Reklama

Reklama

První setkání a velké dobrodružství legendárního indiánského náčelníka a jeho hrdinného přítele Old Shatterhanda... V nekonečných pustinách americké prérie znějí hlasy stavebních dělníků a výbuchy dynamitových náloží. Napříč územím indiánů kmene Apačů má vést dráha „železného oře“. Když Vinnetou, syn náčelníka Apačů se svým přítelem a učitelem Klekí-Petrou přijíždějí do ležení bledých tváří protestovat proti bezohlednému zabírání starých indiánských lovišť, je Klekí-Petra zákeřně zavražděn a Vinnetou zajat… Filmové zpodobnění prvního společného dobrodružství ikonické dvojice Vinnetou a Old Shatterhand vzniklo v roce 1963, rok po Pokladu na Stříbrném jezeře. Právě velký kasovní úspěch prvního snímku, jenž původně vznikal jako samostatný projekt, vnuknul tvůrcům v čele s producentem Horstem Wendlandtem myšlenku vytvořit na základě dobrodružných románů Karla Maye mnohadílnou filmovou sérii. Režie se opět ujal Harald Reinl, jenž se již v předchozích letech etabloval coby zkušený řemeslník kriminálek podle předloh Edgara Wallace a sérií mysteriózních krimi s padouchem dr. Mabusem. Štáb i herecký ansámbl zůstal z větší míry stejný jako v případě Pokladu na Stříbrném jezeře. Hlavním přírůstkem po boku hlavních představitelů Pierra Brice, Lexe Barkera, a ostatně i Ralfa Woltera, jenž ztvárnil populární komickou figurku Sama Hawkense, byla mladá francouzská herečka Marie Versiniová, které role křehké Nšo-či vynesla v srdcích nejen německých diváků nehynoucí slávu. Partu ústředního záporáka Santera se zhostil populární charakterní herec Mario Adorf. Film, jenž se natáčel v letních měsících roku 1963 v exteriérech v Jugoslávii, měl premiéru v prosinci a stal se nejúspěšnějším německým filmem roku 1964. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (506)

choze 

všechny recenze uživatele

Jako děcko jsem to žral i s navijákem, byť jsem spíš než indiánky prožíval příběhy z moře (např. ČERNÉHO KORZÁRA) a dodnes jsem nepřečetl jedinou mayovku. S odstupem času to pořád funguje jako v nejlepším slova smyslu naivní romantické dobrodružství se sympatickými hrdiny, dobrým záporákem, dostatkem zapamatovatelné akce (indiáni vs kolona, lokomotiva vs saloon, souboj na kanoích) i pěknou výpravou a hudbou. S tou záchranou ženy z okupovaného saloonu tím, že saloon nepodpálil, ale srovnal se zemí lokomotivou, se ale Old Shatterhand posral, ne? Zaujala mě ale následná scéna masakru mezi hodnými bělochy a rovněž hodnými Apači, které na sebe navzájem úspěšně poštval Senter. Tam dostali ti hodní na obou stranách těžce na prdel, až to bylo nepříjemné sledovat. Taky je milé, že jedno z nejslavnějších filmových přátelství začne tím, že Vinnetou bodne Old Shatterhanda nožem do krku. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že se jedná o film dětských let kdejakého staříka na této databázi, tak jsem si troufl nesměle očekávat poněkud dětštější nádech. Netroufl jsem si očekávat brutální a nefalšované krveprolití, kde běloši i rudoši padají více, než ožralí bezdomovci na hlavním brněnském nádraží ve 2 ráno. Opravdu se s tím tvůrci nemazlili, což mě velmi překvapilo a velmi potěšilo.Postavy byly dostatečně zajímavé a děj pro western naprosto postačující. Něco mi říká, že podstoupím to riziko a zkusím v budoucnu další díl. Velice slušný western, který jako kdyby zcela unikl nelítostnému zubu času! ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Na Vinnetouvky som sa rad dival hlavne v detstve, pretoze tieto filmy vzdy vysielali v telke hlavne pocas roznych sviatkov a to vzdy obohacovalo inak nudny program, avsak dnes pri tak velkej konkurencii uz to nie je to prave orechove. Ale aj tak som si pozrel prvu cast a celkom ma to bavilo, preto 80%. Som zvedavy, ako sa mi bude pacit dvojka, na ktoru si uz vobec nepamätam. ________ Lex Barker - (Old Shatterhand) +++ Pierre Brice - (Winnetou) +++ Marie Versini - (Nscho-tschi) +++ Mario Adorf - (Frederick Santer) +++ Walter Barnes - (Bill Jones) +++ Chris Howland - (Lord Tuff-Tuff) +++ Ralf Wolter - (Sam Hawkens) +++ Milivoje Popovic-Mavid - (Intschu-tschuna) +++ ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

85% - Film, který ve mně vyvolává nostalgii po mém dětsví, a po naivitě, jež byla tak krásná. Člověk vyroste, vidí propracovanější, akčnější a drsnější westerny a dobrodružné filmy. V žádném z nich ale není nikdo, jako Old Shatterhand a jeho rudý bratr (to teda zní krásně, že?), kteří byli pro mě, i pro mnoho dalších opravdovými vzory. Naprostá klasika, které nemou dát pět hvězdiček pouze z jednoho jediného důvodu: Ještě před filmem jsem propadl jinému, a mnohem lepšímu zpracování Mayovy knihy - staré gramofonové desky. Petr Kostka, Rudolf Hrušínský... Oproti tomu bude film vždy o krok pozadu. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Aj keď tento film z dnešného hľadiska naozaj dokonalý nie je, myslím, že svojich priaznivcov bude mať stále. Tak nejako už je to klasika a väčšina divákov sa na to asi s radosťou pozrie zase znova. S knižnou predlohou síce scenáristi nakladali veľmi voľne, ale človek sa s tým tak nejako zmieri. Krásne prostredie a typická hudba urobia tiež svoje. Americké westerny z tej doby sú často naivné a vlastnú históriu skresľujúce. Sú to ale filmy, pri ktorých si naozaj oddýchnete. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (95)

  • Hneď prvá scéna bola poznamenaná trapasom. Pierre Brice ešte nevedel nemecky a na povel režiséra "bitte ton" ("prosím zvuk") sa vyrútil pred kameru, pretože si myslel, že počul "Vinnetou". Kolegovia si ho potom dlho doberali a na každý povel "bitte ton" ho posielali na scénu: "choď Pierre, volajú ťa..." (gogo76)
  • S návštevnosťou 12 496 641 divákov sa jedná o druhý najnavštevovanejší film v československých kinách vôbec. (Raccoon.city)
  • Karl May, který "Vinnetoua" napsal, se do Ameriky podíval až v roce 1908, kdy už ho jeho romány proslavily. Bylo mu 66 let. Románovou předlohu napsal ve vězení (byl odsouzen za krádeže) a vědomosti o Indiánech čerpal v tamní knihovně. (M.B)

Související novinky

Pierre Brice 1929 - 2015

Pierre Brice 1929 - 2015

06.06.2015

Po těžké nemoci zemřel v pařížské nemocnici herec Pierre Brice. Představitel legendárního Vinnetoua pocházel ze šlechtické rodiny. Vystudoval herectví a v počátcích se živil jako zpěvák. Hereckou… (více)

Reklama

Reklama