Reklama

Reklama

Most - Série 4

(série)
Krimi / Thriller / Mysteriózní
Švédsko / Dánsko / Německo, 2018, 7 h 48 min (Minutáž: 58–59 min)

Tvůrci:

Hans Rosenfeldt

Hrají:

Sofia Helin, Thure Lindhardt, Mikael Birkkjær, Sarah Boberg, Julie Carlsen, Thomas W. Gabrielsson, Sandra Yi Sencindiver, Rafael Pettersson (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Čtvrtá řada dánsko-švédského seriálu Most začíná šokujícím případem vraždy, kdy je šéfka úřadu pro cizince ukamenována a zahrabána do země. Kdo mohl něco tak brutálního provést? A jaký k tomu mohl mít motiv? To se opět snaží zjistit dvojice detektivů – Švédka Saga Norénová a její dánský partner Henrik Sabroe. Kromě samotného spletitého případu pak série nabídne také celou řadu pozoruhodných linek. Především Saga, jedna z vůbec nejpopulárnějších a rozhodně nejsvéráznějších televizních vyšetřovatelek vůbec, se musí popasovat s celou řadou pro sebe nezvyklých úkolů, kdy je nucena začít uvažovat o mezilidských vztazích jinak než doposud... Scenáristka Camilla Ahlgrenová a scenárista Hans Rosenfeldt v diskuzi pro Britský filmový institut uvedli, že se jedná o poslední řadu mimořádně úspěšného seriálu, který se dočkal i několika remaků. Podle Rosenfeldta je jen velmi málo seriálů, jež si udržely vysokou úroveň i po odvysílání čtvrté řady. A právě tvůrci a tvůrkyně Mostu nechtějí být podle vlastních slov těmi, co jen nastavují úspěšný koncept. Ahlgrenová pak zdůrazňuje, že Most nebyl nikdy pouze kriminálním seriálem; pro tvůrce byla vždy důležitá současná společenská témata. Ve čtvrté řadě se tak řeší migrace, předsudky a také to, jestli a případně jak lze obcházet pravidla, která tváří v tvář konkrétním případům nefungují. (Česká televize)

(více)

Recenze (74)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nebyť špecifických postáv, ich hereckých výkonov vrátane, no hlavne rozuzlenia, zrejme by som sa k štvrtej hviezde neodhodlal. Prvá séria bola pecka. Toto ma až tak nebralo, aj keď sa opätovne vyšetruje séria vrážd, vzájomne prepojených, vyvolávajúcich zmätok v hlave diváka. Spokojný určite, nadšený ani omylom. ()

deLaFere 

všechny recenze uživatele

Tak jako řada jiných uživatelů lituji, že seriál s největší pravděpodobností skončil. Saga se nepochybně musí zařadit vedle významných filmových postav detektivního vyšetřování. Přestože tvůrci poslední sérii zkrátili na osm dílů, střed mi již připadal zdlouhavý, nevadí mi překombinovanost ani velké množství postav. Úžasný je charakterový vývoj všech hlavních postav. Jejich boj se slabostmi, prohry a neustávající boj s nepřízní osudu. Zde bych viděl určitou nadčasovost čtvrté série, která jako by naznačovala, že pokud se člověk nevzdává, tak je odměněn, byť ne vždy tak, jak si představoval. Je evidentní, že kriminální zápletka ustoupila vývoji a životním osudům postav, ale vůbec to nebylo na škodu. ()

Reklama

J.Lajner 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Důvod existence závěrečné, a dle některých fanoušků nejlepší série, spatřuji především v symbolickém uzavření příběhů Sagy a Henrika. Čtvrtá série je oproti standardní délce o dva díly kratší, čímž efektně zahušťuje děj a žene jej kupředu. Ústřední kriminální zápletka hraje spíše sekundární úlohu a většinovou pozornost si zabírá dvojice vyšetřovatelů. Dává to smysl, neboť na konci divák dostane kýženou dávku katarze umocněnou pocitem z dobře odvedené scenáristické práce. Kruh se uzavřel, všechny otázky jsou zodpovězeny. Perfektní tečka. ()

Tosim

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Most šel v posledních dvou řadách neuvěřitelně nahoru. Tvůrci vyměněním parťáka chytře přehodili výhybku z "mentor" na "partner." I když v onom zvláštním vztahu dvou, řekněme si to na rovinu, psychicky narušených jedinců. Dozvíme se více o psychice Sagy a její konec je naprosto jiný, než jaký jsem čekal. Ono i v severském seriálu je často víc optimismus, než temnota. Ke konci určitě 90%, možná i víc. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Počátek poslední řady mě mátl natolik, že jsem začal uvažovat i nad tím nejčernějším scénářem v podobě dokoukání čtvrté sezóny z pocitu setrvačnosti, nikoli naprostého omámení seriálem, jako tomu bylo v předešlých sériích. Jakmile si ale poskládáte pět a pět dohromady a uděláte si pořádek ve všech zapojených postavách, z nichž se po vzoru předešlých případů spousta nakonec stane jen nadstavbovými pro zmatení diváka, dostanete další úžasnou nálož všemožných emocí, pro které se Most stal takovým fenoménem. Saga a Henrik mi budou šíleně chybět, to pouto mezi nimi nedokáže trumfnout kdejaký romantický snímek. [viděno na Voyo] ()

Galerie (155)

Reklama

Reklama