Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Já, Olga Hepnarová je příběhem mladé ženy, která v roce 1973 nasedla do nákladního auta a v centru Prahy zabila 8 lidí. Svůj čin považovala za akt pomsty společnosti, která jí podle ní celý život ubližovala, a v roce 1975 byla jako poslední žena na území Československa popravena. Snímek je existenciálním dramatem Olgy Hepnarové, je příběhem osamělého člověka vymezujícího se proti většinové společnosti, příběhem, který vyústí v tragédii a nemá vítěze ani poraženého. Film nabízí pohled na traumatický život i čin hlavní hrdinky z určitého odstupu tak, aby se emotivně na stranu Olgy Hepnarové neklonil. Film je současně i dramatem lidí z okolí Olgy Hepnarové a snaží se najít příčiny jejího strašného agresivního aktu. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (656)

eplunie 

všechny recenze uživatele

Vlastně mě nadchla odosobněnost filmu, téměř naprostá absence viditelných emocí, celková stručnost příběhu a především minimalistický dojem, který zanechal. A super je, že přes to všechno zvládl ke konci vygradovat. ()

Amy Rich Roll 

všechny recenze uživatele

Film stojí a padá s neuvěřitelným výkonem hlavní představitelky! Být to natočeno za velkou louží, Oscar by jí neminul! Navíc je to fakt krásná holka. ()

mara312 

všechny recenze uživatele

Strihac filmu byl bud dementni nebo byl v tu dobu poradne nalitej. Porad se nekam skace,ze se clovek nestaci ani do toho szit s posravami. Vubec nic jsem u toho necitil jen cumel na obrazky,ktere bezi v televizi. ()

NikoKovac 

všechny recenze uživatele

Dobrý snímek. Sonda do života mladý holky, které skrz nepochopení okolí, závažnou psychickou nemoc a šikanu zbytečně zabila několik lidí. Deprese je nemoc, o které se nikdo moc nezmiňuje, spousta lidí ji podceňuje, ale je to právě deprese, která je příčinou spousty zmařených lidských životů. Hodně se mi líbil výkon Michaliny Olszańské. Film působí trošku depresivně, což je ovšem dobré pro navození správné atmosféry, stejně jako černobílý obraz. ()

quido.morava 

všechny recenze uživatele

Popravde, nevim co k tomu napsat, proste po dlouhe dobe opravdu spickova zalezitost ceske kinematografie, film pusobi presne tak, jak bylo umyslem, zvlastne, beznadejne a podivne sklicene. Vyborne herecke vykony a skvela kamera bez emoci, ktera paradoxne o to vic jeste zduraznuje vnimani sveta ocima Olgy, ale take atmosferu doby a jeji socialni urovne. (Pomerne nizke hodnoceni pricitam nepochopeni zameru tvurcu - neni to film pro kazdeho) ()

sbinda 

všechny recenze uživatele

Nic pro diváka Kameňáka. Dnes vážněji. Notoricky známej připad, víte proč, co i jak to dopadne. A zřejme i pro tu senzachtivost finální oprátky, co si budeme diváku nalhávat, se spousta lidi podívá. A proto říkám, tohle byla díky okolnostem pro tvůrce zatraceně těžká volba. A jak to v mých očích dopadlo? Naprosto excelentně a vysoko nad standardy současného českého filmu. Volba ČB formátu, neznámých herců a výtečných artových záběrů dokonale navodí pocit 60.let - pusťte film neznalému a vsadím se, že nepozná rok natočení 2010+. Dialogy, které v jiných filmech obvykle divákovi jednoduše popisují názory zůçastněných, tady nedostáváte na stříbrném podnose. Jsou často vedené jen pohledy a výborně tak zapojují představivost diváka, v tomto ohledu je fantastiky vykreslená rodina Olgy. O to víc víc pak v kontrastu šokují vyjádření šílené Olgy. Olga, zahráno dokonale a sugestivně až fuj. Finále? Lepší než jsem čekal, oprátka byla, ale do hry bylo vloženo pár dobrých otazníků, že by se jeden zas zamyslel. 85%. Tleskám. Zcela výstižnej komentář napsal Tosim. ()

radek72 

všechny recenze uživatele

Tento film na mně působí realistickým dojmem. Neznám sice samozřejmě všechny okolnosti života Olgy Hepnarové, ale film poměrně věrohodně nastiňuje důvody, jak ke svému zločinu dozrála. Možná jen trochu škoda, že ve filmu není více z jejího ranějšího dětství, ale možná toto na její čin nemělo až takový vliv. Z toho co vím o jejím životě ve filmu nechybělo skoro nic. V porovnání s Kajínkem nebo snad dokonce s Bolerem, působí mnohem více důvěryhodně. ()

bratr_jezek 

všechny recenze uživatele

Mrazivému příběhu velmi prospělo a do nadprůměru vyšvihlo využití černobílého formátu. Také hlavní hrdinka je skvělá, dokáže předvést polohy tiché zamyšlené dívky, sexuálně tápajícího a pravděpodobně lesbicky orientovaného jedince, zapšklého otloukánka i psychicky nevyrovnané vražedkyně. Film vyloženě neprotěžuje žádnou polohu této osobnosti, jen trochu odtažitě (asi podobně odtažitě jako má hlavní hrdinka vztah k ostatním, bohužel jediná slabina filmu, která jí ubírá pomyslnou pátou hvězdu) skládá kaleidoskop na sebe nenavazujících střípků ze života dívky, která nakonec sedne do náklaďáku a stane se živou zbraní, aby tak paradoxně spáchala sebevraždu s vidinou trestu smrti. ()

stanslon 

všechny recenze uživatele

Dva psychopati vytvořili úplně zbytečný film, Kterému další podobní dali ocenění. Ani nevím, jestli jde o pokus o nový Hořící keř, který byl také plný scén, které se nestaly a který diváci také přiměřeně neocenili a nepochopili, ale zdá se, že jsme došli s filmem k novému surealismu. Čím nestravitelnější mazanice, tím větší ART. To už pomíjím tu umělou dramatičnost s vlečením k popravčí komoře. Ta totiž byla v sousedství cel odsouzenců na smrt a tak je nebylo nutné vláčet po věznici. Ostatně, ona psychopatka, podle svědectví účastníků, byla tak zblblá, že šla sama. Ale možná jde skutečně o to, odsoudit zločinnou komunistickou justici, protože dnes by holka byla osvobozena pro nepříčetnost a šla by leda na pár let do cvokhauzu. A tak dvě hvězdičky za to, že nám nejen ona, ale i další hérečky ukázaly kozi a občas i víc. (kozi není překlep, ale ochrana proti smazání). A tak kdybych měl sumarizovat komentáře, netušil jsem, kolik narušených lidí, žije dnes kolem nás a čemu dokáží říkat umění. ()

Gigulina 

všechny recenze uživatele

Jedna hvezda za snahu natocit zajimavy dokumentarni film.. Vic dat ale nemuzu, je to nic nerikajici snimek, ktery zacne byt zajimavy az ve chvili kdy Olga najede do lidi. Bohuzel do ty doby se divak dozvi akorat, ze Olga neumela zdravit lidi, za to ji slo rizeni a ano taky mela parkrat sex.. Ovsem to jsem vedela i pred shlednutim tohoto dila.. Uplne vynechali, ze se pokusila zabit svou sestru pozarem (k cemuz se priznala az po tom utoku s nakladakem). Taky se uplne vykaslali na fakt, ze se snazila spat i s chlapama a vlastne tu jeji osobnost nijak nepriblizili.. To ze prectou dopis, ktery ona sama poslala pred utokem do rozhlasu, tim teda moc nezachranili.. Vcelku nuda.. ()

Aileena 

všechny recenze uživatele

Mohl to být velmi zajímavý a přínosný kinematografický počin, kdyby tvůrci nepředpokládali, že divák buď zná, nebo se dodatečně seznámí s fakty celého příběhu Olgy H. Já viděla nejdříve film a až následně otevřela wikipedii se spoustou dalších odkazů. Teprve poté jsem plně pochopila věci a souvislosti, které mi při sledování filmu bez předchozích znalostí unikaly a nedávaly smysl. Po cca 2hodinovém průzkumu faktů bych si dokázala představit, daleko výstižnější film s ukázkou souvislostí pravděpodobné situace v rodině, psychicky nemocné a přitom inteligentní Hepnarové a tehdejší společenské a politické situace v ČSSR. Skutečně velká škoda. P.S. Šárku Vaculíkovou mám docela ráda, ale tady někdy tak monotóně a rychle "mlela" delší dopisy či monology, že jsem měla co dělat, abych všemu plně porozuměla. ()

JSYSMHJF 

všechny recenze uživatele

Kdo má trochu podobné cítění a vnímání, mnohde se najde bez ohledu na dobu. Přesná atmosféra a vykreslení Olgy, nepřekonatelná hlavní představitelka a ostatní velmi dobří. ()

Lucie.Luca 

všechny recenze uživatele

Klasický případ, kdy přílišné očekávání přinese ve výsledku zklamání: film je rozvleklý, místy vysloveně nudný: Michalina Olszańska je excelentní herečka, ale to samo o sobě slabý scénář nezachrání. Tři body, které dávám, jsou výhradně oceněním jejího bravurního výkonu. ()

Roosevelt 

všechny recenze uživatele

Vynikající výkon Michaliny Olszańské a na druhé straně určitá roztříštěnost vyprávění, kde je až příliš akcentována homosexuální orientace hlavní představitelky. Přesto jsou pocity deprivované osobnosti zachyceny věrně a snímek tak rozhodně nezklamal. ()

Související novinky

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama