Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adamovi, čtrnáctiletému romskému chlapci z osady, zabijí otce. Nikdo neví, co se stalo. Nejsou svědkové ani důkazy. Matka po pohřbu dlouho netruchlí. Chce zabezpečit děti, a tak se provdá za otcova bratra – zloděje a lichváře Žiga. Adamovi se ze dne na den změní život. Najednou dospěl. Pomáhá matce, stará se o sourozence a snaží se je ochránit před Žigovým vlivem. Má jen dvě radosti – boxerský trénink a černookou Julku. Když matku odvezou do porodnice, otčím vtáhne Adama a jeho bratry do svých pochybných kšeftů. Při jedné krádeži chlapce zadrží policie a před vězením je zachrání jen to, že nejsou plnoletí. Adam postupně ztrácí všechny jistoty. Vyhodí ho z boxerského oddílu, Julku rodiče pošlou do Čech. Chlapec se čím dál častěji dostává do konfliktu se zákony vlastní komunity. V hádce s cynickým Žigem pochopí, kdo stojí za otcovou smrtí. Pokouší se uniknout z beznadějné situace, ale jeho snaha končí tragicky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (189)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu celkem fajn, protože to začiná mrtvym cigošem. Ale jinak nechápu lidi, kteří musej o těch primitivech točit filmy a ještě tak, aby to vypadalo, jací jsou to chudáci utlačovaní a jak si jich máme vážit kvuli jejich kultuře a sociálnímu cítění (tim se asi myslijou sociální dávky). Už se o téhle skupině nechcu vyjadřovat, protože všichni vime, jací jsou. A tanhle film je přesně o tom... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tohle se panu Šulíkovi trochu vymklo. Na jedné straně snaha o realismus a do toho hamletovská zápletka včetně každou chvíli se objevivšího ducha zavražděného otce hlavního hrdiny. Ten pokaždé něco moudrého pronese, přičemž si ty jeho monology poněkud odporují. Samozřejmě, když policajti ponižují nezletilé pachatele trestné činnosti, mají moje sympatie. A to není rasismus, bylo by to stejné, kdyby to dělali bílým hajzlům. Největší pochvalu si zaslouží Ján Mižigár, díky kterému to celé drží pohromadě. Tedy pokud ho režisér nenechá nečinně zírat do kamery a nezní pod tím osudová hudba, v těchto chvílích to nefunguje ani náhodou, ale za to představitel hlavní role nemůže (50%). ()

Reklama

kitano 

všechny recenze uživatele

Pre mňa najväčšie prekvapenie na tohtoročnom Cinematiku. Z veľkej časti kôli tomu, že je to film slovenský, ale hlavne kôli tomu, že je to film slovenský so svetovými kvalitami. Nebavme sa o záporoch. Bavme sa o tom, ako by tento film mohol zvýšiť našu kvalitatívnu laťku a o tom, že by mohol rozvíriť naše stojaté a zatuchnuté filmové vody. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom k tomu, že tak asi do roku 2050 budú Rómovia polovicou všetkých obyvateľov Slovenska, som veľmi rád, že o nich gadžo natočil taký pekný cigánsky film, ktorý im bude pripomínať, ako to kedysi dávno bolo, keď bola ich situácia presne opačná ako teraz... a možno si aj vďaka tomu uvedomia, že nie všetci príslušníci vymierajúcej bielej menšiny sú hovädá, ktorých treba diskriminovať a čo najrýchlejšie sa ich nejako zbaviť či im pomôcť k neviditeľnosti. ____ Mimo toho som rád, že ten gadžovský režisér, čo sa do toho pustil, nepochybne osobnosť, konečne natočil nejaký film, ktorý by mi neliezol na nervy ako väčšina jeho skoršej tvorby, ale práve naopak. Čo sa týka nerealistických presahov, nie je to síce poéziou a srandou nabitý ROMING, kde to fungovalo dokonale, ale zase je to na rozdiel od neho realita a tú nikdy nezaškodí ukazovať ignorantom... A to nie že by som žil dakde vo veži zo slonoviny a nemal s cigánmi negatívne skúsenosti v celej pestrej škále od prázdnych vreciek po krvavé ústa... - nebude ich však viac, než s porovnateľnou bielou háveďou, čo už 1000 rokov zamoruje planétu. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Cigán sa tu bude mať dobre len vtedy, keď prestane byť cigánom..." Musím s istou ľútosťou oznámiť, že ide o jeden z najviac podhodnotených filmov na ktoré som na csfd natrafil. Naozaj 49% absolútne nezohľadňuje kvalitu filmu. Zahrňuje rasistický pohľad, pohŕdanie, nenávisť a celkovo všetko, čo s cigánmi súvisí, vrátane užívateľov, ktorí film vôbec nevideli a bezohľadne dávajú filmu odpad, len kvôli názvu Cigán. Sám nie som žiadny ich obdivovateľ, práve naopak, som voči nim veľmi kritický, no na druhej strane poznám kvalitný film a som ochotný načúvať aj cigánskemu príbehu. Hneď na úvod ma upútala nádherná hudba k filmu od V. Godára, ktorá by sa ani v hollywoode nemala za čo hanbiť. M. Šulík obsadil prevažne nehercov, ktorí ma však svojimi výkonmi udivovali a strčili do zadku aj profi hercov. Hlavná postava rezervy mal, ale výkon jeho nevlastného otca v zápornej roli bol výborný a presvedčivý. Príbeh bol zaujímavý, občas i vtipný a scéna vypočúvania na policajnej stanici bola určite inšpirovaná známou kauzou košických policajtov, min. ju veľmi pripomína. Táto scéna mohla byť vrcholom filmu, ale to by policajti museli hrať presvedčivo. Celkovo výborný film, len mu treba dať šancu. 80%. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • Slovenské železnice odmietli vyvesiť vo vlakoch 3000 reklamných plagátov k filmu. (gogo76)
  • Prvý slovenský film, ktorý je celý natočený v rómskom jazyku. (pista_baci7)
  • Film sa natáčal v rómskych osadách v Richnave, na Levočských lúkach a pri Krompachoch. (pista_baci7)

Související novinky

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

20.02.2012

Brněnská filmová komunita v březnu ožije festivalem CINEMA MUNDI. Ten ve své jedinečné koncepci přinese během osmi dnů kolekci těch nejlepších českých a světových filmů za uplynulý rok. V hlavní… (více)

46. ročník MFF Karlovy Vary

46. ročník MFF Karlovy Vary

19.06.2011

Od 1.7. do 9.7. se v Karlových Varech uskuteční nejvýznamnější filmový festival kategorie A ve střední a východní Evropě. Festival představí 178 celovečerních filmů, převážná většina z nich bude mít… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno