Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stačí jedna malá lež a nic už nebude jako dřív... Čtyřicátník Lucas má za sebou rozvod a pracovní přeložení z postu učitele na vychovatele ve školce. Ale postupně se začíná upínat k optimistickým vyhlídkám, navíc má své dlouholeté přátele a v komunitě rodného maloměsta je oblíbený. Stačí ale jedna malá lež a vše začne brát za své. Kamarádství náhle nahlodává nejistota a zneklidnění, ale nikdo jakoby ani nechtěl slyšet Lucasovu verzi. Prohlubující se nedůvěra eskaluje do otevřené agresivity, ale Lucas se nehodlá vzdát a jde hlavou proti zdi. Intenzivně gradující drama naplňuje diváky svíravým napětím, zatímco bez příliš okatých schémat vykresluje nemilosrdnou štvanici na nevinného člověka, ale i jeho urputný boj za svou důstojnost. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 764)

canucks333 

všechny recenze uživatele

Mrazivé, hypnotické, majstrovsky zrežírované a zahrané. Pri prvom zhliadnutí som nemal však plnú koncentráciu a tak si budem musieť film ešte určite zopakovať. Fantastická psychologická dráma o jednej nevinnej lži... Videl som 1x v českom dabingu------------- 85% ()

Person 

všechny recenze uživatele

Silný emoční zážitek v čele s úžasným Madsem Mikkelsenem. Film ukazuje, jak opatrní musíme být s odsuzováním ostatních. Nikdy neznáme celou pravdu a naše zaujatost nám často brání v moudrém přístupu. ()

F.explorer 

všechny recenze uživatele

Od prvého momentu je jasné, že ide o niečo, čo sa ani z ďaleka nepodobá na americký film. Od začiatku sa mu výborne darí neustále tlačiť na vašu psychiku. Je to úžasné dielo, ktoré však už v živote nechcem vidieť. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Co dokaze sposobit jedna loz,to je az neuveritelne,to uvidite,ak si pozriete tuto strhujucu dramu zo severu,herecke vykony boli na urovni a samotny film je urcite nadpriemer...:-) ()

Kulda24 

všechny recenze uživatele

Dokonale stvořené psychodrama vyprávějící o nepříjemné věci (nařčení ze znásilnění dítěte), která se může stát běžnému člověku a může se převrátit v něco, co vám změní celý život. Vynikající Mads Mikkelsen, kterého neskutečně obdivuji za tento herecký výkon, který dle mého pro něj nebyl vůbec jednoduchý. Dále to doplňuje skvělý scénář od Tobiase Lindholma. Při sledování mě toto téma velice rychlo vtáhlo do filmu a nepamatuji si kdy v průběhu filmu jsem neměl aspoň trochu divný a sevřený pocit. Opravdu si vydechnete až tak hodinu po skončení filmu, takže přeji příjemnou podívanou. 95% ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

A taková to byla roztomilá holčička, co? Jak málo stačí k tomu, aby se z člověka, který je jen trochu jiný, stal vyvrhel celé společnosti. Sledovat to byla docela utrpení, Lucas se totiž s tímto stigmatem pere doslova masochisticky :). ()

sadlokan

všechny recenze uživatele

Jsou jí čtyři a tebe znam čtyřicet let.Ale je MOJEEEE!!!!Zákon kmene,ten je z mých nejoblíbenějších...Nehodnotim.A to jsem si předsevzal ještě před koncem,který je idilicko-idiotský. ()

Wallis3 

všechny recenze uživatele

Boj člověka o své místo ve společnosti, kdy mu jedná hloupá dětská lež dokáže zničit život. Neskutečně silný příběh kde na závěr je vidět, jak se jen tak ničeho nezbavíte i když jste absolutně nevinní! ()

Lyžař 

všechny recenze uživatele

Celej film jsem promlčel a sledoval ho hodně bedlivě. A jenom těsně před závěrečnými titulkami jsem vykřikl "Ty p*čo!". Brutalitu si na nás vymysleli seveřané. Jsem moc rád, že jsem si užil skvost tohohle typu. Na druhou stranu vůbec nechápu, proč tohle někdo natáčí. Je to téma, které není jednoduché. Proč se tohle děje? Proč? Každopádně film vykresluje situaci podobnou té, které jednou za čas jsme asi všichni svědky, nebo dokonce součástí. A vlastně je to i návod, jak se k sobě chovat. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

“Jakmile bude lež přijata za pravdu, začne žít svým vlastním životem, který přetrvává i dlouho poté, co byla skutečná pravda odhalena.” Tak zní motto tohoto velice zneklidňujícího snímku o falešném obvinění učitele v mateřské škole ze sexuálního zneužívání. Snímek budící veškeré aspekty dané problematiky ukazující, kam až může zajít nenávist k nevinnému člověku. Daný příběh vede diváky k zamyšlení a to naprosto vyrovnanými pohledy k dané věci. Děj si sice všímá tragické změny postoje okolí k člověku, který byl do té chvíle v širém okolí oblíbený jak u dospělých, tak i u dětí, ale úmyslně není projeven jediný náznak, jestli k činu skutečně došlo. Ukazuje se tak zoufalství muže, kterému se přitěžuje ze dne na den a postupující nenávist všech kolem dosahující až k lynčování. A na divákovi už je jen posoudit, jak by se v takové situaci zachoval on. Jak by se kdo zachoval na místě obviněného učitele a jak na straně rodičů?  Děti nikdy nelžou? I tady je řečeno, že některé děti mají bujnou fantazii, ale jinak se na to nebere zřetel. To však samozřejmě nemůže být důvodem, aby se nad tím jen mávlo rukou. Naopak. Opatrnost je zcela na místě a obzvlášť u oznámení o sexuálním obtěžování musí být každý vždy ve střehu. Zažité předsudky jsou ale něco, co škodí společnosti víc, než by si kdo myslel. Pravda jednou vyjde najevo, ale neprávem poškozenému člověku to už nijak nepomůže. Získaný škraloup už nikdy nesmyje a jak názorně ukazuje závěrečná scéna tohoto snímku, na mušce zůstane i nadále. Tento film přináší hodně trýznivý zážitek, při kterém se emocionálně takřka až zastavuje dech. Jinak se na to samozřejmě budou dívat diváci bez zkušeností, jinak ti, kteří něco takového zažili. Fenomenální herecké výkony předčí očekávání a to obzvlášť u sedmileté dívenky Anniky Wedderkopp hrající onu údajně poškozenou, která je tak roztomilým andílkem, že to až nutí jí skutečně nepovažovat za lhářku. Snad je v tom i úmysl k většímu tahu na branku v dané reálnosti přesvědčení okolních lidí. Snímek skutečně představuje ohromnou sílu v prezentaci šokujícího obrazu nespravedlnosti a paranoie, který, obzvlášť pro muže, působí jako tvrdá rána pěstí na solar plexus. A stačí k tomu opravdu málo. ()

rainman93 

všechny recenze uživatele

Takto by měl působit film na své publikum. Nutit ho přemýšlet o lidské podstatě, o hodnotě pravdy a života. Až Kafkovský příběh o bezmocnosti jedince proti fanatickému davu, který nechce a nemůže nasouchat oběti, neboť se opírá o moderní paradigma - děti nelžou a jsou vždy obětí. ()

mildaaa 

všechny recenze uživatele

Super film, tentokrát jeden z nejlepších ze severu co jsem viděl. Výborně natočený, zahraný, syrově podaný příběh o učiteli ze školky, který je obviněn z pohlavního zneužívání. Líbilo se mi, že neukazuje policejní vyšetřování, výslechy apod. Ale pouze reakci okolí a přátel v maloměstě na toto obvinění. Dá se říct, že filmu nechybí nic, ale příště už jej asi vidět nechci. Snad jen proto, že to není úplně můj žánr, téma, tak nedávám absolutní hodnocení, ale rozhodně doporučuju. Zcela chápu jeho vysoké hodnocení a úspěchy na festivalu v Cannes. ()

Joppo88 

všechny recenze uživatele

Vzbudiť a podržať takúto atmosféru - no klobúk dole! I keď scenár trochu pokrivkával za inak vynikajúcim filmom, voči ktorému som bol spočiatku dosť skeptický, výkon hlavného hrdinu a tá temno-ťažká atmosféra doplnili to, čo chýbalo na papieri. ()

kluzo 

všechny recenze uživatele

Při sledování tohoto filmu jsem ani nedýchal. Byl jsem stále v napětí a prožíval s hlavním hrdinou jeho bezmoc. Film jsem ještě chvíli po skončení musel rozdýchávat. Jak jednoduché je na základě malinké lži odsoudit člověka. Ruku na srdce, kolikrát to, třeba v menším, sami děláme? ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

S pěti hvězdama bych teda hodně šetřil a dle popisku distributora jsem čekal ještě větší eskalaci nenávisti okolí vůči hlavní postavě. Ale bylo pěkně vykreslený nebezpečí, který číhá na každýho obviněnýho ze závažnějšího trestnýho činu, kterej žije v menším městě nebo spíš vesnici, kde se všichni znaji. Kvůli absolutně neanonymnímu prostředí pak nemá člověk kam utéct před hysterickym davem, kterej ho bez relevantních důkazů odsoudí prakticky hned i přesto, že ho velmi dobře dlouhou dobu zná (což je snad uplně nejznepokojivější). V rámci severský produkce byl snímek málo drsnej a nekompromisní. Dlouhej úvod a velice neuvěřitelnej závěr taky moje hodnocení nijak nezvednou. Pochválit lze skvělý herce a několik zajímavejch dramatickejch momentů, tři silnější hvězdy. ()

darkreider 

všechny recenze uživatele

Situácia, ktorú by si neprial nikto. Slušná ukážka toho ako sa dá osoba zdiskreditovať a keď začne kolotoč nie je cesty von. Mads tradične výborný a atmosféra veľmi nepríjemná, ja by som sa zbalil a už by ma tam nevideli. ()

Kadas97 

všechny recenze uživatele

Silný film a ešte silnejší Mikkelsen. Nikdy nijaký film vo mne nevyvolal nenávisť k decku, tu sa to podarilo a nenávidím ju ešte teraz keď je film už polhodinu vypnutý. Tá malá Klara by si zaslúžila hororový END. Dúfal som tiež, že posledných pár minút bude aspoň nejaká minimálna pomsta ale nič. Drvivá severská atmosféra mi likvidovala nervy a každých 20 minut som kontroloval kedy bude koniec, lebo chvílami to bolo neznesitelné. Sranda čo všetko dokáže vyvolať stupídne klamstvo malého decka. 9 z 10, není to plný počet, lebo Lukas by si zaslúžil svoju pomstu a aj jeho syn by si tú pomstu zaslúžil. ()

gp_one 

všechny recenze uživatele

Nevydržitelně dlouhé čekání, ale i obrovské zklamání. Tradičně bezva Mads v nepříliš dramatickém dramatu. Film skáče dějem po takových skocích, že jsem si pomalu ani nevšiml, že by chudák nějak trpěl a už bylo vše zas urovnáno. Škoda. Stále tak považuji za nejlepší a nepřekonané Vinterbergovi filmy Submarino a Festen a budu-li chtít vidět perlit Madse před kamerou, pustím si radši Adamova jablka. ()

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

71. Zlaté glóby - výsledky

71. Zlaté glóby - výsledky

13.01.2014

71. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton skončilo. Moderátorská dvojice Tina Fey a Amy Poehler dala rychle zapomenout na nepříjemnost, kdy prasklý vodovod kolem poledne zatopil červený… (více)

Dánové jdou do války

Dánové jdou do války

03.01.2014

Scenárista a režisér Tobias Lindholm se řadí mezi nejzajímavější mladé dánské tvůrce. Na režii i scénáři svého prvního celovečerního filmu se ještě podílel s kolegou Michaelem Noerem. Šlo o vězeňské… (více)

71. Zlaté glóby - nominace

71. Zlaté glóby - nominace

12.12.2013

V odpoledních hodinách našeho času vyhlásila Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu nominace na 71. Zlaté glóby. Největšími favority se staly se sedmi nominacemi filmy 12 let v řetězech a… (více)

Reklama

Reklama