Reklama

Reklama

Divergence

  • USA Divergent (více)
Trailer 1

Ve světě budoucnosti jsou lidé rozděleni na pět frakcí podle svých dobrých vlastností. Každá vyznává jiné hodnoty, společně ale vytvářejí harmonický celek. Jenže hlavní hrdinka Tris do žádné škatulky nezapadá a test ukáže, že je divergentní - nebo-li má předpoklady a talent pro více frakcí. Systém okamžitě ukáže svou odvrácenou tvář a z Tris se stává lovná zvěř. Kdo se liší, znamená hrozbu. Hrozbu je třeba zlikvidovat. (Bontonfilm)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (1 127)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Koukatelné sci-fi, které je pro mě díky očekávání srágory příjemným překvapením. Nemůžu říct, že jde o nějakou pecku, ale i přes tučnou stopáž mě divergenti dokázali pohodlně zaujmout a udržet si mou pozornost. Neil Burger vzbudí v divákovi šikovně zvědavost hned v začátku, z čehož potom těží po zbytek filmu, čímž bych zhodnotil více než první půlku filmu jako lepší. Zbytečné obavy jsem měl z neznámých tváří, protože hlavní dvojce, resp. hlavní hrdinka, je velice sympatická, takže jsem neměl problém jí fandit a nechat se místy i lehce napnout. Ale abych jen nechválil, tak celý film je zbytečně light množstvím krve počínaje, přes žádné zvraty, až po pár logických kiksů. Celkově je to tak na 3,5*, přičemž z milého překvapení dávám čtverec, ale například Enderova hra se mi líbila z této přizdiseroucí sorty o kousek víc. 70% ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Post-apokalyptický svět (respektive Chicago... XD) rozdělený do pěti frakcí, který by nemohl fungovat, ani kdyby se jeho "autoři" na hlavu stavěli. Existují v něm totiž pouze zemědělci ručně obstarávající potravu (Mírumilovní), prostě žijící samaritáni zastávající funkci doktorů z roku nebreč, jimž byla pro jejich nesobeckost dána výsada frakcím "vládnout" (Odevzdaní), "lehce" namyšlení knihomolové zabývající se - vzhledem ke stupni vývoje společnosti - totálně nepotřebnými věcmi (Sečtělí), zákonodárci, matky a otcové zavedeného systému, trpící velikážským komplexem a pocitem, že to oni by měli vládnout (Upřímní) a anarchisticky vyzerající policie (Neohrožení) s úkolem... Co mají vlastně za úkol? Stanovená pravidla se neporušují, Divergenty od ostatních nerozeznají a lidí / bezdomovců, kteří byli z frakcí vyloučeni (převážně jimi samotnými XD), si většinu času nevšímají. Kromě, podobně jako třeba Komunismus, nereálného penta-systému se může "Divergence" pochlubit také tou nejklišovatější romantickou linkou, jakou si lze představit (totéž platí i o lince týkající se rodiny a "velkého rozhodnutí" hlavní hrdinky, ale nebudu zbytečně spoilerovat), snadno zaměnitelnými vedlejšími postavami, spoustou nablblých a (nechtěně?) dvojsmyslných dialogů a záporačkou, která je (snad jako jediná) naivně přesvědčena, že za připravovanou čistkou stojí dobro společnosti a nikoli osobní prospěch některých jedinců. Tak proč 4*, ptáte se? Protože tohle je přesně ten typ filmu, který je tak blbý, až je skvělý, respektive zatraceně chytavý (nehledě na to, že je dobře udělaný a má povedený soundtrack), takže na další díl se více než těším. Mně dosud neznámá Shailene Woodley zaujala (čekám podobný kariérní boom jako v případě Jennifer Lawrence) a Theo James se mi snad konečně vryl do paměti (prozatím se mu to nepovedlo ani prostřednictvím mého milovaného "Underworldu"), ale nejlepší byl stejně evil Jai Courtney. P.S.: Ano, "Divergence" je svým způsobem skutečně něco mezi "Hunger Games" (***) a "Stmívaním" (*), z prvního má příběh (mladá dívka a její nečekaná transformace v hrdinku, boj proti systému, náhlé city ke spolubojovníkovi atd.), z druhého přeslazenost (např. tupé zaláskované pohledy). Milostného trojúhelníku a dalších pí*ovin jsme ale naštěstí ušetřeni, takže když film budete brát s rezervou... může se vám... tak jako mně... líbit.:-) ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Nechci nikam spěchat.“ – „To je v pořádku. Už mám místo na podlaze.“ Dle obsahu filmu a jistých recenzí jsem čekal (i navzdory ne tak špatnému hodnocení) strašnou blbost, do jejíž cílové skupiny asi tak „trochu“ nebudu zapadat. Druhé očekávání se vyplnilo, to první překvapivě zas až tolik ne. Divergence kupodivu není vůbec tak hloupý film, jak možná na první pohled vypadá, ale je třeba zmínit jeho 2 roviny, tedy „sci-fi“ a „romantickou“. Zatímco svět filmu mě (alespoň ze začátku) docela dost nadchl (než jsem mu postupně přestal věřit), stejně tak většina tréninku a boje s vlastními „strašáky“ (což byly asi vůbec nejlepší pasáže snímku), vztah Tris a jejího cvičitele mě vcelku pravidelně rozesmával, a nejen on, ale vlastně vše, co se odehrálo od chvíle, kdy se Odhodlaní probudili v „trochu jiném rozpoložení“ (ale je mi jasné, že řada divaček se s hlavní hrdinkou zcela ztotožní a bude hltat každou sekundu jejího „neohroženého“ boje). A když už jsem u postav, casting při jejich výběru samozřejmě hrál svoji důležitou roli, i když zpočátku mě trochu pobavilo spojení dvojice Woodley-Elgort, kteří si pro tentokrát vyzkoušeli sourozence (jako milenci se už loni v TFiOS zřejmě osvědčili), nicméně doufám, že se mi první jmenovanou podaří uvidět i v nějakém jiném, než jen průměrném filmu. Takový je totiž co do kvality i tento. A na závěr si sem připíšu závazek, že musím překonat svůj odpor a konečně se někdy podívat na Hunger Games, v poslední době je to díky současnému trendu až příliš často zmiňovaný film. „Odkud je ovládají?“ – „Proč bych ti to říkal? Stejně mě nezastřelíš.“ – „Proč to každý tvrdí?“ ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu prostě klasická young adult věc, snad jen s tím rozdílem, že tu hlavní dívka není rozpolcená mezi bruneta a blonďáka. Ale ne, to bych byl na tenhle film moc zlej, pro mě je to sice dějem trochu nudné a tuctové, ale pořád je to dobře natočené a s pár slušnejma hercema (spíš ve vedlejších rolích) a celé to docela dobře funguje. Svět ve kterém se děj odehrává pro spoustu lidí asi bude zajímavým post-apem/distopií, ale osobně pro mě bude vždycky zajímavější buďto svět naprosto ujetější a temnější (Mad max, herní Fallout), nebo víc propracovaný, byť méně zničený (a třeba i ta Enderova Hra, kterou považuju za zlatý grál dobře napsaného příběhu, který se dá považovat za young adult). ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Tento Burger ma moc nenasýtil. Ja týmto tínedžerským filmom od ženských spisovateliek neviem prísť na chuť (Twilight, Hunger Games). Aj keď musím priznať, že je to rozhodne kvalitnejšie ako ty preteplený upíri, ale žiadna sláva nieje ani tento kúsok. Príbeh bol celkom fajn a tak isto musím povedať, že aj casting sa celkom vydaril, ale najviac ma aj tak bavila hudba Junkieho, ktorý poslednú dobu mixuje dosť dobre a kludne by som mu pripísal ešte jedno X-ko. Možno keby to bolo trošku kratšie by som aj išiel s hodnotením vyššie, ale prišlo mi to strašne rozťahané, tuším, že som pri tom aj na pár minút zažmúril oko. Obľúbené soundtracky: Capture The Flag, Faction Before Blood, Final Test, Fight The Dauntless. 50% - 2* ()

Galerie (169)

Zajímavosti (39)

  • Aby se ve výsledném snímku neprozradilo těhotenství Kate Winslet (Jeanine), pokoušeli se autoři v rámci možností nesnímat celou její postavu, případně měla herečka v rukou stále nějaké dokumenty nebo tablet, které její bříško zakrývaly nebo měly alespoň odvést divákovu pozornost. (MartinezZ)
  • Natáčení probíhalo v Chicagu od dubna 2013. (Anez99)
  • Autorka knižní předlohy Veronica Roth má ve filmu malé cameo, a to konkrétně ve scéně, kdy jdou nováčci z Neohroženosti na iniciační rituál na vrcholek mrakodrapu. Je první, která vyběhne ze dveří na střechu. (Fantasy)

Související novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

Sherlockova sestra míří do kin

Sherlockova sestra míří do kin

11.01.2018

Vlna young-adult sérií nám po Stmívání, Hunger Games a Divergenci trochu utichla (už nás čeká jen třetí Labyrint), ale nebojte se – další filmy jsou za dveřmi! Elizabeth Banks chystá Rudou královnu,… (více)

Nalaďte si novou fantasy

Nalaďte si novou fantasy

14.06.2015

Twilight sága je za námi a Hunger Games a Divergence také brzy dospějí ke svým filmovým koncům. Hollywood tak hledá nové dívčí látky, které by mohly lámat kasovní rekordy, a momentálně se zajímá o… (více)

Reklama

Reklama