Reklama

Reklama

Psycho IV: Začátek

(TV film)
  • USA Psycho IV: The Beginning (více)
Trailer

Obsahy(1)

Čtvrtý díl slavné série je současně jakýmsi prologem k prvnímu filmu, který v roce 1960 natočil slavný Alfred Hitchcock. Odehrává se v současnosti, kdy už je Norman Bates, muž, který ve svém motelu zabil několik žen, vyléčen a volný. Je dokonce šťastně ženatý a čeká se svou manželkou dítě. Volá do rozhlasové talk show na téma matkovražda a svěří se moderátorce, že před lety zabil svou matku a nyní mu prý nezbývá nic jiného, než zabít znovu. Moderátorka se ho snaží udržet na telefonu a jeho záměr mu rozmluvit. Zpovídá ho a Norman se ve vyprávění dostává až na počátek svého děsivého příběhu. Jak mu zemřel otec, když byl ještě malý, jak ho jako kluka jeho šílená matka mučila a dováděla k zoufalství, a to tak dlouho, až ji nakonec v záchvatu žárlivosti, když si domů přivedla nového milence, zabil stejně jako jeho. Tím však začaly jeho skutečné potíže a v motelu, který zdědil, na to doplatilo životem několik žen. Norman prozradí, že ten, koho se chystá zabít nyní, je jeho milovaná manželka, protože se bojí, aby se s jeho dítětem děsivá historie neopakovala. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (62)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Toto pokračování má své plusy i mínusy. Záleží na každém z vás jaké si z něho odnesete zážitky, ale já osobně jsem byl docela spokojený. Přestože si mnozí myslí, že jde o naprosto zbytečný počin já tento názor nesdílím. Bylo to pro mne důstojné rozloučení Perkinse s jeho životní rolí. Tento vynikající herec bohužel o dva roky později zemřel a sním i Norman Bates. Přestože se později natočil remake původního snímku už to nebylo bez něj prostě ono. A tak poslední scéna z filmu dala jasně najevo, že tato série už měla navždy skončit v ‘‘plamenech‘‘ hororového žánru. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Vzhledem ke zdravotnímu stavu Anthonyho Perkinse v době natáčení by se to spíš mělo jmenovat "Psycho HIV: Konec", ch. Řekl bych, že tohle je jediné pokračování Hitchcockova Psycha, které dává smysl. Ovšem není to zas kdovíjak chytré. Nápad s voláním do rádia je opravdu debilní a vůbec nechápu, co by Normana Batese vedlo k tomu, aby se takhle veřejně svěřoval (mimochodem se představí jako Ed, což je asi odkaz na vraha a úchyla Eda Geina, kterým se inspirovala postava Normana). Ještě že nám moderátorka prozradí, co je to matkovražda: "Tak se nazývá to, když zabijete svou matku", chch, fakt? Divné mi bylo, že ve trojce ho zatkli a měli zavřít někam na doživotí, ale teď je najednou zas volnej a dokonce má za manželku ženskou, která o jeho minulosti ví, protože ho sbalila v ústavu. Takže logika často úplně mimo. Ale ten pohled do minulosti bylo něco, co mě zaujalo. Ten počátek, ty jeho prapůvodní motivace a konečně odhalení toho, co vše mu ta matka prováděla a jaký mezi nimi byl vztah. A hlavně tady opět bylo použito hudební theme od Bernarda Herrmanna, což v jinejch sequelech chybělo. PS: á, už jsem na to přišel - podle IMDB se události z Psycho 2 a 3 v tomto díle ignorují, a proto to místama nedává smysl. Hned je mi líp, taky bych je nejraději neviděl. ()

Reklama

subic 

všechny recenze uživatele

Normanova matka byla celkem pohledná, tu někdo napsal, a když si našla nového klátiče, tak se Norman rozhodl je oba otrávit. Ale ještě před tím ho nutila, aby s ní spal a když mu houpla hůlka, tak ho nutila nosit její šaty, aby byl jako holčička. No to jednomu asi musí nechat nějaké následky. Celkově jednou shlédnutelné a jinak zcela zbytečné pokračování stejně jako trojka. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Někteří lidé nevědí, kdy mají přestat. Nevěděl to Hitler, nevěděl to Stalin... a všichni víme, jak dopadli. Ne že bych chtěla režiséra Micka Garrise přirovnávat k diktátorům, ale Psycho zkrátka mělo skončit mnohem dřív, protože takhle to nikdy nekonční zrovna nejlíp. Oko mé sice vidí hodnocení svých oblíbenců sestávající se obvykle z jedné hvězdičky, ale já jsem byla poněkud shovívější. Jasně, myslím si, že tenhle díl, stejně jako ten třetí, vůbec nemusel existovat a svět by se bez něj nezhroutil sám do sebe, ale nebudu filmu zbytečně křivdit tím, že bych nepřiznala, že mě docela bavil. Sice už tolik neuvidíme z Anthonyho Perkinse, zato uvidíme přehlídku duševních chorob provázejících životy mladého Normana Batese a jeho matky, kteří spolu mají vztah přinejmenším velmi podivný. A přiznám se, že jsem vždycky byla trochu zvědavá, jak se tomu bláznivému Batesovi žilo s maminkou, než ji poslal přímo do pekel. Jo, bavilo mě to, znovu se přiznávám a už to nechávám bejt. Zbývá jen doufat, že nějakého hollywoodského napůl zkrachovalého režiséra nenapadne natočit další bláznivej remake/sequel/prequel nebo jakýkoliv jiný -quel. Protože už toho opravdu bylo dost... ()

henrycruel 

všechny recenze uživatele

Film ukazuje zmateného Batese, který volá do rádia, protože chce zabít svojí ženu a tváří se, že neví jak na to. :) Mezitím jsou tu návraty do minulosti, které jsou sice zajímavé, ale kazí to herec, který hraje Normana v pubertě, protože na mě působil spíš jak mazánek bohatých rodičů, kterej si žehlí vlasy, než jako šílenej psychopat. No a nakonec se ještě z Normana stane milující otec a vzorný manžel. Ach jo!... Takže z legendárního hororu se postupně stává romantika! Dlouho jsem se rozhodoval jestli dát tři nebo dvě hvězdy, ale prostě už to není Psycho jaké bývalo předtím! ()

Galerie (38)

Zajímavosti (11)

  • Točilo se také v Kalifornii. Natáčelo se od 4. června do 13. července 1990. (Varan)
  • Během předprodukce se uvažovalo o zařazení flashbacků o Normanově (Anthony Perkins) mládí, které by byly v černobílé barvě jako odkaz na originální Psycho (1960). (Cheeker)

Reklama

Reklama