Reklama

Reklama

Monty Python a Svatý Grál

  • Velká Británie Monty Python and the Holy Grail (více)
Trailer 1

Kultovní komedie Monty Python a Svatý Grál svérázně adaptuje legendu o králi Artušovi (Graham Chapman), který se vydává se svým věrným sluhou (Terry Gilliam) a rytíři kulatého stolu (John Cleese, Eric Idle, Terry Jones a Michael Palin) na neohroženou výpravu za nalezením svatého grálu. (Pannonia Ent.)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (656)

lamps 

všechny recenze uživatele

Život Briana mne vůbec neoslovil, ale král Artuš cválající na svém neviditelném oři měl svoje nepopiratelné kouzlo. Humor je sice opět staršně ujetý a scénář působí jako naprosto absurdní smršť šílených dialogů, které si berou na paškál i zcela moderní společenskou etniku, ale tentokráte ve mně film zanechal mnohem celistvější dojem a donutil mě smát se snad v každé druhé scéně. Pythoni prostě měli svůj styl, který očividně slaví velký úspěch a který je tolik netradiční, zvláštní a nečitelný, že dokáže diváka kdykoli spolehlivě překvapit. Ať už záporně, jako jsem to vnímal já u zmíněného Brianova dobrodružství, nebo naopak pozitivně, což je právě případ Artuše a rytířů kulatého stolu, kteří na cestě za svatým Grálem museli překonávat tajemné rytíře, co říkají "Ni", nebo smrtelně nebezpečnou příšeru střežící vchod do odlehlé jeskyně. A to všechno s tím úžasným nadhledem, nesouhlasnými poznámkami přímo do kamery a opravdu vybraným závěrem, který v podstatě mluví za vše.. Jen si na to vzpomenu, už mám lepší náladu. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Po včerejším skvělém kousku Život Briana jsem dostal chuť na další porci humoru od těchto… ne tak úplně normálních pánů. A dostalo se mi filmu, který sice měl dobré vtípky, ale nějak zůstaly jen dobré. Nic, co by mě položilo do kolen, nic, co bych musel druhý den citovat a smát se… prostě a jednoduše je to "jen" cáklá zábava, která mi připadala strašně dlouhá. Proto dávám tři hvězdy. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $400,000Tržby USA $3,427,696Tržby Celosvetovo $5,028,948Tržby za predaj Blu-ray v USA $5,918,891 //počet predaných kusov 235,634Tržby za predaj DVD v USA $21,330,562 //počet predaných kusov 2,158,354║ prízemný suchý anglický humor, len trápnosť šedivá /20%/ ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl v anglickém znění s titulky, kde nejeden překlad byl dosti rozporuplný. Google translater je dobrá věc, ale chce to mít i nějaké nadprůměrné znalosti angličtiny. Teď k filmu. Z dalších dílů Monty Python jsem byl zvykly na obrovský přísun humoru. Musím zcela upřímně říct, že tady ho bylo sakra po skromnu, až žádný. Nemám moc co dodat, obrovský průser. Ve svém hodnocení odmítám brát v potaz i jméno autora, kterého celkem uznávám. Život Briana byl úžasný, Meaning of life byl lehce nadprůměrný a tohle je jednoznačný průser, kde ani pořádně nevím, za co tu * dávám. Ani si nevzpomínám, že bych se tu usmál. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

nejvíc mě dorazila ta záchrana sira Galahada z hradu obývaného mnoha ženami, které chtěly všechny zachránit. a pak taky to, jak Lancelot vyvraždil celou tu svatbu. jak tam běžel, pořád daleko daleko a pak najednou.... nebo ti rytíři říkající Ni nebo ten čaroděj, nebo jak ten sluha dostal šípem do těla a jeho pán ho už měl za mrtvýho, když on byl úplně v pořádku nebo Holy Handgrenade of Antioch a návod k němu a... víte co? já se na to radši znovu podívám a vy byste to měli udělat taky. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (45)

  • Mnoho komparsistů ve filmu jsou ve skutečnosti kulisáci a technici. (Kulmon)
  • Film byl v roce 2006 adaptovaný jako muzikál nazvaný "Spamalot". (Dreadd)

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Cage a hladový králík

Cage a hladový králík

27.11.2009

S králíky nejsou žerty. Víme to už od dob Meet the Feebles či Monty Python a Svatý Grál. Film Rogera Donaldsona sice nese téměř disneyovský název The Hungry Rabbit Jumps, ale ve skutečnosti půjde o… (více)

Python na operačním sále

Python na operačním sále

23.10.2006

Terrymu Jonesovi, absolventovi St. Edmund Hall College na Oxford University (obor středověká literatura) a jednomu z členů legendárního seskupení Monty Python a Svatý grál, která se konala minulý… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama