Reklama

Reklama

Když se mladá dívka z naprostého zapadákova přestěhuje do jednoho z největších měst na světě, čeká na ni docela silný šok. A přesně to se v padesátých letech minulého století přihodilo Eilis (Saoirse Ronan), kterou k takovému dobrodružství přiměje starší sestra, jež si pro ni přeje o něco lepší budoucnost, než jakou by bylo další živoření v Irsku. Eilis vyráží přes oceán na cestu z malého irského městečka Enniscorthy do newyorské čtvrti Brooklyn. Vydává se tak na cestu do neznáma, do prostředí, které s ní zpočátku nemá nic společného a do života, který si sama nezvolila. Ocitá se v cizím světě, připadá si jako ve vyhnanství a podléhá stesku po dosavadním životě v rodném Enniscorthy, ale poté, co se seznámí s pohledným italským dělníkem, stýskání po domově pomalu mizí. Eilis přichází životu v rušném New Yorku na chuť. Pak ale přijde událost, kvůli které se musí vrátit zpět do rodného Irska, kde je vtažena zpět do svého předchozího života, a i zde potkává novou lásku. Dostává se tím mezi dva hlasy vlastního srdce a musí se rozhodnout mezi světem, z něhož pochází, a světem, kde si může splnit svůj sen. (CinemArt)

(více)

Videa (14)

Trailer 3

Recenze (299)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Dle zdejšího obsahu a galerie jsem čekal tuctovou, nesnesitelnou romantiku (film se mi do hledáčku dostal jen kvůli nominacím na Oscara). Kupodivu to nebylo zas tak špatné (tedy, alespoň po nějakou dobu). Divák začne fandit hlavní hrdince prakticky od začátku, přeje jí, aby se vypořádala s životními úklady, má radost z její „aklimatizace“ (špagety pobavily), později sleduje snahy jejího okolí „usadit“ ji a…právě tam mě postupně přestala být Eilis svým chováním příjemná a vyvrcholilo to maximálně pokryteckým aktem, kdy ztratila moje sympatie úplně. Nebýt totiž „onoho“ rozhovoru, Eilis by „ten krok“ pravděpodobně neudělala (proč taky, že?) a dál by žila „jakoby nic“ (možná tak s menšími výčitkami svědomí). A tak jsem se na ni po zbytek filmu už jen mračil a nezměnilo to ani „předání štafety“ (což mi jistě vykouzlit úsměv na rtech mělo). Velká láska, aha, hm…houby s octem leda! A když k tomu přičtu fakt, že jsem měl už od prvního setkání problém s představitelem Tonyho, pak ten závěr…vyjde mi to nakonec jen na lepší průměr. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Hezký romantický filmík, postava Saoirse Ronan mi byla sympatická a i samotná herečka svou roli zvládla výborně. Příběh je pěkný a dost jsem trnul, když se Eilis vrátila do Irska, jak se nakonec rozhodne, ale naštěstí se rozhodla správně. Mám i jednu výtku, občas se mi u některých scén zdálo, že jsou až moc dlouhé. Ale v souhrnu jde o hezký romantický film. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Málokedy sa dnes človeku podarí nájsť dobrý romantický film, no musím povedať, že "Brooklyn" by som si pokojne mohol niekedy pozrieť znovu. Je to príjemný, pekný film, ktorý netlačí na emócie, no nechá nás, aby sme sa do pocitov našich hrdinov vžili sami. Musím povedať, že jeho výhodou je veľmi sympatické herecké obsadenie, ktoré budeme počas celého filmu veľmi radi sledovať a rovnako aj zachytenie obdobia 50-tych rokov. Mne sa to veľmi páči. Saoirse Ronan je mi maximálne sympatická, je pekná a okrem toho pôsobí aj ako milá dievčina. A preto sa na ňu človek aj rád pozerá. Plus musím povedať, že je super, že sa musí tiež niečo naučiť a pochopiť. Pretože hoci domov je domov, tak nakoniec si človek uvedomí, že doma je tam, kde sa človek cítit najlepšie, a kde je osoba, s ktorou sa človek cíti najlepšie. Príjemný film, ku ktorému sa určite ešte niekedy vrátim. Hodnotenie: B+ ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Tu nomináciu na Oscara v prípade Brooklyn veľmi nechápem. Síce to nie je nijako zlý film, ale jedným z najlepších za rok 2015 ani náhodou. Je to pomerne obyčajná romanca, ktorá medzi ostatnými ničím výrazne nevyniká. Rozhodne má skvelú dobovú atmosféru 50. rokov minulého storočia, výborne hrajúcu Saoirse Ronan a v prvej polovici aj veľmi dobre spracovanú tému o ťažkých začiatkoch života v zahraničí a návrate domov kde sa všetko zdá akoby zaostalé. Téma decentne spracovaná a navyše stále aktuálna, v ktorej sa určite môžu nájsť mnohí. Bohužiaľ, v druhej polovici po jednej zásadnej dramatickej udalosti namiesto toho, aby sa film vydal akokoľvek uvedomelejším smerom a nechal hlavnú hrdinku stáť na križovatke pred zásadnými rozhodnutiami sa zvrtne v tú najtypickejšiu romancu o milostnom trojuholníku, hlavná hrdinka koná pomerne naivne, mnohé postavy sa v príbehu zdajú úplne zbytočné (matka) a nakoniec sa to zakončí tým najlacnejším záverom ako vystrihnutým z červenej knižnice. Trocha škoda, pretože presne toto v prvej hodine vyzretý príbeh o boji za lepší život ďaleko od domova, samote, odcudzení od rodiny, zoznamovaní sa s novým prostredím a hľadaní nových známostí v cudzej krajine vôbec nepotreboval. Ostať prevažne v tejto rovine a nezvrtnúť sa v druhej polovici do tej najobyčajnejšej romanci asi by som bol spokojnejší. Takto sa to však u mňa viac ako na tie tri hviezdičky vyzdvihnúť nepodarilo. CELKOVO: 3* (6/10) ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Absolútne netuším, ako som sa k tejto, mne osobne nič nehovoriacej sračke, dostal. Presne to som si hovoril na začiatku po pár minutách. No napriek tomu, že aj keď toto nie je môj štýl a ani neviem poriadne kde je na mape Írsko, celkom ma to bavilo. Veľa zachraňoval strih filmu, kde sme sa furt posúvali vpred a len zriedkavo ostávali na jednom mieste. Príbeh dokopy nič moc, nemá čim poriadne zaujať ani strhnúť, ale ako celkom funguje a výsledný film vďaka Saoirse Ronan, ktorá vyrástla v celkom schopnú herečku nenudí. 75% - 4* ()

Galerie (57)

Zajímavosti (11)

  • Do filmu se vloudilo několik věcí, které by v 50. letech 20. století v Irsku zajisté nebyly. Na autech v Irsku je například použita státní poznávací značka psána fontem písma, který se začal používat až v 90. letech. Stejnou chybou je styl lamp, které tak v této době také nevypadaly. (hansel97)
  • Ve filmu se původně měla objevit i Sarah Gadon, ale nakonec z časových důvodů nemohla. (hansel97)

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Saoirse míří do Ameriky

Saoirse míří do Ameriky

06.04.2014

Saoirse Ronan patří mezi současné nejtalentovanější mladé herečky. Již ve svých třinácti letech byla nominována na Oscara za vedlejší roli ve filmu Pokání a od té doby jde z filmu do filmu. Nyní bude… (více)

Reklama

Reklama