Reklama

Reklama

Vinnetou - Poslední výstřel

  • Západní Německo Winnetou - 3. Teil (více)
TV spot

Legendární náčelník Apačů a jeho přítel Old Shatterhand vyjíždějí vstříc jejich poslednímu dobrodružství... Vyprávění z Divokého západu jsou stejnou měrou příběhem velkých dobrodružství v dálavách nepokořené přírody, ale současně i pochmurným pojednáním o svobodě a prosperitě dobyvatelů na úkor původního obyvatelstva. Ze střetu těchto protikladů vychází romantismus klasických románů Karla Maye i jejich filmových adaptací ze šedesátých let. Nejvíce patrný pak je právě v závěrečném díle trilogie Vinnetou. Hrdinný náčelník Apačů se zde marně pokouší dodržovat podmínky vzájemného soužití indiánských kmenů a bílých osadníků. Ti navzdory oficiálním dohodám nadále pronikají na indiánská území a zabírají je pro sebe. Vinnetou se v doprovodu Old Shatterhanda vydává do Santa Fe, aby s tamním guvernérem dohodl mírové řešení vyhrocující se situace. Mezitím v městě Clinton proradný obchodník s půdou Vermeulen a vůdce banditů Rollins organizují další výpady a lsti proti indiánům, aby se domohli jejich země. Navíc usilují o život přímo Vinnetouovi, neboť na území Apačů leží zdroj petroleje, kterého se chtějí zmocnit... Vinnetou – Poslední výstřel byl plánovaný jako závěrečný díl trilogie přímo vycházející z příslušných knih Karla Maye a měl se podle plánů producenta Horsta Wendlandta stát také kasově nejúspěšnějším z jeho mayovek. Šance filmu u publika proto neváhal podpořit štědrým rozpočtem a ambiciózními akčními pasážemi, které měly konkurovat již tak impozantním sekvencím přestřelek na pozadí hořícího petrolejového pole v předchozím snímku Vinnetou – Rudý gentleman. Nicméně již samotné ohlášení výroby snímku paradoxně vyvolalo vlnu nevole a pobouření. Filmové mayovky se mezitím staly nejen diváckými hity v Německu i dalších evropských zemích, ale dospěly do stádia opěvovaného kultu. Když se fanoušci dozvěděli o plánech filmařů, že zůstanou věrni předloze, a celý film tedy zakončí scéna úmrtí populární figury, vyvolalo to řadu emotivních reakcí od zarmoucení až po agresi a osočování tvůrců jako vrahů. Wendlandt navzdory všemu zůstal neoblomný a z velké části právě díky tomu vznikla vůbec nejpůsobivější ze všech filmových mayovek. Režie se opět zhostil přední německý řemeslný profesionál Harald Reinl, jenž je podepsaný již pod předchozími částmi trilogie i Pokladem na Stříbrném jezeře. Vedle samozřejmé účasti hvězd Pierra Brice a Lexe Barkera dostal tentokrát větší prostor Ralf Wolter, představitel oblíbeného Sama Hawkense. Role dívky v nesnázích tentokrát připadla francouzské modelce Sophii Hardyové. Coby hlavní záporák se pak divákům do paměti nesmazatelně zapsal italský herec Rik Battaglia, jenž se předtím objevil ve vedlejších partech mayovek z konkurenční produkce Artura Braunera, šéfa společnosti CCC-Film. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (377)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Nadšení tvůrců z kasovního úspěchu a následné Vinnetouomanie neznalo mezí a tak zcela neprozřetelně natočili díl, kdy to Vinnetou koupí do prsou od prohnaného bandity a sklátí se k zemi a to vše kvůli svému bílému bratru Old Shaterhandovi, který tam přišel původně postavit železnici napříč územím Meskalerů. Zdá se to zamotané, ale je to celkem jednoduchý a přímočarý příběh. Nyní to vypadalo, že Vinnetouovo smrtí končí celá mayovize. Teprve později všem zainteresovaným došlo, kde tkví tajemství těch obrovských finančních žní v Markách a pustili se do výroby mayovek jako na běžícím pásu. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Netajím se tím, že jako malý kluk jsem Vinnetoua hltal plnými doušky. Všechny díly o náčelníkovi Apačů znám nazpaměť, na karnevaly jsem chodil v masce buď samotného Vinnetoua anebo jeho bílého bratra Old Shatterhanda, doma jsem běhal v obýváku s čelenkou a dlouhou parukou, schovával se za gauče a vařečkou střílel zlé bandity. Pierre Brice a Lex Barker mi utvořili modly. S odstupem času vnímám tu naivitu, utopii, místy až přehnanou snahu o vyjádření gentlemanství. Jistě, nejsem slepý. Ovšem, ty vzpomínky na dětství... Poslední výstřel je zcela určitě nejpovedenější ze všech Mayovek, to mi taktéž nikdo nevymluví. Jedna dlouhá a nabitá idiánská jízda. Chuť slz, které jsem vyplakal na konci, nikdy nezapomenu. ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Po letech už sice mayovky nabízí jen skvělou hudbu a nával nostalgie při sledování dvou největších frajerů jugoslávské prérie, ale Poslední výstřel má přeci jen něco navíc a lehce ční nad ostatními. Silným závěrem dokáže vydolovat emoce, což se u zbylých filmů, které jsou také plné úsměvné naivity a vznešených proslovů tahajících za uši, říct nedá. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

V podstatě prodloužení zápletky Rudého gentlemana. Bratříčkování je zde až moc a některé dialogy mě docela rozesmály. Možná jsem kdysi brečel, ale "Vinetů slyší, jak ho v dálce volá zvon" mě dojalo úplně jiným způsobem. Nahánění Vinnetoua je hodně akční, ale kdyby film natočil například Terence Young, mohlo by vypadat o 100% lépe. Tohoto režiséra jsem si nevybral náhodou. Jeho první bondovky jsou ze stejné doby a rozdíl je markatní. I když Poslední výstřel znám ze všech tří dílů nejlépe (v podstatě slovo od slova), tak je můj nejméně oblíbený. Občas jsem zahlédl i hereckou bezradnost Lexe Barkera, který často neví, jak se na kameru tvářit, což je vidět i ve výsledném střihu. Směje se, nesměje se, směje se, nesměje se. Často jeho výraz jde i proti logice dění na plátně. ()

Bones! 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že důstojné zakončení skvělé serie si nezaslouží nic jiného, než plný počet bodů.Když o tom tak přemýšlím, je to dost možná film, u kterého jsem poté, co jsem začal v dětství alespoň trochu chápat, poprvé brečel...Takže i za odhalení schopnosti, film prožívat v plném rozsahu, musím dát za 5*Jak na to tak vzpomínám, už to na mě zase jde:-))) ()

Galerie (46)

Zajímavosti (37)

  • Rollins (Rik Battaglia) je jediným hlavným záporákom v trilógii Winnetou, ktorý nie je ľavorukým strelcom. V oboch predošlých filmoch si môžeme všimnúť, že velitelia zločineckých skupín používajú revolvery ľavačkou. (ČSFD)
  • Jiné názvy filmu v různých zemích - Belgie: Winnetou III. Dánsko: Winnetou i dødens favntag. Francie: Winnetou III. Velká Británie: Winnetou: The Last Shot/Desperado Trail. Holandsko: Witte Buffel valt aan/Winnetou tegen Witte Buffel. Itálie: Desperado Trail. Jugoslávie: Oprostaj velikog poglavice. Rakousko: Winnetou - 3. Teil. Polsko: Winnetou III: Ostatnia walka. Švédsko: Desperados i västern. USA: Desperado Trail/The Last Shot. (hippyman)
  • Natáčení sledovalo týden i pět výherců soutěže uspořádané časopisem "Neue Illustrierte". (mar48)

Reklama

Reklama