Reklama

Reklama

Le Mans '66

  • USA Ford v Ferrari (více)
Trailer 4
Drama / Životopisný / Sportovní / Akční
USA / Francie, 2019, 152 min

V roce 1959 je Carroll Shelby (Matt Damon) na absolutním vrcholu, vyhrál nejtěžší motoristický závod na světě 24 hodin Le Mans. Po největší triumfu tohoto neohroženého Texasana přijde drtivá rána – lékaři odhalená srdeční vada mu znemožní pokračovat v závodění. Shelby tak začíná novou kariéru jako velmi vynalézavý konstruktér. Spolupracuje s týmem, do nějž patří i vynikající zkušební jezdec a britský šampión Ken Miles (Christian Bale). Miles je nejen špičkovým závodníkem oddaným své rodině, ale je také nesnesitelně arogantní a naprosto neschopný jakéhokoliv kompromisu. A právě tento tým automobilových šílenců si najme Henry Ford II, aby pro jeho automobilku navrhli a postavili dokonalé závodní auto. Ford se totiž rozhodně, že se pomstí Enzo Ferrarimu, za to, že nakonec odmítl domlouvané spojení své automobilky s Ford Motor Company. Vozy stáje Ferrari vítězí na okruhu v Le Mans nepřetržitě od roku 1960 až do roku 1965. Shelby, Miles a jejich malý tým jsou odhodláni tomu učinit s pomocí vozu Ford GT40 rázný konec. Proti nim stojí neporazitelné Ferrari, fyzikální zákony i jejich vlastní osobní démoni. Navzdory překážkám a omezením, které jim do cesty hází i samotný Ford, musí vyvinout revoluční vozidlo, které převálcuje každého konkurenta. Jejich úsilí si ale vybírá nemalou daň – těmto odvážným mužům to ale za vítězství stojí. (CinemArt)

(více)

Videa (21)

Trailer 4

Recenze (1 053)

Gimli 

všechny recenze uživatele

Film, který mě nedokázal strhnout a místy mě iritoval svou podbízivostí. Le Mans '66 srovnání s Rivaly ani náhodou nesnese. Blíže má spíš k V zajetí rychlosti, kde se hrdina taky touží zúčastnit závodu a vyhrát, ale za srdce mě chytil víc. Pokud nebudete mít vysoká očekávání vyvolaná např. zdejším hodnocením, dá se na to bez problémů koukat. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

This isn't the first time Ford Motor's gone to war in Europe. We know how to do more than push paper.... Go ahead, Carroll. Go to war. Přímočarý, vysokooktanový biopic o tom, co se stane, když do sebe narazí dva nepohnutelní giganti. Skvěle zahrané (nejen chameleón Bale, ale i věčný sympaťák Damon tu podali zcela sebejisté a přesné výkony), umně zrežírované a sestříhané. Jenom scénář mi přišel docela jednotvárný, bez dostatečného napětí a místy až trochu strojený. Příběh na úkor postav. Ovšem při snaze vměstnat do filmu vše důležité z tohoto legendárního souboje nic jiného asi dělat nešlo. Každopádně je Mangold jeden z těch tvůrců, kteří mě doopravdy ještě nikdy nezklamali a umí obyčejné i velkolepější příběhy vyprávět tak, že se divák jen málokdy začne nudit. 7,7/10 ()

Reklama

sheen 

všechny recenze uživatele

6 let jsem musel čekat na pořádný film s tématikou motorsportu a jak se to čekání vyplatilo. Ve skrytu duše jsem doufal a věřil, že se jim z toho povede udělat podobnou ohnivou bombu na kolech jakou stvořil Howard v Rivalech. A ono se to povedlo! Neskutečná adrenalinová pecka, která nemá žádná hluchá místa, skvěle hláškující a hrající ústřední dvojice (z toho smrdí nominace pro oba), výborné závody, dynamický děj, který se vůbec nevleče, nemám slov. Pro mně je to film roku. Děkuji! [CSFD předpremiéra Cinestar Černý Most] ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $97,6milióna║Tržby USA $117,624,357║Tržby Celosvetovo $225,508,210▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $9,851,670║ Tržby za predaj DVD v USA $8,629,343║ Tak to bola parádna jazda na záver roka! Jasný ťah na Oscara, pozor ale nie len nejaký suchopárny kalkul. Toto je jednoznačne extáza pre fanúšikov závodov a príprav, drilu okolo toho. Mangold robí jasný progres vo svojej kariére a povyšuje každým ďalším snímkom k výslniu. Opäť stavil na osvedčeného Christiana Bale, k tomu dobre asistuje Matt Damon. Nesmie chýbať ani Mangoldov obľúbený Grécky kameraman Phedon Papamichael, vizuál je slasť. Závody, tréningy majú dynamický náboj, celým kinom sa ozýva rev burácajúcich motorov, čistý ošiaľ. Nie som fanúšik tohto športu ale toto ma proste bralo, záver silný. /videl v kine 2x: 90%/ ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Neboj sa, máme spätné zrkadlo.“ Nezaujímajú ma filmy z automobilového prostredia, ale na rozdiel od Rivalov ma toto bavilo. Určite i kvôli tomu, že vzťah dvoch hlavných postáv je úplne iný, lebo nejde o súperov, ale naopak o spojencov a, prečo to nepovedať, priateľov. Herci do toho šli naplno, expert na žuvačky Matt Damon dostal predsa len lepšiu rolu, ale Bale zas divácky atraktívnejšiu. Aj vedľajšie postavy sú dobré (kolegovia mechanici, manželka). Ale je to  zbytočne dlhé, občas to vypadáva z tempa, pretekárske scény ma nestrhli a zákulisné ťahanice tiež nie (hoci paradoxne tvorili chrbticu rozprávania). 3,5* ()

Galerie (60)

Zajímavosti (51)

  • Na konci závěrečných titulků mezi poděkováním „Special thanks to“ lze zahlednout jméno Miloš Forman. Režisér James Mangold mu tím vzdal čest, jelikož pod ním v minulosti studoval. (Kinofil)
  • Rozpočet filmu činil 90 milionů amerických dolarů. Původně měl být ale ještě vyšší. Nakonec se třeba vyškrtlo natočení celého jednoho z Milesových (Christian Bale) závodů, které by stálo 7 milionů dolarů. (CinemaRanger)
  • Ve skutečnosti auta nedojela seřazená v jedné řadě, jak ukazuje film. Při projetí mávající vlajky auta jela v mírných rozestupech za sebou, což je vidět na dobových záběrech. (Tony.cs)

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

04.01.2022

O chystaný závodní film s Bradem Pittem (Tenkrát v Hollywoodu) v hlavní roli a Josephem Kosinskim (Top Gun: Maverick) za kamerou se v Hollywoodu svedla obří bitva, takřka všechna velká studia a… (více)

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

05.12.2021

Blíží se nám další velký závodní film a tentokrát si v něm hlavní roli zahraje Brad Pitt (Tenkrát v Hollywoodu). Jakmile se navíc slovo o projektu dostalo ven, strhla se o něj velká aukční bitva mezi… (více)

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

21.06.2020

Režisér Michael Mann (Nelítostný souboj) chystá biografii slavného zakladatele automobilky Ferrari Enza Ferrariho už dobré dvě dekády. Nyní se ale zdá, že by se konečně mohlo brzy začít točit. O… (více)

Reklama

Reklama