Reklama

Reklama

Pošetilost mocných

  • Francie La Folie des grandeurs (více)
Trailer

Ó, jak malá postava a jak velké intriky! Don Salluste, ministr policie a financí, postavou nejmenší z grandů na dvoře španělského krále, je nenáviděn i obáván pro svou lakotu, s níž necitelně vymáhá daně a bezohledně je strká víc do vlastní kapsy než do královské pokladnice. Jeho sluha Blaze je natolik chytrý, aby pána prokoukl, jenže jíst se chce a sloužit je nutno... Když si k Donu Sallustovi dosadíme za jméno Blaze – Blas, nebo chcete-li Ruy Blas, ihned se nám vybaví slavné drama Victora Huga. Tentokrát ovšem v trochu jiném podání. Onoho lehce připosraženého granda totiž hraje Louis de Funes a jeho poněkud vyššího sluhu Yves Montand. Oba je v nádherných španělských exteriérech režíroval Gérard Oury a vznikla tak excelentní komedie na téma velká láska a ještě větší intriky. Jeden za všechny – všichni za sebe! (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (322)

Belbo 

všechny recenze uživatele

"Sklizeň byla loni lepší."/"Ale letos, když byla sklizeň mizerná, měly by daně vynést o to víc." "Ale done Saluste, u nás je teď náramná bída."/ "No správně. Chudí mají mít svou bídu a král své zlato." "Proč mě nepozdravíte? Vy máte jásat!"/ "Ať žije don Salusto(sklesle)."/ "Ať žije váš dobrodinec... Ať žije přítel chudiny... Sláva. Sláva. No dobrý, to stačí." Podej mi ruku. ÓÓ to je úžasné. Nejsi krásný, ano je krásná. Nemáš ani vindru, ona má všecko. Ty si idiot, ano taky. Je ti souzena královna." ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Vedle Oskara a prvního Četníka nejlepší Funèsova komedie – a na tom trvám. Kromě jeho neuvěřitelného temperamentu je tu kanonáda hlášek („A nyní, Blasi, mi lichoť!“), skečů (je libo budíček v podobě cinkání zlaťáků?), historických kulis a kostýmů (ty klobouky, ty límce, ty krinolíny, ty bambulky!) a perfektního castingu (král je sexy, královna krásná a ta baba je vážně děsná baba) je tu především skvěle hrající, tančící i zpívající Yves Montand a naprosto geniální soundtrack Michela Polnareffa. 10/10 ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Úlohu [ne]verného sluhu Blazea, myslím, mal najprv pôvodne stvárniť [predčasne zosnulý] francúzsky komik Bourvil, ktorú po ňom následne prevzal jeho herecký kolega: 186 cm vysoký Yves Montand, čo bol vskutku i naprosto geniálny ťah [na bránu, a to teda konkrétne aj s niekoľkými, a k tomu i fantasticky vsietenými góóólmi, ako povedzme s bonusom - extra naviac], kedy sa tým pádom automaticky vytvorila i akási, mimoriadne »anarchistická komédia«, resp. K-R-Á-Ľ-O-V-S-K-Á   H-R-A s dobovými prvkami, ktorej jednoznačne kraľoval šľachtic: Don Salluste de Bazan v podaní šľachtického, komediálneho, hereckého výkonu: 164 cm vysokým Louisom de Funèsom, kedy práve tento nižší zrastom filmový zabávač, pôsobil vedľa vyššieho spoluhráča veľmi nadštandardným spôsobom; skrátka, dopĺňali sa medzi sebou v niekoľkých «kráľovských leveloch», a to i v nadštandardnej kompozícii obrazu samotným Decaëom, vrátane akejsi obzvlášť bohatej výpravy, na ktorej sa vôbec nešetrilo, podobne ako i na daniach daňových poplatníkov, postupne [od]prezentovaných v danom titule, keďže "Fufu" stvárňoval akéhosi chamtivého výbercu daní od španielskeho, kráľovského dvora. • Classicky šikovná "ouryovka" ako priam stvorená pre ústredného protagonistu/hlavného kapitána, keď vzápätí tento autor/tréner; v podstate iba tohto kľúčového ťahúňa nasadzoval do príliš intenzívneho zápasu, počas ktorého vlastne poskytoval i veľké množstvo užitočných prihrávok, s ktorými na scéne/ihrisku; náramne krásne »dribloval«, proste kľučkovaním prechádzal s replikami/loptou po danej ploche, pričom sa o ne medzitým podelil aj so svojimi spoluhráčmi, najmä so silným útočníkom, alebo poprípade sa niekoľkí obrancovia niekedy ubránili i pred dobiedzajúcim súperom [pomáhali si faulmi!], no miestami ich statočnému brankárovi i napriek tomu z rovnej jedenástky vsietili parádny góóól, až sa celou bránou len tak zatriaslo! • [Veselo]hra sa väčšinou krásne presúvala zo strany na stranu. Veru sa bolo i na čo pozerať, pretože sa menilo dané skóre s nepredvídateľným výsledkom. • Apropo, a hudobný doprovod občasne býval, ako doslova vystrihnutým zo spaghetti-westernov od Sergia Leoneho s následnou štylizáciou do jeho krajana Ennioa Morriconeho, kedy by sa dalo podotknúť, že sa jednalo o akýsi mix historického westernu a komédie. ()

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Vynikající Louis de Funès - role mocného feudála a ministra financí dona Sallusta je mu přímo souzená. Navíc „donu Sallustovi“ tentokrát zdatně sekunduje další herec, zde Yves Montand, což u většiny filmů, ve kterých Louis hraje, nebývá zvykem. Victor Hugo by se snad nezlobil, jak páni filmaři naložili s jeho dílkem... :-) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

A nyní, milý Blazi, mi lichoť... Některé filmové okamžiky jsou absolutně nezapomenutelné...patří mezi ně momenty, kdy Louis De Funès božským hlasem Františka Filipovského mluví německy na královnu, která je podle slov perfektního nočního tanečníka a zpěváka, Sallustova pucfleka (tedy lokaje) Yvese Montanda, Bavoračka, jejíž nemecké srdce touží po lásce a trrrpí slabostí prrro papoušky... nebo předčítání dopisu pro krále...(vy, co jste to viděli, si určitě pamatujete jak začíná a vám, kdo jste Pošetilost Mocných ještě neviděli, ten zážitek nebudu kazit:))...jsou toho tady mraky...naprosto excelentní výkon krále francouzského humoru, v komedii nad jiné hodné označení královská. Milostivý pán zkrátka je ten největší ze španělských grandů. 90% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Do role dvorní dámy Dony Juany byla vybrána režisérova spolužačka z konzervatoře Alice Sapritch. Ta se krátce předtím objevila po boku Funèse (Don Salluste de Bazan) v roli jeho manželky ve filmu Na stromě (1971). (argenson)
  • Díky úspěchům předešlých Ouryho snímků měl film obrovský rozpočet dvaceti milionů franků, který dokázal zajistit bohatou výpravu. (Komiks)

Reklama

Reklama