Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Llano Estacado jako by bylo nejméně pohostinným místem na slunci. Přes tuto vyprahlou poušť musí projet kryté vozy přistěhovalců směřujících na Západ. Čeká je tu nejedna útrapa – nejen žhavá výheň, ale i Supové. Tak si říkají bandité, kteří přepadávají vysílené osadníky, aby se zákeřnou lstí zmocnili jejich majetku. Vinu pak svalují na hrdý indiánský kmen Šošonů. Mladý syn lovce medvědů Baumanna, Martin, společně s Vinnetouem a Old Surehandem chtějí toto místo zbavit jeho věčného prokletí. Je to však úkol nad jiné obtížný... Film Mezi supy vznikal jen několik týdnů po dokončení předchozí mayovky v produkci společnosti Rialto Film, druhého dílu centrální trilogie Vinnetou – Rudý gentleman. Původně měl ve vyprávění po boku indiánského náčelníka figurovat jeho chrabrý přítel Old Shatterhand v podání Lexe Barkera, ale pak se producentovi Horstovi Wendlandtovi podařilo angažovat Stewarta Grangera, hollywoodskou hvězdu předchozího desetiletí proslavenou snímky jako Doly krále Šalamouna a Scaramouche. Již hotový scénář byl následně přepracován, aby se druhou hlavní postavou vedle Vinnetoua stal doposud opomíjený hrdina z Mayových knih Old Surehand. Také štáb doznal změn, když se Wendlandtovi naskytla možnost spolupracovat s Alfredem Vohrerem, jenž byl do té doby smluvně vázaný s firmou Constantin, pro kterou točil veleúspěšnou sérii adaptací kriminálek Edgara Wallace. Postavu ústřední krásky tentokrát ztvárnila mezinárodně známá hvězda Elke Sommerová a part rozhodného a odvážného mladého muže si zopakoval Götz George. Vedlejší part náčelníka Šošonů Vokadeha zase představuje první větší indiánskou roli Gojka Mitiće, jenž v předchozích vinnetouovkách figuroval povětšinou jako kaskadér a o dva roky později si získal popularitu ústřední rolí v indiánce Synové Velké medvědice. Mezi supy se stejně jako předchozí mayovky stalo hitem, navzdory faktu, že skalní fandové série na film již v době jeho premiéry koukali skrze prsty. Vedle absence Lexe Barkera, je také popouzel fakt, že Stewart Granger k mayovskému mýtu přistupoval s legrací a nadhledem, neboť coby herec, jenž prošel řadou béčkových hollywoodských produkcí, neměl vůči německo-jugoslávským produkcím iluze. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (148)

Ceberus 

všechny recenze uživatele

"Slečna Annie, Old Surehand," představuje komická postavička své přátele navzájem, zatímco na oba ukazuje nabitým koltem. Takovému hňupovi bych tu zbraň rovnou sebral. :-) Jinak jde o klasickou šablonu: banditi předstírají, že indiáni dělají neplechu a Vinnetou - tentokrát s Old Surehandem - vyšetřuje, kdo je skutečným viníkem. A opět se také ukazuje spousta stejných herců v úplně jiných rolích. Možná je to ve skutečnosti standardní film za tři hvězdy, ale i po druhém zhlédnutí si tu nechám ty dvě, abych nepropadl dojmu, že bych se na to mohl klidně koukat potřetí. To raději zůstat u klasik (Vinnetou, Poklad na Stříbrném jezeře a Rudý gentleman, plus Poslední výstřel). ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Filmy s Old Surehandem prostě nemusím. Mě jeho představitel připadá přiliš starý a vůbec nevypadá na to, že by byl tak dobrý bojovník. Navíc jeho zářivá (asi) protéza, působí velice nepřirozeně a na rozdíl od Old Shaterhanda mu chybí charisma. Film nemá příliš spád, kromě Vinnetoua nejsou ostatní postavy sympatické, některé mladší Mayovky jsou mnohem lepší. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Čím víc se nořím do toho filmového Mayosvěta, tím více v něm nacházím absurdity. Koho ti bandité, ti Supi, vlastně v krajině indiánů a desítky mil vzdálených farem přepadávají, co jedí a kde berou střelivo? Kde jsou normální lidé, farmáři a kovbojové? Vím, jsme v žánru, kam podobná otázka nepatří, ale když další a další a další film s Vinnetouem již nepřináší tolik překvapení, abych nezačal takto rozjímat. Sestává ze sledu řadových přepadení, vypalování, přestřelek, útěků, převleků a odhalení, z nichž většina jen brzdí dění, aby příliš rychle nedošlo k nutnému, závěrečnému zúčtování. Indiánská exotika se však musí dělat důsledně, s citem pro drama, rituál a jedinečnost, namísto sériovosti. Takovou důslednost však v celém filmu má jen scéna s Old Surehandem u kůlu tváří v tvář lukostřelcům. Málem jsem za ní udělil třetí hvězdu, ale Annie, uměle tvořící problém její záchrany, a nesmírně toporné, až robotické jednání postav, které musí být přesvědčeny moudrostí Surehanda a Vinnetoua o pravdě (Baumann, soudce, Wokadeh), to vše zadrželo mé bledé ruce. Silné **. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Knižní inspiraci k tomuto filmu jsem četl a líbila se mi a příjemně mě bavila i tato filmová adaptace. Sice tu chybí charismatický padouch, ale je to dělané s hravým nadhledem a s až mírně parodickým vyzněním svých předchůdců. A to jsem uvítal s povděkem. Průběh je klasický. Dobří a charakterní hrdinové čelí hamižným banditům a snaží se o uchování míru a klidu mezi indiány a bílými osadníky. Hlavním hrdinou je dobromyslný Old Surehand (zajímavý Stewart Granger s hlasem Heinze Engelmanna), který snad nikdy neztrácí humor a smích a rád předvádí své dovednosti. Nemůže chybět ani osvícený indiánský náčelník Apačů Vinnetou (Pierre Brice s hlasem Thomase Eckelmanna), který s trpělivostí krotí vášně na obou rasově odlišných stranách. Ženský půvab a odvahu předvádí mladá Annie Helmers (Elke Sommer s hlasem Margot Leonard). Výraznou postavou je také odvážný a zamilovaný mladík Martin Baumann (Götz George). Z proradných a krutých banditů je zde jejich vůdce Preston (Sieghardt Rupp), falešný reverend Weller (Miha Baloh s hlasem Clause Holma), vůdcův zástupce Stewart (Vojislav Mirić s hlasem Heinze Petruoa) a falešný voják Gordon (Louis Velle s hlasem Lothara Blumhagena). Z dalších rolí je zde neurvalý lovec medvědů a Martinův otec (Walter Barnes s hlasem Arnolda Marquise), přísně svědomitý soudce George Leader (Renato Baldini s hlasem Siegfrieda Schürenberga), uražený náčelník indiánského kmene Šošonů Vokadeh (Gojko Mitić s hlasem Michaela Chevaliera) a neschopný Old Wabble (Milan Srdoč s hlasem Hugo Schrader), u kterého je s podivem, že přežil a ani nezabil žádného svého přítele. Romantika dobrodružství dětských časů s idealistickou představou o vítězství spravedlnosti a dobra. A stále působí jako oddechová a příjemná zábava. ()

Everyone 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv byl Vinnetou v mých dětských letech srdeční záležitost a Poslední výstřel jsem i oplakal, tak po zhlédnutí prozatím neviděného dobrodružství při osidlování (Jugoslávie :-)) s názvem Mezi supy jsem byl upřímně zklamaný. Kolikrát si říkám, že některé emoce se stávají světlejšími a zářivějšími jen díky faktoru času, možná ale jsem neměl to štěstí a narazil jsem na paskvil. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (29)

  • Natáčení filmu začalo 10. srpna a skončilo 15. října 1964. (hippyman)
  • První scény se natáčely v Grobnickém Polji u Rijeky, tedy na místě, kde dva týdny předtím padla poslední klapka k filmu Rudý gentleman. (hippyman)
  • Jedná se o první zfilmovanou mayovku s Old Surehandem v podání Stewarta Grangera. Filmoví kritici jím byli nadšení, ale diváci nikoliv. I tak se ovšem jednalo o úspěšný film. [Zdroj: karel-may.majerco.net] (mar48)

Reklama

Reklama