Reklama

Reklama

Monty Pythonův smysl života

  • Česko Smysl života podle Monty Pythona (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komedie strašlivá o prvních, druhých, třetích až posledních věcech člověka... V pořadí třetí a také poslední celovečerní film legendární skupiny Monty Python je sledem skečů volně propojených tématem života a smrti. A ač je především určen rybám, pokrývá veškerou škálu lidské zkušenosti. Od narození zdánlivě bezvýznamného dítěte (zejména z pohledu tresky), přes problém přemnožení katolíků, mužského zrání v hodinách sexuální výchovy, dospívání na bojištích 1. světové a zulské války, po problém ztráty končetin a dárcovství orgánů, až dospěje ke konečné otravě rybou a k tomu co následuje. To vše sepsáno a sehráno šesticí herců – autorů Monty Pythonova Létajícího cirkusu v režii Terryho Jonese a s animací Terryho Gilliama. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (418)

sud 

všechny recenze uživatele

Smysl života aneb Monty Pythonův mistrovský epitaf. Nejčernější, nejdrsnější, nejabsurdnější a nejzávažnější dílo téhle britské party. Co se jiní tvůrci snažili jen nastínit, oni naplno a bez servítek pojmenovali pravými jmény. Civilizační problémy jsou podané s nadhledem a nepřebernou dávkou absurdního humoru (za všechny hodina sexuální výchovy), kdy místy tuhne úsměv na rtech (některé scény nejspíš ani moc vtipné být neměly - např. transplantace či smrťák). Nostalgický závěr je už jen třešinkou na dortu. Smysl života aneb nashledanou a sbohem ve velkém stylu. 100%. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Ač jsou reakce ostatních příznivců Monty Pythonů na tento film trochu chladnější, můj názor je ten, že tohle je vrchol jejich práce. Jediný film (když nepočítáte And now for something completely different), který se drží stavby Létajícího cirkusu a je rozdělen na jednotlivé skeče. Některý je slabší, některý lepší, ale jako celek působí velmi mile a velmi vtipně. Na píseň Christmas in Heaven jen tak nezapomenu. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Před Životem Briana měli Monty Pythoni spoustu plánů a málo peněz, po něm měli spoustu peněz a málo společných plánů. Členové skupiny se rozešli a pracovali na vlastních projektech, zatímco producenti se předháněli v nabídkách na financování dalšího společného filmu. Skupina se sešla na Jamajce a pokoušela se dát dohromady nový scénář, ale šlo to velice ztuha, protože představy o projektu byly velmi rozdílné. John Cleese dokonce zpočátku vůbec na projektu nespolupracoval. Skupina původně přišla s představou montypythonovské 3. světové války jako parodie na komercializaci válečnictví nebo s představou soudního procesu, kdy bude skupina obviněna, že celý projekt nového filmu je vlastně velkolepý daňový podvod. Všechny tyto představy šly do ztracena a film je vlastně volným spojením řady samostatných scének, kterému chybí pevný příběh. Díky tomu je to film hodně roztříštěný a nevyrovnaný. Obsahuje vynikající scénky a vtipy vedle slabších momentů, kdy se pointa jednoduše nevyvedla. Monty Pythoni při práci na scénáři vyhodili kvantum materiálu a vedli tvrdé polemiky nad definitivní podobou filmu. V palbě kritiky byl nejvíc Terry Gilliam za svou Crimsonovu permanentní pojišťovnu, která se ostatním členům skupiny zdála příliš megalomanská a zbytečně drahá, jednoduše nezapadala do celkové koncepce filmu. Ohlasy na Smysl života (všichni byli po Životu Briana zkrátka namlsaní) jak u kritiky, tak u diváků nebyly příliš nadšené a sami členové skupiny se cítili nespokojeni. Smysl života znamenal fakticky konec společné práce a všichni členové se rozhodli jít vlastní uměleckou cestou. Většinou úspěšně, pouze Chapman za těch několik let, co mu zbývaly, už nestačil mnoho dokázat. Celkový dojem: 80 %. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Zábavné a nechutné současně. Všudypřítomný sex a stříkající krev na každém kroku... Vzhledem k blicím orgiím se nedoporučuje konzumace jídla během filmu. Mnozí obyvatelé naší drahé vlasti si dělají starosti se sexuální výchovou ve škole. Ptám se: proč? Monty Pythoni to za ně vyřešili dávno! A stejně mám nejraději strom na hřbitově. Jak dojemně ty lístky umírají....Při každém zhlédnutí se na tuhle záhrobní scénu těším! Jinak pozor, povážlivě velká část filmu není vůbec vtipná... ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

KONEČNĚ!!!! Konečně se mi podařilo odchytnout si poslední díl pomyslné montypythonovské trilogie a pokusil jsem se s spolu s touhle nesmrtelnou bandou chacharů odhalit Smysl života. Jistě, oproti Svatému grálu a Životu Briana výrazně rozkouzkovanější a méně konzistentí, ale probůh, co byste chtěli - dyť je to surrealismus. Mimoto, některé momenty jsou vskutku brilantní a i když se zrovna brnká na vážnější strunu (Idleův monolog o mamince je v podstatě, na Pythonovské poměry mimořádně nezvyklé vážná a nehumorná scéna), nastoupí jako náhrada za absenci záchvatů smíchu poměrně působivé zamyšlení. Nad smyslem života, na tím, o co jsme přišli, když tidle magoři přestali tvořit v takové míře, v jaké dřív.. A také nad tím, zda-li je lepší býti člověkem nebo rybou... ? Protože Life is piece of shit, when you look at it a abyste na to přišli, nemusíte zrovna šlánout pánovi do kbelíšku.. Sakrblé... ()

Galerie (60)

Zajímavosti (16)

  • Při natáčení segmentu "Crimsonova permanentní pojišťovna" se Terry Gilliam nechal trochu unést a místo původně plánovaných pěti minut se dostal na třicetiminutovou stopáž. Tvůrci tuto pasáž nakonec zkrátili na 16 minut a udělali z ní samostatný předfilm. (Terva)
  • Po písni "Every Sperm Is Sacred" se děj přesouvá k protestantům Blackittovým. Z domu mezitím odejde 63 dětí. Ve skutečnosti jich zde tolik nebylo a některé z nich byly hnány zadními kulisami, aby mohly projít dveřmi znovu. (Kulmon)
  • Graham Chapman, který se otevřeně přihlásil k homosexuální orientaci, požádal o roli Boha, protože byl frustrovaný z toho, že ho anglikánská církev odmítla oddat s jeho partnerem Davidem Sherlockem. V té době nebylo manželství osob stejného pohlaví ve Spojeném království legální a anglikánská církev ho neuznávala. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama