Reklama

Reklama

Kříž cti

  • Norsko Into the White (více)
Trailer 1

Vysoko nad drsnou norskou divočinou se po prudkém vzdušném útoku vzájemně sestřelí angličtí a němečtí piloti. Izolovaní od okolního světa musí bojovat, aby přežili krutou zimu. Ačkoliv válka z nich učinila nepřátele, postupem dní je těžké si udržet nenávist a zlobu. Skrze společnou touhu přežít se zrodí neobvyklá přátelství. Válka je po tom všem naprosto absurdní. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (274)

movieband 

všechny recenze uživatele

Petter Næss vytvořil drsný, ale zároveň pěkný, poutavý a vcelku vážný snímek, který člověka neznechutí (jak to bývá v jiných war filmech, kde je kupa rozstřelených hlav), ale přiměje ho k přemýšlení. Ve filmu je totiž dost dobře ukázané, jak zbytečné jsou předsudky. Od počátečních dětinských rozbrojů (rozdělení chaty na britskou a německou část) až po řešení vážných věcí (spolupráce obou stran na amputaci ruky německého vojáka) divák sleduje, jak se předsudky bortí a poznává, že duše se skrývá v každém člověku. Ať už je skrytá pod ideologií nacismu nebo pod vojenskými pravidly. Sympatičtí herci spolu s jednoduchým příběhem člověka, tak dobře vtáhnou do děje, že ani nestihne zaregistrovat, že je vše u konce. Hodně dobrý, protiválečný film, který skvěle ukazuje, jaké jsou předsudky svinstvo. P.S. Zapomněl jsem zmínit, že natáčecí lokace jsou dechberoucí. Já to říkám pořád, že severská příroda je nádherná. 88% ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Válečný film nemusí být jen o megalomanských bojových scénách, výbuších nebo tun prázdných nábojnic. Film Into the White je toho krásným důkazem, že i za malý peníz se dá natočit válečný příběh, který svojí poutavostí zaujme ve všech ohledech. Zaprve je to krajina. Zasněžené kopce Norska jsou překrásné, dokáží být ale zatraceně kruté. Film ale stojí na vzájemném soužití třech Němců a dvou Angličanů, kteří se navzájem sestřelili. Jejich vztah se z prvotní nenávisti a uvědomnění, že válčí proti sobě, stává něčím osobnějším, co je nad jejich posláním ve válce. Uvědomují si, že jsou jen lidé, kteří vykonávají rozkazy druhých. Zrodí se tak vztah, který přetrvá doživotně. Já jsem od toho nic moc extra nečekal a dostal jsem naprostou bombu, která se mi vryla do paměti. Navíc herecké výkony jsou naprosto přesvědčivé. Pro mě jednoznačně za pět. ()

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Minimalistický (v dobrém smyslu), nepříliš umě vyvážený mix napětí, zábavy a optimistického pofelu, jenž je poměrně příjemnou jednohubkou. V druhé půli jsem se chechtal pořádně, akorát tipuji, že to tak nebylo úplně zamyšleno. Rupert Grint byl ve své roli překvapivě přirozený, štval mě David Kross, který ve filmech těží ze své podstaty pro dokola obdobné postavy slabomyslných blbečků. ()

MATADOR odpad!

všechny recenze uživatele

Zážitek popisující názor k filmu je dle skutečné události! Mám rád druhou světovou válku ve všech možných podáních. Z kladných reakcí jsem si vybral netypické norskošvédské drama o dvou skupinkách nepřátel, kterým se stane společným útočištěm jedna chatka uprostřed nicoty v Norsku. Sestřelili se navzájem, tak trpí a začíná neuvěřitelně válečné NIC! Nuda, kterou jsou už dlouho nezažil. Tupé postavy bez špetky charisma, atmosféra naprosto nezajímavá a především absolutně nicotné dialogy, které potvrzuji absurditu, celého zpracování, jinak zajímavého tématu. Největším kladem pro mě jsou závěrečné titulky, které říkají, co se stalo se skutečnými vojáky po jejich skutečném prožitku. Tak by to klidně stačilo! ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Originální a zajímavý nápad, jehož provedení není po celou dobu dokonalé, podobně jako postavy se nevyhýbají klasickým šablonám (nezkušený ideologií poblázněný mladík, uvědomělý a čestný důstojník, málomluvný silák a dobrák, charismatický a spravedlivý frajírek a věčně remcající rebel), ale nakonec to po úvodním rozpačitém dohadování, kdo koho vlastně zajal, nabralo ten správný směr a vyústilo v neotřelý snímek o nečekaném přátelství v době a za okolností, které jeho vzniku příliš nepřály. Závěrečná hořkosladká epizoda na lyžích jen stvrdila pozitivní dojmy z tohohle severského snímku. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Nezmyselnosť vojny v celej svojej nádhere keď nepriateľov, ktorí proti sebe bojovali a vo svojej podstate ani nevedeli prečo spojila najväčšia túžba človeka - prežiť. Nádherné prostredie, výborné dialógy, skvelý záver a odkaz vo filme, niekoľko drobných chybičiek sa však našlo a napriek tomu že to nie je najlepší (proti)vojnový film určite patrí k tým najlepším. ()

Petroff 

všechny recenze uživatele

Škoda často trochu křečovitýho hraní, ne úplně dokonalý výpravnosti a povinnýho (i když teda asi reálnýho) konce. ()

Bonaparte. 

všechny recenze uživatele

Drsné norské podmínky, globální boj dvou zemí o potřebné suroviny, skupinový boj o přežití sestřelených pilotů. Pilotů, kteří nesdílejí stejné uniformy a nesdílejí stejné lidské hodnoty. Snímek, který zobrazuje, jak směšné je škatulkování lidí do určitých skupin, ať už národnostních či rasových. Poměrně slušné obsazení a skvělý náměť, jak jinak než podle skutečných událostí se řadí do dalších povedených filmů na téma 2. světové války. Pravdou je, že nelidské prostředí, nejlépe v mrazech, se z vyhřáté postele velmi dobře sleduje. Scéna, kterou lze vidět na obrázku, kdy Rupert Grint (Ronald Wiesly) "zpívá" Over the rainbow za svitu polární záře je minimálně čtyřhvězdičková. 68% 4* ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Vitam jakykoliv protivalecny film, zobrazujic tu nesmyslnost a absurditu valky. Reziser nam tu nezobrazuje nemce, nebo anglicany uprostred nesmyslnosti, nybrz cloveka jako takoveho uprostred smrti. Tam jsme si totiz vsichni uplne rovni. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

podobné válečné filmy mají více smyslu než ty plné bojů, přestřelek a vybuchlých min. Tento je civilní, citlivě natočený a skoro minimalistický a ukazuje válku z jiné stránky. Opět je to na základě pravdivého příběhu a i když možná chvilkami působí křečovitě, tak je uvěřitelný. A nakonec si cestu k sobě najdou i zarputilí nepřátelé... , ale to nic neprozrazuji a je to očekávané. Podstatnou roli tu hraje drsná, ale krásná severská příroda. Ve výsledku možná i silnější tři hvězdy. [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

johny89 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděl něco tak netradičního co se týkalo 2. sv. války. Skvěle vykreslené postavy a film o tom, jak válka dělá z lidí bezdůvodně nepřátele. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Ron Weasley a starší bratr Kryštofa Hádka ve slušném válečném dramatu o 5 hercích.Jakkoliv se film opírá o skutečné události a poukazuje na nesmylsnost války,kdy prakticky nikdo neví proč bojuje a jen slepě plní rozkazy,nemůžu tentokrát jít výš jak na 3 hvězdy.Vzhledem k tématu jsem nečekal nějakou akční řež,ale nakonec bych uvítal lehčí zkrácení...70% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Len priemerna drama o preziti skupiny anglo -nemeckych vojakov v akomsi zrube uprostred norskych hor. Tempo obcas dobre, obcas sklzne do priemeru, dialogy nic moc, utopene len v nudnom, nezazivnom priemere : 55 % ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Mrazivý PROTIválečný příběh ze zimy 1940, natočený podle skutečných událostí, o prvotním nepřátelství mezi dvěma britskými a třemi německými vojáky, jež se přetaví ve VZÁJEMNÉ PŘÁTELSTVÍ. ~ Jejich vzájemná interakce v útrobách jedné jediné horské chaty pohlcené neprostupnou bouří, donutí přítomné zbytky sestřelených posádek stojících na různých stranách pomyslné (uměle vytvořené, nesmyslné!!) barikády ke spolupráci, aby vůbec přežili, ba dokonce k celkem přirozenému navázání přátelství. Tento přerod asi nejlépe dokumentuje dějová linie kol postav Smithe a Strunka, Angličana a Němce, navíc z hlediska povahových rysů postav zcela protikladných… Typologie a charakterizace postav je vůbec velmi zdařilá! ~ Tento historický snímek se sice odehrává na minimálním prostoru interiéru jedné dřevěné lovecké chatrče, má však spád a dynamiku, spoustu silných momentů a těží především z dobře napsaných dialogů. Síla slova, síla přátelství, síla lidského ducha zvítězí nad zlem a nenávistí. Absurdnost války v plné nahotě, kdy zabíjení možná tak trochu symbolicky na chvíli překryje bílá sněhové bouře, v níž existuje jen mír. Tváří v tvář tu nestojí znepřátelení vojáci, nýbrž lidé. Jedna rasa. ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Šťastné a veselé v Zemi nikoho. Næss je bezesporu divadelní režisér, už podle toho jakým způsobem pracuje s herci a s mizanscénou. Malá dřevěná chata uprostřed pusté krajiny za bílou sněhovou oponou se stáva jevištěm naprosto přirozeně. Bohužel jevistěm, na kterém se odehrává celkem průměrné drama s kosmopolitním a protiválečným poselstvím. Næssovi se určitě daří své postavy zhmotnit do té míry, aby úvodní titulek oznamující, že se jedná o příběh založený na skutečných událostech nepůsobil jako klišé. Bohužel scénář příliš rychle střídá komediální polohy s těmi dramatickými, což znemožňuje potřebnou gradaci jednotlivých situací a zabraňuje divákovi jednotlivé emoce procítit, jelikož jsou příliš brzy přebité jinými. Samotné protiválečné poselství je jistě záslužné, ale v celku vyznívá slabě. Velká škoda. ()

carlos 2010 

všechny recenze uživatele

Viem si to predstaviť natočiť ako televíznu inscenáciu na pondelok. Exteriérov tam bolo pomenej a všetko sa prakticky odohráva v jednej nórskej chate. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Poctivě zpracované válečná drama. A film, který mi dokázal, že Rupert Grint umí hrát i něco jiného, než Rona. A dobře vyslovoval. Dost mi to připomněl Listera z Červeného trpaslíka, pokud si ho pustíte v originále. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Namet urcite neni nicim originalni, fakt, ze je natocen podle skutecne udalosti ovsem pridava na vaze. Zajimava je konfrontace tri nemeckych a dvou britskych pilotu v jednom srubu uprostred samoty. Tvurci se snazili zvyraznit hlavni rysy obou narodu bez toho, aby dialogy svedly k trapnosti ci kyci. Velmi zdarile jsou i herecke vykony, ktere nejen diky multikulturnimu obsazeni pridaly na autenticite. Neni to uplne 100% film, za celou dobu sledovani jsem vsak nenarazil na nic, kvuli cemu bych mel ubirat hvezdicky. Po Ellingu druhy film od Pettera Naesse a oba me velmi oslovily. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Druhá světová válka, odlehlá horská chata, dvě znepřátelené posádky sestřelených letadel a všudypřítomná zima. Válečné drama, které ukazuje příběh inspirovaný skutečnými událostmi, kdy britská a německá posádka musela spolupracovat, aby přežila v izolované chatě, zatímco venku bez přestání probíhala válka. Asi si umíte představit děj filmu. Původní obezřetnost, vzájemné oťukávání a následné sblížení znepřátelených stran, zakončené nevyhnutelným rozuzlením. Na tom asi není nic objevného, ale styl jakým je příběh naservírován je hodně příjemný a osobně mě zaujal. Kvalitní severské válečné drama. ()

Reklama

Reklama