Reklama

Reklama

Most - Série 4

(série)
Krimi / Thriller / Mysteriózní
Švédsko / Dánsko / Německo, 2018, 7 h 48 min (Minutáž: 58–59 min)

Tvůrci:

Hans Rosenfeldt

Hrají:

Sofia Helin, Thure Lindhardt, Mikael Birkkjær, Sarah Boberg, Julie Carlsen, Thomas W. Gabrielsson, Sandra Yi Sencindiver, Rafael Pettersson (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Čtvrtá řada dánsko-švédského seriálu Most začíná šokujícím případem vraždy, kdy je šéfka úřadu pro cizince ukamenována a zahrabána do země. Kdo mohl něco tak brutálního provést? A jaký k tomu mohl mít motiv? To se opět snaží zjistit dvojice detektivů – Švédka Saga Norénová a její dánský partner Henrik Sabroe. Kromě samotného spletitého případu pak série nabídne také celou řadu pozoruhodných linek. Především Saga, jedna z vůbec nejpopulárnějších a rozhodně nejsvéráznějších televizních vyšetřovatelek vůbec, se musí popasovat s celou řadou pro sebe nezvyklých úkolů, kdy je nucena začít uvažovat o mezilidských vztazích jinak než doposud... Scenáristka Camilla Ahlgrenová a scenárista Hans Rosenfeldt v diskuzi pro Britský filmový institut uvedli, že se jedná o poslední řadu mimořádně úspěšného seriálu, který se dočkal i několika remaků. Podle Rosenfeldta je jen velmi málo seriálů, jež si udržely vysokou úroveň i po odvysílání čtvrté řady. A právě tvůrci a tvůrkyně Mostu nechtějí být podle vlastních slov těmi, co jen nastavují úspěšný koncept. Ahlgrenová pak zdůrazňuje, že Most nebyl nikdy pouze kriminálním seriálem; pro tvůrce byla vždy důležitá současná společenská témata. Ve čtvrté řadě se tak řeší migrace, předsudky a také to, jestli a případně jak lze obcházet pravidla, která tváří v tvář konkrétním případům nefungují. (Česká televize)

(více)

Recenze (74)

Fr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„OBA JSME PĚKNĚ V PRDELI, CO?“ ... „MYSLÍM, ŽE SE NÁM CELKEM DAŘILO, VZHLEDEM K NAŠIM PSYCHICKÝM POTÍŽÍM…“ /// Poldové Saga a Henrik řeší svoje problémy – Saga větší, protože smrdí v lochu za vraždu máti. Ale třeba... kurva, ten první díl má ale překvapivej konec! Kromě problémů je tady samozřejmě i případ. A zaplejtá se do něj čím dál víc osob. Někdo kladně, někdo míň a je tady celkem dost dětí. Ve čtvrtým díle (teprve? Nebo - už?) začíná bejt jasný, kam tenhle krimi propletenec směřuje. Zajímavý je, jak ty jejich osobní problémy táhnou celej seriál a vyšetřování je tady jakoby náhodou (říkám jakoby...). A jelikož se tentokrát propíraj spíš kostlivci z Henrikovi skříně, dojde k rozluštění jedný velký tajenky. Prostě paráda. A kdyby ses Sago chtěla vrátit, klidně zavolej... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Když se řekne „severská krimi“, vybavím si „MOST“. 2.) Münchhausenův syndrom? Neznám... 3.) Thx za titule ,, jaCUBE“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

gudaulin

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V komentáři ke 3. sérii Mostu jsem napsal, že mám dost sil a chutě zhlédnout ještě 4. návrat k podivínskému kriminalistickému švédsko-dánskému tandemu, ale už po dvou epizodách 4. série jsem cítil, že můj zájem rychle opadá a až na dřeň se odhalují všechny nedostatky projektu, které jsem dřív velkoryse přehlížel. Katalyzátorem ke změně pohledu na tenhle druh severských krimikonstruktů založených na absurditě, náhodě a zcela odtržených od reality bylo seriál Půlnoční slunce, kdy jsem si uvědomil, jak moc hloupé to překročení určité meze může být. Vydržel jsem jen půlku série a vzdal jsem další sledování. Ono se to příliš neliší od předchozích řad, jen se mi tenhle druh produkce přejedl a rozhodl jsem se věnovat svůj zájem realističtější a věcnější linii žánru. Hodnotit hvězdičkami nebudu, bylo by to pro projekt, který jsem měl v počátcích tak rád, dost kruté. Jediné, co mohu ocenit, je motiv pobytu ve vězení u Sagy Norénové, který ale bohužel tvůrci rychle opustili... ()

Reklama

ER 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Snaha udělat sérii jinak je znát, bohužel mírně k horšímu. Propletenec osobních vztahů, vyšetřování zmizelých dcer se prolíná s vyšetřováním případu a hodně postav tentokrát snižuje zaměření na hlavní vyšetřování a zhorší orientaci v ději. I tak jde o podívanou, která nezklame a hlavní pointa (vrahem je zahradník) funguje. ()

Tosim

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Most šel v posledních dvou řadách neuvěřitelně nahoru. Tvůrci vyměněním parťáka chytře přehodili výhybku z "mentor" na "partner." I když v onom zvláštním vztahu dvou, řekněme si to na rovinu, psychicky narušených jedinců. Dozvíme se více o psychice Sagy a její konec je naprosto jiný, než jaký jsem čekal. Ono i v severském seriálu je často víc optimismus, než temnota. Ke konci určitě 90%, možná i víc. ()

J.Lajner 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Důvod existence závěrečné, a dle některých fanoušků nejlepší série, spatřuji především v symbolickém uzavření příběhů Sagy a Henrika. Čtvrtá série je oproti standardní délce o dva díly kratší, čímž efektně zahušťuje děj a žene jej kupředu. Ústřední kriminální zápletka hraje spíše sekundární úlohu a většinovou pozornost si zabírá dvojice vyšetřovatelů. Dává to smysl, neboť na konci divák dostane kýženou dávku katarze umocněnou pocitem z dobře odvedené scenáristické práce. Kruh se uzavřel, všechny otázky jsou zodpovězeny. Perfektní tečka. ()

Galerie (155)

Reklama

Reklama