Reklama

Reklama

Po jednom mejdanu se Joe Doucett probouzí v neznámém pokoji a vedle kocoviny má mnohem závažnější problém. Neví kde je, nemá své osobní věci a hlavně - nemůže ven. V televizi navíc hlásí, že jeho žena byla zavražděna a on je hlavním podezřelým, po masakru v jeho domě zůstala naživu malá dcerka. A tak to zůstane na dlouhých 20 let. V Bílém domě se střídají prezidenti a on stále neví, kde je, kdo ho vězní, na jak dlouho a proč. Den za dnem v jedné malé místnosti. 20 let. Zničehonic se probouzí venku na svobodě. Jediné, na co od té chvíle myslí, je pomsta, za kterou jde nelítostně a brutálně. Brzy navíc v telefonu uslyší: „Jestli chceš vidět svou dceru ještě někdy živou, odpověz na dvě otázky. Proč jsem tě nechal uvěznit? A proč jsem tě teď pustil ven?" (Bontonfilm)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (492)

H34D 

všechny recenze uživatele

Pokud bych se snažil odmyslet si existenci originálu, možná by remake nebyl tak špatný, jenže zapomenout se dá jedině s kvalitní hypnózou a tu nový Oldboy neobsahuje. Základní problém remaku spočívá v jeho zjednodušení, v jeho snaze o srozumitelnost a vlastně i korektnost - Oldboy v emerickém podání má příliš obroušené hrany. Spike Lee vypráví v typicky hollywoodském stylu až příliš lineárně, bez esenciální extravagance a úchylnosti, která je pro vykreslení tohoto příběhu tak důležitá. Chybí také lehce filozoficky laděné momenty, které diváka donutí přemýšlet. Následující text obsahuje SPOILERY. Původní Oldboy je film především o lásce a ta se v remaku téměř nevyskytuje. U Adriana jde o zneužívání, u Joeho spíše jen o fyzický akt incestu, u obou postav se tedy srovnává pouze po formální stránce to, co se stalo s tím, co je společensky korektní. Korejský Oldboy je nádherný v tom, že i přes nepřijatelnost incestu, láska mezi oběma dvojicemi přetrvala. 4/10 ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Ja sa musím prikloniť na stranu fanúšikov originálu. Síce oceňujem kvality tohto remaku, ale nechal ma úplne chladným. Myslím, že aj s odhaľovaním pointy narábali šikmáči lepšie. A kladivová scéna tu chcela byť príliš pekne natočená, až stratila na uveriteľnosti (útočníci občas nezmyselne vyčkávajú). Filmy Spika Leeho mávajú inokedy (25. HODINA) silnejšie emócie... ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Skvěléj remake ! Originál mě taky příliš nezasáhl, nejspíš to bude tím, že jsem s Asii teprve začínal, takže nového Oldboye jsem si skvěle užil. Film chytne od začátku do konce a nepustí! Ikdyž ve filmu vidíme pouze 3 akce, tak jsou kurevsky skvěle nasnímané a krvavé. Tempo filmu je velmi rychlé a dynamické, neustále se něco děje, řeší. Josh Brolin se mi do role hodil, je to správnéj drsnéj chlap! Prostě parádní Thrill jízda, při které se budete skvěle bavit. Doporučuji. 75% ()

gudaulin odpad!

všechny recenze uživatele

Kategorický odpad vůbec nepadá na hlavu režiséra, naopak Spika Lee mám v oblibě a jeho zpracování asijské verze je mi kulturně nepoměrně blíž. Nejde mi ani o kritiku kopírování oblíbeného titulu. Spiku Lee se jednoduše povedlo odstranit kudrlinky a mimikry korejské verze do té míry, že odhalil v plné nahotě brakovou pokleslou podstatu scénáře, všechnu tu nelogičnost a emocionální hloupost, která se ve verzi Chan-wooka Parka skrývá pod pořádným nánosem vábniček určených festivalovému publiku. Východoasijská kinematografie mi je dlouhodobě vzdálená snad s výjimkou části japonské produkce pro intenzivní směřování k melodramatu a zálibě v estetizaci brutálního násilí. Chan-wook Park v původním Old Boyi vytvořil kousek, který si soukromě řadím do kinematografie hoven zdobených šlehačkou a čokoládovým posypem. Uznejte, že když svůj zájem zamíříte právě na ty sladkosti, podstata vám leckdy unikne. Spike Lee to natočil bez zjemňujících ingrediencí a ono přízemní hovno se ukázalo v plné nahotě. Vážně mám pocit něčeho hodně nevkusného, čemu je dobré se vyhnout velkým obloukem. Celkový dojem: 5 % za přítomnost Joshe Brolina a Elizabeth Olsen. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Docela se mi zamlouvala i šikmoočková verze snímku. Tahle americká mi však přišla po všech směrech lepší. Především ubylo postav, které vlastní šikmé oči, tím pádem se veškeré souvislosti staly mnohem srozumitelnějšími. Také zmizela artovost, kterou byl původní snímek zahlcen. Světe div se, jde to podat i bez toho. Josh Brolin je samozřejmě někdo, takže i na pozici hlavní postavy nastalo razantní zlepšení. Všechna akce je moc pěkně udělaná, opravdu moc pěkně. Co víc dodat? Příběh je samozřejmě hrozně super. Většina remaků stojí za hovno, ale tento mě více než potěšil. Závěr neměl ani nejmenší chybičku a totálně mě dostal. Korejský orginál už jsem viděl velmi dávno, takže si ho pamatuji pouze mlhavě, ale tuším, že se zdejší závěr docela lišil. Docela dost. Kdo hodnotí méně než 3*, tak ten tomu prostě nerozumí a měl by se na filmy úplně přestat dívat. Nebo by měl alespoň zežloutnout, odstěhovat se pár kilometrů na východ a počkat až bude severními bratry vymazán z mapy. Já filmu nemám co vytknout. 5* ()

Galerie (79)

Zajímavosti (20)

  • Box, ze kterého je Joe Doucett (Josh Brolin) puštěn na svobodu, je značky Louis Vuitton. (Punisher)
  • Scéna z kladivem byla natočena na jeden zátah a pro film posléze rozstříhána. (Terva)

Související novinky

Je rozhodnuto, Kick-Ass se přidá k Avengers

Je rozhodnuto, Kick-Ass se přidá k Avengers

05.10.2013

Samozřejmě, ne doslova, i když by to byl asi zábavný crossover. Poté, co si Kick-Ass 2 v kinech nevydělalo ani na produkční náklady, je tahle série asi nadobro ukončená. Aaron Taylor-Johnson ale… (více)

Josh Brolin od Matky boží

Josh Brolin od Matky boží

07.08.2013

Brolina, kterého brzy uvidíme v remaku korejského OldBoye, si zřejmě užíval maskování během natáčení westernového propadáku Jonah Hex. Brzy podstoupí ještě náročnější proměnu – zahraje si totiž… (více)

Blanchett a Theron: Kruté blondýnky

Blanchett a Theron: Kruté blondýnky

30.11.2012

Ve svých následujících filmech rozhodně nebudou jednat v rukavičkách. Cate Blanchett si po zlých agentkách v Hanna a Indiana Jones a Království křišťálové lebky připíše do filmografie další zápornou… (více)

Reklama

Reklama