Reklama

Reklama

Ranhojič se odehrává v 11. století, veškeré antické poznatky ohledně medicíny jsou v Evropě zapomenuté, vládne zde temný středověk. Jedinou péči zajišťují potulní ranhojiči. Mladý Rob Cole má velmi zvláštní schopnost: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Po smrti obou rodičů se Roba ujímá právě jeden z potulných ranhojičů a během společných cest se z Roba stává jeho učedník. Touha po poznání a touha dozvědět se o lidském těle a jeho léčení co nejvíc žene nakonec Roba z malé anglické vesnice přes Konstantinopol až do dálné Persie. Snaží se nastoupit do lékařské školy slavného učence Aviceny a musí proto zatajit své křesťanství. Znovu a znovu riskuje mladý Rob Cole téměř vše, jen aby svou touhu po poznání uhasil a stal se skutečným léčitelem. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (637)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,RANHOJIČ COLE SE NA VÁS PŘIJDE PODÍVAT KAŽDÝ VEČER. A KDYŽ CHCETE, TAK ŽONGLUJE A VYPRÁVÍ ÚŽASNÉ PŘÍBĚHY. O LVECH A KONÍCH S VELKÝMI HRBY NA ZÁDECH. A O SOKOLECH, KTEŘÍ MOHOU ZOBÁKEM PRORAZIT LEBKU....“ /// Tož, to tenkrát bylo všechno v rukách Božích. A když jste měli touhu vědět, a trochu pozměnit ten Boží osud, museli jste… tak jako Rob… Poslyšte příběh, během kterýho vás ani nenapadne přemejšlet, jak to, že všichni mluvěj anglicky (tak dobře… ale jen trošičku!). Historická pohádka, na kterou se dobře kouká, neunavuje romantikou, prázdnejma řečma, ničím nevydírá a na to, že se jedná o léčitelství, udržuje (díky Perskému Isfahánu) zvláštní napětí. A i když dávám ,,jen“ 4*, s úctou budu vzpomínat nejen na Avicenna Bena Kingsleye, ale i na odvahu, se kterou se Němci do tohodle zpracování pustili. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennej román, kterej v roce 1986 napsal Noah Gordon, číst nebudu. 2.) Zajímám se o operace slepáku. 3.) Thx za titule ,,re_flecto“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Noah Gordon může být pyšný na entuziazmus a energii, které mezinárodní tým vložil do přepisu jeho výtečného románu. The Physician (1986) je vlastně začátek trilogie věnované rodině Coleů, navazují romány Shaman (1992) a Matters of Choice (1995); a je vskutku příjemné sledovat ten středověký příběh upravený pro potřeby dnešního člověka. Vzácné výkony nabídli Stellan Skarsgård a Ben Kingsley. ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Tržiště senzací, hudební mumraj a pohádka pro hloubavé romantiky - udělá dojem, avšak brzy vyprchá... Něčím připomíná Království nebeské, jen hrdinovým okouzlením z vědění a odhodláním postoupit cokoli pro splnění svého vznešeného snu mi přijde tématicky zajímavější... ale i já jsem okouzlená - novým klukem u filmu, Tomem Paynem, jakousi mladou a pokornou verzí Juda Lawa, ze kterého jsem nerada spouštěla oči, když se mi v několika málo případech vytratil ze záběru. Ale i jinak je Ranhojič velmi dobře dívatelný, vychází ze starých filmových způsobů s moderním stylem natáčení, aniž by se podbízel tvorbou novotvarů na kostře historické podívané, a i když je v podstatě dost plochý a nehorázně předvídatelný, ráda mu odpouštím. Navíc, po nepěkných středověkých dojmech z úrovně medicíny a možností postapokalyptické doby, která by mě mohla zastihnout, ukradnu svému zubaři novokain a nějaké ty fajnové kleště, k holiči jít nehodlám... ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

"Zbláznili jste se?" "Jo, všichni jsme se tu tak trochu zbláznili. A ty jsi další na řadě!" Film o těch, kteří život prodlužují, ale i o těch, kteří život zkracují. Film, který je tragicky předvídatelný, nicméně tak sympatický, že mu to odpustíte. Víc klišé pohromadě si snad nelze ani přát. Jenže se to celé tváří tak upřímně, že chtě nechtě odpouštím. Jako pohádka pro dospělé fajn. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Vizuálně a technicky opojné historické dramátko, ve kterém precizní stavba rádoby osudového příběhu funguje až tak dokonale, že vlastně působí rušivě předvídatelně, a divák znalý Království nebeského, Agory či Statečného srdce si už pak jen nevzrušeně odškrtvává body z ušlechtile mdlého scénáře. Filmům, které nelze nenávidět, někde v hloubi chybí kus duše. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (15)

  • The Hollywood Reporter napísal: "Ambiciózny a nádherne natočený dobový film odohrávajúci sa v Perzii 11. storočia, ktorý sa väčšinou vyhýba nezmyselným CGI bitkám, ak nie všetkým dobovým filmovým klišé." (Arsenal83)
  • Vo filme často spomínaná postranná choroba boli bolestivé problémy so slepým črevom. V tej dobe stopercentne smrteľná choroba. (gogo76)
  • Po premiére 25. decembra 2013 v nemeckých kinách sa film stal okamžite kasovým trhákom a producentom vyniesol Bogey Award za viac ako 1 000 návštevníkov na kópiu počas otváracieho víkendu a 1 milión návštevníkov za desať dní. (Arsenal83)

Reklama

Reklama