Reklama

Reklama

VOD (1)

Toto zcela netradiční zpracování legendy o Dr. Jekyllovi a panu Hydeovi je příběhem dobra a zla, lásky a vášně. Mary Reilly (Julia Roberts - Pretty Woman, Hook, Noci s nepřítelem) je skromná služka, pro kterou je její pán životním idolem. To by nebylo nic divného, kdyby oním vyvoleným nebyl Dr. Jekyll (John Malkovich - S nasazením života, Nebezpečné známosti). Mary postupně zjišťuje, že její pán je nejen milý a obdivuhodný doktor, ale také šílenec, který skrývá velké tajemství... (Bonton Home Video)

(více)

Recenze (72)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tohle je prumerne zpracovani pribehu Dr.Jekyll a Mr. Hyde. Atmosferu to jakz takz ma, ale bat se nebudete, John Malkovich i Julia Roberts se snazi a par napinavejch okmaziku tu je. Vic nez Julia me zaujal Malkovich, ktery opet ukazal, ze je vyborny herec a i kdyz kuli spatnymu scenari nema moc sanci ukazat co v nem je, tak ty prilezitosti co dostane skvele vyuzije a uverite mu, ze je jednou hodnej tichej vedec a podruhy magor co beha po ulicich a zabiji. Nebejt Malkoviche a Julie tak si tohohle filmu asi nevsimnete, takze jen 3*. ()

Andronikos 

všechny recenze uživatele

Kedysi ma tento film zaujal, neviem už, čím, pravdepodobne celkovým príbehom, pretože som ešte nemal prečítanú jeho predlohu. Medzičasom som Stevensonovu novelu prelúskal a zase na jej obsah z veľkej časti zabudol. Príbeh filmu ma teda teraz už nemal čím prekvapiť a hodlal som sa zamerať najmä na vzťahy postáv. V tomto ohľade ma to ale sklamalo. Film sa uberá pomalým tempom, mnoho sa nedeje. Nerozohráva sa ale príliš dramatickým spôsobom ani onen ľúbostný "trojuholník", ani mi nebolo dožičené preniknúť hlbšie pod povrch jednotlivých postáv. Problém samozrejme môže spočívať v mojej malej schopnosti nasať psychologické postrehy z málo explicitne vysvetľujúceho filmu, obávam sa ale, že skôr je to dôsledok neochoty tvorcov či konkrétne scenáristu trochu viac na diele zapracovať. Napr. postoj Mary k otcovi je iba naznačený v zaujímavej krátkej scéne z pohrebu. Pomerne otvorenou ponecháva film tiež podstatnú otázku motivácie dr. Jekylla k jeho výskumu; vystačiť som si musel s otázkou na Mary: "Nikdy ste netúžili po novom živote? ... Že by ste mohli robiť čokoľvek, čo by ste chceli, bez výčitiek svedomia?" - Ak film nielen po sujetovej, ale aj psychologickej stránke nevyniká, atmosfericky je takpovediac dokonalý. Takmer celý čas nás kamera vodí buď po tmavých priestoroch bohatého, ale kvôli majiteľovi s utrápenou tvárou, odmeranému správcovi a neustále neveselému služobníctvu stiesňujúceho domu alebo po špinavom, upršanom, taktiež tmavom a občas i krvavom (trh s mäsom) prostredí Londýna. Z tejto šedi a mĺkvosti sme vyslobodení iba raz a na chvíľu - a to pri návšteve falošne či povrchne rozjasaného verejného domu! Keď k tomu ďalej pripočítam zarasteného a svojskou "morálkou" vedeného pána Reillyho alebo chvíľku s chlapíkom, od ktorého mala prenajatý byt matka hlavnej hrdinky, ale najmä jednu z úvodných scén, keď o život krvavo prichádza budúci obsah taniera dr. Jekylla (presný význam tejto sekvencie pre filmový celok som možno nepochopil, bola ale v každom prípade impresívna), nemôžem nekonštatovať, že ako esencia ťažko definovateľnej depresívnosti je tento film naozaj pomerne majstrovským kúskom. Ak ho mám zhodnotiť celkovo, s ohľadom na (podľa mňa) odlišnú kvalitu troch zmienených rovín som na pochybách. Nechám sa ale po tejto svojej prvej repríze premôcť formou a prepáčim tomu slabší obsah: mierny nadpriemer... - Pomerne nevydarený je koniec, ktorý pôsobí veľmi otvorene, čo však zrejme nie je (iba) súčasťou "posolstva" filmu, ale (tiež) výrazom scenáristovej bezradnosti v úvahách, ako to "useknúť". Okrem toho pôsobí tam predvedená veľmi trikovomoderná scéna fyzickej premeny Hydea na Jekylla v surovo (pseudo)realistickom filme dosť cudzorodo. ()

Reklama

Streeper 

všechny recenze uživatele

Julia Roberts svojí roli zvládla skvěle. Tichá, neviditelná dívka, z které už jen srší dobrota na pohled. John Malkovich zahrál své "role" bravurně. Na jedné straně hodný, inteligentní doktor a na druhé vrah a násilník. Zajímavé pojetí rozdvojení osobnosti. Strašidelná atmosféra tomu dodala jiskru, ale stejně si tak nějak myslím, že by to Tim Burton zvládl natočit lépe. ()

k212 

všechny recenze uživatele

John Malkovich je opravdu úžasný. Právě jeho výkon udržuje celý film na démonické úrovni, udržuje atmosféru v napětí, sklíčení, strachu. Vlastně je tenhle film víc než psychologickým dramatem - i horrorem. Úžasné jsou i vedelejší role - Michael Gambon jako kulhající násilnický otec, Glenn Closeová jako bordelmamá. No a Robertsová možná právě tímhle filmem naznačila, že nemusí hrát jen ve stupidních romantických komediích, nicméně svým spoluhráčům se bohužel nevyrovná. Mám jen obavy, že tenhle film si moc nadšených diváků nepřisvojí, jelikož je až moc nejednoznačný a komorní. ()

GREGOIRE 

všechny recenze uživatele

Film, který je podle mého názoru dost nedoceněný. Julia Robertsová tu ukazuje úplně jinou hereckou polohu, než své zaběhané a obvykle plytké romantické naivky (Pretty Woman je výjimkou) a je výborná. V kombinaci s démonickým Johnem Malkovichem a s výsostně ponurým zátiším docílil Frears depresivní atmosféry napětí a strachu. Kdyby člověk neznal příběh „dr.Jekyll&Mr.Hyde“ a nevěděl, kam se bude film ubírat, bylo by napětí až nesnesitelné. Ano, jde o jednu z mnoha adaptací (byť, hodně volnou) známého příběhu, ale ten, kdo nebude úzkostně srovnávat s knižní předlohou, může být, tak jako já, velmi mile překvapen. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (6)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Reklama

Reklama