Reklama

Reklama

VOD (1)

Velmi realistická interpretace jedné z nejkrvavějších bitev vietnamské války. (Filmbox)

Recenze (115)

kingik 

všechny recenze uživatele

Vypadalo to na ambiciozní válečný film, ale na to se dá po zhlédnutí zapomenout. S herci jsem problém neměl, ale se zhola průměrnou, místy zmatenou a nijak nápaditou režií Johna Irvina, ano. Bojovým scénám se vyhýbal a v dialogových scénách to bylo na ručník. Film se nepříjemně vlekl a nějaké peklo nebo vřavu jsem pociťoval tak maximálně u sebe. Závěrečné titulky byly pro mě vysvobozením. A bylo mně jedno, jestli hrdinní američtí vojáci bojovali proti žlutému, modrému, nebo fialovému nepříteli. Tento slabý odvar válečného filmu si už stejně nikdy nepustím. Jednoznačně kategorie B a níže. 40% ()

zlabus 

všechny recenze uživatele

Průměrný režisér John Irwin si vzal partu toho času naprosto neznámých herců (mezi nimi třeba i Don Cheadle ve své snad třetí roli) a natočil pro mě celkem neobvyklé dílo. Bojové scény jsou celkově dobře zvládnuté. Atmosféra války ve Vietnamu je též skvěle vystižena, což v kombinaci s málo známými tvářemi v hlavních úlohách utváří dojem maximální věrohodnosti. To vše by sice bylo hezké, ale má to téměř každý film zabývající se Vietnamskou tématikou. Hlavní devizou tohoho snímku pro mě však určitě zůstanou momenty popisující, v jak svízelné situaci se ocitli američtí vojáci. Nejenže v hrozivých podmínkách bojovali proti neuvěřuitelně houževnatému nepříteli, ale zároveň se stali nepřáteli i pro svou vlastní zemi (tento moment krásně demonstruje scéna, kdy jedna z hlavních postav poslouchá kazetu od své dívky a ta mu ne ní sdělí, že už mu dále nebude psát, protože přátelé na univerzitě ji "vysvětlili", že je to nemorální ). Jedna z mála věcí co bych filmu vytkl jsou některé zbytečně natažené scény a občasný přílišně pacifistický nádech 70. let, který mi u filmů o Vietnamu prostě vadí. Zkrátka a dobře John Irvin překvapil a HH pro mě předčilo (IMHO přeceněnou) Četu, ovšem na Full Metal Jacket stále zdaleka nemá. ()

Reklama

kulyk 

všechny recenze uživatele

Výlet na tento kopeček sebou nesl takové ztráty, jako když u nás vyrazí na zteč Řípu banda devadesátiletých kardiaků, posilněných nějakým tím demižonkem slivky, pětihodinovou kalanetikou v rytmu Evy a Šaška, kilovým bůčkem bez křenu a velice štědrou dávkou nitroglycerinu. Úvodní pasáž, jež se táhne wie nadrbané buchtě poslední týden před patnáctinami, za to spektakulární rozuzlení stojí. Uvidíte, že si u stánku budete hned s větší pokorou kupovat své oblíbené Nyky, Vjuttonky, Pvmy a Abidasky. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Skutočná Vietnamská tragédia. Tento snímok nám ukazuje, ako boli niektoré rozkazy vo vietnamskej vojne absurdné, nezmyselné a úplne zbytočné. Kvôli nim prišlo o život nespočet amerických vojakov. Americká stratégia vedenia vojny tu úplne zlyhala, to už je dnes známe a dokonca aj USA aj keď nerada, to priznáva. Inak je tento film skôr slabšieho rázu. Naviac sa tu dosť často opakujú rovnaké zábery, čo mu tiež nepridalo. Od malička mám rád vojnové filmy s touto tematikou, ale tento za veľa nestojí. Zlý režisér, zlý scenárista, zlé dialógy, zlý český dabing, zlé spracovanie. Asi takto sa dá najlepšie charakterizovať táto vojnová tragédia. Bitka O Hamburger Hill bola jednou z najkrvavejších a najväčších bitiek vo Vietname, ale tu to filmári veľmi zmrvili. Krvi je tu málo, to v reáli to bol doslova "mlynček na mäso!" Dialógy nezmyselné, nič nehovoriace. Scenár katastrofa, čomu sa diviť, keď ho nepísal žiadny skúsený filmár. ()

Sancty 

všechny recenze uživatele

(priblblo sa usmievam) Prvý vojnový film s témou vietnamskej vojny čo som videl. Akoby to bolo včera čo sme na to s otcom čumeli na PRO7 a ja som mu prekladal dialógy. Záhul :) A film? Nemá až takú hustú atmosféru ako Čata a v začiatku občas nudí, ale ako náhle dôjde k samotnému dobývaniu kopca idú všetky nedostatky bokom. Surové vietnamské peklo. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (16)

  • Scenárista James Carabatsos bojoval vo vojne vo Vietname. Jedným z dôvodov, prečo bola prizvaná producentka Marcia Nasatir, je aj to, že jej syn tiež bojoval vo Vietname. (Smok)
  • Některé z postav hráli skuteční mariňáci, sloužící ve Filipínách. (Hal_Moore)
  • Film sa natáčal na Filipínach, podobne ako aj Četa. (Smok)

Reklama

Reklama