Reklama

Reklama

VOD (1)

Velmi realistická interpretace jedné z nejkrvavějších bitev vietnamské války. (Filmbox)

Recenze (116)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi nevyrovnaný film. Hamburger Hill z počátku nabízí hrozně málo. Děj se rozjíždí velmi pomalu a přes pochopitelné "setkání" s hlavními hrdiny čeká divák na válku opravdu dlouho. Vše je však vynahrazeno v posledních 30ceti minutách filmu, kdy Irvin představí svou vizi války a sekunduje mu konečně se rozjíždějící Phillip Glass (jeho účast byla překvapením, v první půli filmu jsem o něm nevěděl, ale ke konci to vynahrazoval, jak mohl...). Boj vojáků o kopec, krev, hrdinství, beznaděj, působivý a netradiční doprovod, to vše dělá z poslední půl hodiny úchvatný kousek, který nabízí velký kus atmosféry jedné "hloupé" války. Potěšila i kamera, která především ve scénách dobývání slavného kopce předvádí krásné plynulé jízdy podél hrdinu a zachycuje vše důležité. Krom toho scénář skrze dialogy některých postav nabízí velmi zajímavý pohled do atmosféry mezi vojáky a jejich vnitřní motivací (včetně jednoho z nejpůsobivějších "komentářů" doby ve filmech z vietnamu tuším z úst Stevena Webera). Právě díky hlubšímu pohledu do myslí vojáků a atmosféry jednotky dávám slabší 4*... PS: ten rasismus tam prostě musel být... ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Hodnotit film typu: "ze začátku sice táhlé, ale vše je vynahrazeno v posledních 30ceti minutách" nebo "Celej film se plácá někde v bahně a v džungli, aniž by se nějak rozvinul příběh, postavy jsou nezajímavý a herci druhořadý kategorie to taky nevytrhnou." ... Už jen kvůli tomu že je tento snímek založen na opravdových událostech, tak nemám chuť tu psát jak byla v určitých místech špatná kamera , čeho jsem si ani nevšiml a musím film spíš pochválit !... Za mě je HODNOCENÍ: 83% (4*) ()

Reklama

zlabus 

všechny recenze uživatele

Průměrný režisér John Irwin si vzal partu toho času naprosto neznámých herců (mezi nimi třeba i Don Cheadle ve své snad třetí roli) a natočil pro mě celkem neobvyklé dílo. Bojové scény jsou celkově dobře zvládnuté. Atmosféra války ve Vietnamu je též skvěle vystižena, což v kombinaci s málo známými tvářemi v hlavních úlohách utváří dojem maximální věrohodnosti. To vše by sice bylo hezké, ale má to téměř každý film zabývající se Vietnamskou tématikou. Hlavní devizou tohoho snímku pro mě však určitě zůstanou momenty popisující, v jak svízelné situaci se ocitli američtí vojáci. Nejenže v hrozivých podmínkách bojovali proti neuvěřuitelně houževnatému nepříteli, ale zároveň se stali nepřáteli i pro svou vlastní zemi (tento moment krásně demonstruje scéna, kdy jedna z hlavních postav poslouchá kazetu od své dívky a ta mu ne ní sdělí, že už mu dále nebude psát, protože přátelé na univerzitě ji "vysvětlili", že je to nemorální ). Jedna z mála věcí co bych filmu vytkl jsou některé zbytečně natažené scény a občasný přílišně pacifistický nádech 70. let, který mi u filmů o Vietnamu prostě vadí. Zkrátka a dobře John Irvin překvapil a HH pro mě předčilo (IMHO přeceněnou) Četu, ovšem na Full Metal Jacket stále zdaleka nemá. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Nepríliš známy vojnový film, ktorý sa odohráva za vietnamskej vojny sleduje príbeh príslušníkov 101. výsadkovej skupiny, ktorá v máji 1969 dostala za úlohu dobyť opevnený kopec v údolí Ashau. Dobývanie trvalo 10 dní, počas ktorých zažívali vojaci pravé peklo od neustáleho dažďa, bahna, nepriateľskej paľby a dokonca aj streľby amerického letectva do vlastných radov. Film je natočený veľmi zručne a ukazuje celý tento nezmyselný konflikt v jeho absurdite. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Větší část filmu lezou zablácení vojáci do kopce, střílejí a je po nich stříleno. Něco se ale nepovedlo, protože to na mě neudělalo žádný dojem, nudilo to. Víc na mě zapůsobilo několik zmínek v tom smyslu, že za tuhle smrtelně nebezpečnou dřinu jsou řadoví vojáci doma v nenávisti a opovržení. Odmítat vietnamskou válku je legitimní názor, ale plivat na tyhle kluky, to opravdu nebylo fér. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (16)

  • Vietnamskí veteráni film ohodnotili a prijali pozitívne a potvrdili pravdivosť zobrazovanej brutality. (Smok)

Reklama

Reklama