaný na Brno. ()

Mrs.Christie 

všechny recenze uživatele

Moc jsem se na film těšila, protože popisuje osudy řeckých dětí a jejich rodin, kteří se ocitli po občanské válce na našem území, režisér toto období prožil. Rodiny byly rozděleny, děti dány do dětských domovů, kde se o ně starali řečtí a čeští vychovatelé. V lepších případech za nimi dorazili později příbuzní. Byla jsem ráda, že toto smutné období bude zdokumentováno ve filmu. Mohlo to být lepší. Bartoška mi tam moc neseděl, ale jinak mám z filmu dobrý pocit. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Nudný a zdlouhavý snímek, který je myšlenkově v limbu stařecké nostalgie. Film neutáhnou jen Bartoškovy toulky Brnem a přehnaná vzpomínková gesta. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

Související novinky

Ladislav Lakomý: 1931 - 2011

Ladislav Lakomý: 1931 - 2011

11.04.2011

Ve věku 79 let zemřela po dlouhé nemoci jedna z nejvýznamějších brněnských hereckých osobností Ladislav Lakomý. Spolu s Oldřichem Slavíkem, Josefem Karlíkem a Vlastou Fialovou patřil k uznávaným… (více)

Reklama

Reklama