Reklama

Reklama

Válečná generace

(seriál)
  • Česko Válka generací (více)
Trailer 1

Epizody(3)

Berlín roku 1941. Pět přátel se touží stát hrdiny v dobrodružství, které změní tvář Evropy - a navždy změní i je samotné. Vyrovnaný a uhlazený důstojník Wilhelm odjíždí na východní frontu spolu se svým mladším bratrem Friedhelmem, citlivým snílkem, kterého mnohem víc než válka zajímá literatura. Do Wilhelma je hluboce zamilovaná Charlotte, mladá zdravotní sestřička, která se rovněž těší na své působení ve Wehrmachtu na východní frontě. Greta je talentovaná zpěvačka toužící stát se další Marlene Dietrich - a její židovský přítel Viktor stále nedokáže přesvědčit své rodiče, aby opustili Německo. Z lidských hodnot se začínají drát do popředí odvaha a statečnost - ale také zrada. Friedhelm se stane bezduchým strojem na zabíjení. Wilhelm dezertuje a je postaven před vojenský soud. Charlottina nacistická ideologie se rozpadne, když prozradí židovskou sestřičku sloužící ve Wehrmachtu. Greta zařídí Viktorovi doklady nezbytné k odjezdu tím, že prodá své tělo důstojníkovi SS. Všech pět našich přátel - a miliony dalších - chtělo být hrdiny, ale nikdo z nich se nedokázal představit, co udělá válka s jejich životy a se zbytkem světa... (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (249)

akisha 

všechny recenze uživatele

Tohle skutečně nebyla nejlepší volba pro chill-outovou neděli u televize. Usedala jsem k tomu příjemně naladěná a odcházela jsem emočně tak zdevastovaná, že jsem nemohla spát, haha. Pro mě tuto sérii nejvíc vystihuje slovo "civilní." Tvůrci si opravdu dali záležet, aby hlavní hrdinové byli tak nedokonale sympaticky lidský, jak to jen jde a velmi dobře se jim podařilo ukázat postupně na každém z nich, jak je válka psychicky změnila. Což já dost oceňuju u každé produkce, a i zde to vyšlo. Velmi hodnotná výpověď jako o válce celkově, a co dělá s "obyčejnými lidmi," tak jako pohled z německé strany. Vynikající herecké výkony hlavní pětice, z nichž mě nejvíc sebral Tom Schilling, se postaraly o tu pátou hvězdu. Nemůžu než doporučit. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Velice dobře zachycené dění na východní frontě a vůbec války z pohledu Němců, konkrétně pěti přátel. Byť film se někdy až moc snaží kategorizovat a věci zjednodušovat (SS byli ti zlí a Wermacht ti hodní), krásně je na něm patrné, jak se Německá taktika boje postupně propadala do větších a větších zvěrstev s tím, jak postupně proti Rudé armádě ztráceli více a více území. Též je zde i dobře zobrazované hrdinství v kontrastu s pácháním válečných zločinů, kdy onu linii tyto dva protiklady oddělující skoro nevidíme. Například vykreslený polský odboj, který tvoří antisemité, co by nechali židy v zastaveném transportu pochcípat (to Poláky určitě muselo naštvat). Televizní zpracování je někdy znát, zvláště na komornějším pojetí bojových scén z fronty. Scénář ale je díky Bohu natolik inteligentní, že toto negativum maximálně využívá pro svá pozitiva, kupříkladu se skoro nikdy nehneme od polocelku jedné z pětice hlavních postav během boje. Široké záběry na válečnou vřavu jsou tak minimální až žádné a kupodivu jsem si nad tím nestěžoval. Jediné tak výraznější negativum spočívá v až moc časté přítomnosti záchran na poslední chvíli, kdy postavy by ve skutečném světě již šestkrát byli pod drnem, kdyby je vždy náhodou na poslední okamžik něco nezachránilo. Jinak ale pěkně zpracované komorní válečné drama. Klidně doporučím dále. 80% ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Hodnocení stále zvažuji, neb si s tímto dílem nějak nevím rady. Za jedno nemám ráda, když cítím, jak mě tvůrci táhnou, postrkují a podsouvají mi ty "správné myšlenky". Jsem dost stará na to, abych měla svoje vlastní. Za další nemohu přehlédnout či nevnímat, jakým způsobem jsou nám tu hlavní postavy prezentovány (všichni jsou takoví milí a hodní, přitom klidně kuchnou přímého nadřízeného, zastřelí kohokoli na raz, dva, tři). Nebudu se pouštět do žádné větší kritiky hloupých rozhodnutí zúčastněné pětice či do nebe volajících náhod (jak o sebe na frontě navzájem pořád zakopávají), protože to nemá smysl. K tomu, co oceňuji... moc pěkně natočené, herci to výrazně popotáhli, zejména mě zaujali bratři, jejich vývoj a proměna, plus hudební podmaz skvělý. Skutečnost, že je válka krutá pro všechny strany, smete vše, co jí stojí v cestě, vím už přece jen delší dobu, stejně tak jako fakt, že je to vždycky všechno jen a pouze o lidech, o jednotlivcích. P.S. Pod slůvkem sebereflexe si představuji něco jiného a zcela určitě to není z viníka oběť mrknutím oka. P.P.S. Volker Bruch se o tu třetí (a u mě ne příliš jistou) hvězdičku postaral. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Asi nejvíc mi to připomínalo Stalingrad. I tady byli ukázáni vojáci wehrmachtu ne jen jako nemyslící zvířata, ale jako lidé s osudy, na kterých se válka nesmazatelně podepsala. Ovšem oproti Stalingradu je tady i díky formátu ten pohled komplexnější a nezahrnuje jen východní frontu a vojáky, ale odehrává se i v Polsku či v Německu a zabývá se osudy židovského mladíka, zdravotní sestry či pěvecké hvězdy. Němci i v tomto případě nemilosrdně pálí do vlastních řad, ale poukazují i na zvěrstva ze strany Ukrajinců či antisemitismus polských odbojářů. Někomu to může připadat jako ukazování prstem a obvinění, že "nejen my jsme byli ti špatní", ale mě to tak nevyznívá. Co se technické stránky týče, tak není co vytknout a v tomto případě Němci rozhodně nešetřili. O tomhle si může nechat zdát i naše filmová produkce. A hercům taky není co vyčíst a mě neznámé tváře mile překvapily. Velká spokojenost. 85% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

V našich končinách naprosto neznámé, ale ve výsledku nebývale odvážně a výborně zpracované třídílné válečné drama německé produkce. Film se zaměřuje jak na samotnou válku a její zvěrstva na bitevním poli, tak i na těžké životy ostatních, kterým válka tolik vzala. Slušná výprava, dobré herecké výkony a celkově velice profesionální zpracování, které mě nevýslovně překvapilo. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (37)

  • Na konci epizody pochoduje Friedhelm Winter (Volker Bruch) se zbytkem své jednotky lesem dle popisu na Šumavě (400 km od Berlína) 3 dny před kapitulací (kapitulace 7. 5. 1945) a narazí na sovětskou jednotku. Na sovětskou jednotku ale na Šumavě 4. 5. 1945 nemohli narazit, jelikož nejbližší sovětský voják se tou dobou nacházel někde u Brna, kde byla tehdy frontová linie. Nanejvýš mohli narazit na americkou jednotku, protože právě Američané osvobodili celou Šumavu, což je patrné i z průběhu demarkační linie. (MRPitivier)
  • Pri nakrúcaní sa využilo 2000 komparzistov a 50 000 slepých nábojov (Platzpatrone). (Arsenal83)
  • Ve třetím díle je zmíněno, že Němci byli nejdříve oslavováni jako osvoboditelé, a to je pravda. Ukrajinské obyvatelstvo je tak vítalo, protože si myslelo, že je osvobodí od Stalinovy diktatury. (deLaFere)

Reklama

Reklama