Reklama

Reklama

Vinnetou a míšenka Apanači

  • Západní Německo Winnetou und das Halbblut Apanatschi (více)
TV spot

Obsahy(1)

Nenechaví banditi si brousí zuby na zlatý důl a jen hrdinný náčelník Apačů a jeho věrný přítel se jim dokáží postavit... Půvabná míšenka Apanači dostává od svého otce k narozeninám zcela výjimečný dar – zlatý důl. Je to však zároveň dárek velice nebezpečný. Její otec, osídlenec Mac Haller, byl právě kvůli němu zavražděn. Apanači a její malý bratr Happy se stávají štvanou zvěří… Proti bandě Curly Billa jí může pomoci jen lovec kožešin Jeff Brown a Vinnetou s Old Shatterhandem... Po neúspěchu předchozí mayovky Old Surehand se producent Horst Wendlandt rozhodl obnovit přízeň diváků a fanoušků snímkem s tradiční dvojicí, tedy Vinnetouem a Old Shatterhandem. Přesně řečeno měl Wendlandt původně v plánu, aby Vinnetou a míšenka Apanači sloužil jako představení přítomností jiného bílého hrdiny z Mayova kánonu, Old Firehanda. Nicméně tvůrcům se nedařilo najít vhodného představitele, tak dali přednost změně scénáře ve prospěch zavedeného hrdiny a jeho hvězdného představitele. Vinnetou a míšenka Apanači představuje v sérii mayovek poněkud atypický snímek, kterému puristé vyčítají odlišnosti od naivního romantismu předchozích snímků i Mayova světa. Vedle řady herců, kteří se objevili ve stejných i odlišných rolích již v předchozích mayovkách, se může film pochlubit angažováním Uschi Glassové, kterou objevil právě Horst Wendlandt. Budoucí velká německá hvězda se zde zhostila první větší role své kariéry coby představitelka titulní Apanači. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (173)

tron 

všechny recenze uživatele

Jojha, pekne wtf film! Miestami až fraška. Najmä šialený úvod, kedy drastickí kovboji idú nežne gratulovať dievčine k dovŕšeniu dospelosti (t.j. veku 21 rokov!), nosia jej darčeky a vy neviete, čo je divnejšie. Či to, že títo nerealisticky romanticky spracovaní zmrdi (z ktorých sa následne behom jedného nádychu stávajú chladnokrvní vrahovia), alebo to, že na Divokom západe jestvovalo čosi ako vek dospelosti. Prípadne vám napadne, či sa oslavovali narodeniny v takej podobe, ako dnes (chýba už len torta so sviečkami a klaun s balónmi). Oslava totiž pozostáva z toho, že oslávenkyňa, jej najbližšia rodina, potenciálny budúci manžel a dvaja divní chlapi (???) spievajú veselé pesničky a tvária sa, že netúžia po tom poriadne sa ožrať a niekoho znásilniť. Toto ma fakt dostalo. To už nie je ani idealizované spracovanie Divokého západu. To je rovno rozprávka. Alebo: chlap nájde gigantické nálezisko zlata, avšak nedoluje tam, ale radšej roky čaká v chudobe (!), aby ho mohol dať ako dar dcére. Samozrejmosťou je pre mayovky dlhá, masívna akčná scéna snažiaca sa kompenzovať nedostatok predchádzajúcej akcie. Strih je obludný. Vidno to v scéne, v ktorej banditi prenasledujú Apanači (neskutočná Uschi Glas v novučičkej flanelovej košeli z Tuzexu) a jej malého brata, hodia po nich laso, behom sekundy do záberu skočí Old Shatterhand, prestrelí letiace laso (!), za dve sekundy je pri prenasledovaných a po prenasledovateľoch (ktorí predtým stáli tri metre od Apanači) nie je zrazu ani stopa. Alebo moment, v ktorom mladík, infiltrujúci sa do skupiny zločincov, na pláži s desiatkami zabijakov päsťou omráči chlapa, ktorý práve odhalil jeho utajenie, pričom všade naokolo stoja, rozprávajú sa alebo hrajú karty ostatní zabijaci... a tí si nič nevšimnú. Špión následne vyskočí na koňa a v pohode odcvála preč. Našťastie to zachraňuje spoľahlivá dvojka Winnetou a Old Shatterhand. Götz George si po Poklade na Striebornom jazere a Medzi supmi na konto pripísal tretiu mayovku (zakaždým hral inú postavu). Ďalším do party je Walter Barnes, ktorý sa objavil tiež aj v Medzi supmi (kde hral otca postavy Götza Georgea), ale i on v Apanači hrá inú postavu. Je to taká blbosť, až je to zábava, takže za mňa 3*. ()

anli 

všechny recenze uživatele

Po úspěchu"Pokladu na Stříbrném jezeře"se s Mayovkami roztrhl pytel a točili je dokonce jeden čas dva štáby současně(každý samozřejmě jiný film).Těm prvním čtyřem se už nikdy nic nevyrovnalo.Opět je tu krásná krajina a hudba,opět touha po zlatě a opět Ti dobří a Ti zlí.To by sedělo.Ale příběh a zpracování už nikoliv.Z knih tu není ani zrno a zcela vymyšlené postavy tu dělají dobrodružství a snaží se diváka zaujmout,stejně jako nahá koupající se Apanači,což se do mayovek vůbec nehodí,ale třeba to přitáhne diváky,že?Nových nápadů tu je pramálo a stejně chudý je i příběh.Trochu zaujme mladý Götz George,ale to je tak vše.Za oba hlavní hrdiny a hudbu dávám 45%,protože ohánět se se svojí zbraní stále umí. ()

Reklama

Tosim odpad!

všechny recenze uživatele

Režisérsky (jak levná TV inscenace), scénáristicky (ten film snad nemá scénář, je to jen série výbuchů) i herecky...naprostá sračka. Brice a Barker ani svým charismatem nedoženou tuhle nedomrlost. Navíc Old Shatterhand, podněcující k násilí, jde dokonale proti duchu postavy. Jen hudba zaujme, Martin Böttcher napsal pro tento snímek snad své nejlepší kompozice. Zvěsti říkají, že se producent Wendlandt zamiloval do Uschi Glass a chtěl ji obsadit ve filmu, i když to byla prachbídná herečka. Navíc vykrádání scén z jiných mayovek bylo ostudné, Harald Phlipp v tom byl docela přeborníkem. Čímž se dostáváme k tomu, že na téhle mayovce je špatného úplně vše. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Tohle už je hodně slabý odvar legendy. Slaboduchý scénář, ve kterém se údajné moudré postavy chovají jako imbecilové, příběh přes svou triviálnost občas nedává tak úplně smysl a všemu nasazují korunu očividné výpůjčky ze starších mayovek. Jistě, člověk je rád za každé setkání se hrdiny svého dětství, ale říkám si, opravdu bylo tak těžké udržet kvalitu prvních mayovek? ()

Acrobat odpad!

všechny recenze uživatele

Nuž. Česká televízia si uctieva pamiatky zosnulého a servíruje klasiky. Ale tých je málo, ostatné sa priživili. Viac, či menej úspešne. Toto je ten horší prípad, kde genocída nemá medzu, úmrtí je viac ako vo vychvaľovanom Rambovi. Plán W s OS je naskutku najhlúpejší a dynamitový boj o mesto je taktickou hrôzou. Apanači nevyšla vôbec, pričom nemusíte byť kritický, ani do toho nútený. Ten film sa na to pohoršenie núka prakticky sám. (videné 29.07.2015 ČT1) ()

Galerie (24)

Zajímavosti (27)

  • Ze Saloonu zbylo jen několik trámů spálených na uhel, a tak muselo být městečko vystavěno znovu. Mezitím se dotáčely chybějící záběry v průsmyku Prezid a v pomocném ateliéru v Bibinje u Zadaru. Znovupostavení Rocky Townu stálo přesně 33 169,20 DM. Kromě toho byly zničeny rekvizity, pyrotechnický materiál a nářadí v ceně 15 545,60 DM. (hippyman)
  • Kromě těch Mayovek natáčených v Jugoslávii mělo dojít i k Mayovce, která by byla natáčena ve Spojených státech amerických a v Kanadě. V roce 1967 nabídl producent Horst Wendlandt hlavní roli Pierru Briceovi už s hotovým konceptem příběhu. Brice předběžně souhlasil, ovšem požadoval možnost aby se později mohl k hotovému scénáři vyjádřit. Wendlandt ale neměl pro hercův požadavek pochopení, oba se pohádali a k natáčení nikdy nedošlo. (Stocki)

Reklama

Reklama