Reklama

Reklama

Obsahy(1)

K nejúspěšnějším komediím francouzského režiséra Clauda Zidiho patří jeho film z roku 1984 Prohnilí. Byl odměněn nejen bouřlivým diváckým ohlasem, ale ocenila jej i kritika, a navíc se může pochlubit hned 3 Césary - za nejlepší film, režii a střih. Filmu dominuje jak osobnost Philippa Noireta, tak uličky a atmosféra pařížského Montmartru přeplněného všemi barvami pleti, drobnými přestupky proti zákonu i skutečnými zločiny. Ve svém rajónu si policista René vybudoval za dlouhá léta služby dokonalý systém, jak „vycházet“ se svými ovečkami i se svým platem. Jednoho dne však dostane mladého partnera, který se ohání zákonem a policejní etikou na každém kroku. René nechce ponechat nic náhodě a snaží se mladého policistu přivést na „správnou“ cestu všemi možnými prostředky. (Česká televize)

(více)

Recenze (197)

Desmi 

všechny recenze uživatele

Zapnout si francouzskou komedii je v 9 z 10 případů trefa do černého. Superprohnilý René a jeho agresivní útok na počestnost svého nového kolegy, zfetování šéfa a všepřesahující láska ke koním, mi vykouzlili úsměv tolikrát, že nemohu než hodnotit plným počtem a poděkovat tvůrcům. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála kriminálnych komédií, ktoré sa mi páčia. Príbeh má šmrnc, zápletku a solídne vyvrcholenie. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Príjemná francúzska komédia v belmondovskom štýle ale bez jeho šarmu a akcie. Akčný Belmondo je vymenený za obstarožného komisára a mladé ucho. Svojím spôsobom to funguje, ale chýba tomu šťava. Stávkovanie na kone... pche, korupcia ... pche, okradnutie mafiána ... pche. Z humoru zostal len bonmot: Ďakujem už som zvracal. ()

galil 

všechny recenze uživatele

Na komedii je to málo vtipné, na krimi je to moc odlehčené. Ale jinak celkem výstižné zobrazení policie. 80% ()

agent00074 

všechny recenze uživatele

Chcete se zadarmo najíst, napít, nebo chcete náramkové hodinky - nebo rovnou milion dolarů? Můžete je mít, stačí jen mít stejné schopnosti a drzost, jako hlavní hrdinové dnes již legendárního snímku "Prohnilí". Paříž je městem neřesti a dva schopní policisté toho dokáží skvěle využít a přijít si na své od malých podvůdků až po ty největší "rány". Je to akční komedie se vším všudy a scény s kokainem v nosním rozprašovači (šéfa) mě hodně pobavily. Rád bych také řekl, že výkon obou hlavních představitelů je perfektní (co také jiného čekat zvlášť od P. Noireta). doporučuji, Jasných 5* ()

P@\/EL 

všechny recenze uživatele

Parádní francouzská komedie, která nabídne řadu úsměvných situací, povedených hlášek a taky trochu té akce a příjemný krimi nádech. Líbilo se mi, jak rafinovaně to měl hlavní hrdina ve svém obvodu zařízeno. Pomocí úplatků a jiných privilégii dokázal přehlédnout kdejaký zločin. Zajímavé bylo mimo jiné také sledovat vývoj druhého hrdiny, který byl zpočátku až moc předpisový, ale postupem času se dokázal přizpůsobit svému staršímu kolegovi, se kterým vytvořil skvěle sehranou dvojku doplňující se v akci i humoru. ()

Zette10 

všechny recenze uživatele

Na Les Ripoux jsem se těšil opravdu hodně. Krimikomedie Clauda Zidiho mi jako divákovi dala obrovskou porci zábavy, geniální námět, poutavé prostředí, dramatické scény podávané vtipně, naopak také vtipné scény vyznívající dramaticky. V neposlední řadě by byl velký hřích opomenout excelujícího Philippa Noireta v hlavní roli. Podle mého jsou Prohnilí dokonalým dílem. "Dneska tě ještě pustím, ale příště...!" ()

Woyczek 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl film poprvé, musím přiznat, že jsem byl v šoku. Takhle může fungovat svět policie. Nehledal jsem nadsázku ani přehánění prohnilosti strážců zákona - prostě jsem věřil, že to co vidím je pravdivý stav věcí. Za dva dny jsem se na film podíval znovu a smířen s tím, že svět může být i takový se opravdu od srdce zasmál. Prohnilí nejsou komedií, u které se celou dobu válíte smíchy, ale komedií, která se klidně mohla stát. Skvělá výprava, herecké výkony, režie a hlavně stylová hudba. Takové filmy se už bohužel netočí (nebo o nich nevím). ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Poctivá francouzská komedie ze života. Závažné téma podáno s humorem, takové filmy se dají sledovat i opakovaně a člověk se vždy pobaví a nebude se nudit. 80%, 3.2.2010. Znovu shlédnuto 27.9.2014 a i když ze začátku jsem byl trochu na rozpacích, film se pak tak rozjel, že dávám 85%. ()

Climacterix 

všechny recenze uživatele

Milá, velmi sympatická komedie, promyšlený scénář, bezva herecké výkony obou hlavních představitelů, moc mne nenapadá, k čemu by se dala přirovnat...snad svým způsobem "Podraz". ()

Lucius.15 

všechny recenze uživatele

Tak to vypadá, když to má francouzská policie ve svém rajónu dobře zařízené :) Navíc myslím, že vypadnutí peněženky v nemocnici musí rozesmát snad každého. A i když přiznávám, že scének, které by mě naplno rozesmály, tam zas tolik nebylo, ovšem z této scénky mi málem tekly slzy smíchu :) ()

Salman 

všechny recenze uživatele

V některých momentech je ten film až geniální...povinně by ho měli dávat na policejních akademiích. Akorát ten závěr byl slabší, i když....tak nějak jsem mu to stejně přál ()

StanGoodspeed 

všechny recenze uživatele

Hned na začátku nás trošku překvapí jak se věci vlastně mají a že ten polda nebude tak poctivý jak by měl. Místo zabásnutého parťáku mu přidělí nového, který vypadá a chová se jako stělesněná spravedlnost a to je problém. S takovým kolegou za zády už nemůžete hrát kostky jak se vám zlíbí nebo chodit si na obědy zadarmo :D No tak co s ním? pověsíme mu na krk ku!! (no lehkou děvu přece :D ) vysoké náklady a chuť dát své milé co si přeje a k tomu mizerný policejní plat..... Každý se dá šikovně zlomit a tak sou prohnilí už dva...... Navzdory že sou to vlastně parchanti tak jim každý fandí celý film a dokonce snad každý doufal že se Renému nakonec mladého Francoá podaří zlomit. Nevím ve kterém filmu jsem zažil pocit že jsem si přál aby zlo ztvítězilo nad dobrem. Ale i zde se nakonec ukáže že ani prohnilí nejsou uplně bez charakteru a láska lehké děvy že může být skutečná :-) ()

datel13 

všechny recenze uživatele

Paříž nikdy nebyla zajímavější než v tomhle filmu. Ulice Montmartru a jeho okolí zbavené falešného lesku, který diváci můžou vidět například v Amelii z Montmartru, se hemží šmelináři a podvodníky všech barev pleti, tomu všemu kralují dva úplatní poldové. Všichni jezdí hranatými plechovkami z 80. let, do toho dobové nápisy, atmosféra hazardu, turfu a jiných koňských dostihů. Noiret i Lhermitte hrají moc dobře, jenže jejich postavy jsou mimořádně nesympatické. Jsem jediný, kdo nefandí tomu mladýmu vzorňákovi, ze kterýho se stane slizký hajzl? A co ten rádoby dojemnej závěr? Dva poldové a jejich družky (štětky mimochodem) okradli někoho o velký prachy a nakonec všichni odjedou v koňským spřežení za zvuků dojemné melodie? Film je nápaditý, ironický, plný vychytávek, ale posledních dvacet minut ho hodně sráží. Na krimi málo temné a na komedii málo humoru. Film mě zaujal, ale k zasmání tam nebylo nic. ()

Agnostik 

všechny recenze uživatele

Opravdu vydařená francouzská krimi komedoška.Některé situace jsou tak zábavné že se upřímně zasmějete.Co dodat kromě vynikající legendy Philippe Noireta vás budou bavit i plejáda méně známých tváří francouzského herectví ale velmi přesvědčivě-80%. ()

dauby 

všechny recenze uživatele

Příjemná komedie, kterou jsem opět viděl po mnoha letech. Philipp Noiret si coby sympaticky zkorumpovaný policista umí život zařídit. Přiznejme se - kdo z nás by něchtěl mít tak pohodovou práci jako on??? ()

xentrixx 

všechny recenze uživatele

Asi se teď dopouštím menší hereze, ale přidávám se v hodnocení tohoto počinu k těm několika málo "dvojkařům" pode mnou. Ne že bych neměl v oblibě francouzskou kinematografii osmdesátých let, ba právě naopak, miluji ji. Na tohoto kočkopsa však přesně pasuje přísloví o tom, že "pouze kutna mnicha nedělá", a to v daném případě i kdyby byla ta nejfrancouzštější na světě. Zaprvé mně vadí základní nit celého příběhu, kdy je divákovi prostřednictvím sympatického hlavního protagonisty sugestivně podsouváno, že chování obou do morku kostí prohnilých poldů je vlastně za určitých okolností přijatelné, že je to jen otázka praktického a zkušenostního přístupu k věci. Taťkovsky a dobrácky působícímu Noiretovi totiž chtě nechtě odpustíte vše - od okrádání zadržených přes vybírání "desátků", až po oloupení velkého drogového dealera. Ano, nic není černobílé - policajt v terénu nemůže postupovat otrocky podle předpisů a občasné kamarádenšofty s informátory a nejrůznější přimhouření oka jsou nutným zlem, bez něhož se v podstatě neobejde. Existují však poměrně zřetelně narýsované hranice, jejichž překročení je naprosté tabu. Strýček Fido Noiret je nicméně bez jakýchkoliv skrupulí nonšalantně boří stylem, že mu v tom snad ve finále dokonce nelze nefandit. A to dle mého mínění není dobře (podobný pocit jsem měl u Sametových vrahů). Zadruhé mně film zprotivila levná a zcela nepřirozená lovestory mezi dvěma nesympatickými lidmi, končící kýčovitým růžovým happy endem. Do filmu vůbec nepasovala a v mých očích ho srazila o nějaké dvě hvězdy níž. A zatřetí - jak už tu někdo níže poznamenal - není to ani krimi, ani komedie, ani drama. Napětí je téměř na nule, smích jakbysmet, hloubku postav hledáte marně. Alors, mesdames et messieurs, je suis désolé, cette fois seulement deux.... ()

Reklama

Reklama