Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj snímku Popelka sleduje osudy mladé Elky (Lily James), jejíž otec, kupec, se po smrti její matky znovu ožení. Elka má svého tatínka velice ráda, a tak se snaží ke své nové maceše (Cate Blanchett) a jejím dvěma dcerám Anastázii (Holliday Grainger) a Drizele (Sophie McShera) chovat vstřícně, a dělá všechno proto, aby se ve svém novém domově cítily dobře. Když ale Elčin otec nečekaně zemře, Elka zjistí, že je vydána na milost své nové žárlivé a kruté rodiny. Zanedlouho se z ní stane obyčejná služka, věčně umouněná od popela, které ostatní posměšně říkají Popelka. Navzdory krutostem, kterým je nucena čelit, ale Elka neztrácí naději a je rozhodnuta řídit se posledním přáním své matky, aby vždy byla „odvážná a laskavá". Nehodlá propadnout zoufalství, ani pohrdat těmi, kteří s ní jednají špatně. A pak je tu ještě jistý pohledný cizinec, se kterým se setkala v lesích. Elka, která nemá nejmenší tušení, že se ve skutečnosti jedná o prince, a nikoliv o pouhého učedníka ze zámku, má pocit, že konečně potkala spřízněnou duši. Záhy nato se zdá, že by se na ni konečně mohlo usmát štěstí. Všechny dívky z širokého okolí jsou totiž sezvány do královského paláce na bál a Elka se těší, že by se tam mohla znovu setkat s okouzlujícím Kitem (Richard Madden). Macecha jí však návštěvu bálu zakáže a zlomyslně jí roztrhá šaty. Jako ve všech správných pohádkách je však pomoc nablízku a objevuje se kouzelná víla kmotřička (Helena Bonham-Carter), která – proměnou dýně a několika myšek – Popelčin život navždy změní. (Falcon)

(více)

Videa (41)

Trailer 3

Recenze (646)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Kenneth Branagh sa po nevýraznom Jack Ryanovi zas vrátil k tomu čo mu ide. Ani už nespočítam koľko bolo filmov na tento motív, každopádne som ten prvý, nefalšovaný, klasický, Disneyovský, animovaný originál videl, pamätám si ho a bavil ma. Keď som sa zapozeral do tohto, tak som bol milo prekvapený ako sa film verne drží originálu. Bolo to fajn vidiet v hranej verzii, ale miestami mi to neprišlo tak dobre. Je to milé, pekne, hravé, dojímavé, pôsobivé vizuálom, hercami a ešte viac hudbou Patricka Doylea, ale prišlo mi to až prišlo klasické a priamočiare. Obľúbený soundtrack: A Golden Childhood, The Great Secret, The Stag, Who Is She. 80% - 4* ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Kenneth Branagh si konečně napravuje reputaci a servíruje nám správně moderní, ale zároveň i naprosto klasickou pohádku se vším všudy, která na rozdíl od většiny moderních pohádkových kousků uspěje i u našich rodičů. Něco tak feel-good se totiž opravdu nediví. Jestli Patrick Doyle a dechberoucí výprava nedostanou Oscara, tak život opravdu není pohádka. ()

Reklama

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Když čtu zdejší nadšené komentáře, tak si říkám, jestli jsem vůbec viděla správnou verzi. Branaghova "Popelka" na mě působí po všech stránkách lacině a mám problém v ní vidět film pro kina. Navíc se mi vůbec nelíbila práce herců (Elčiným otcem počínaje a zlou macechou konče) a nějak nechápu, proč maskéři nechali hlavní představitelce tmavé obočí, protože k těm blond vlasům to působí jako pěst na oko. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Klika, že aspoň v Disney ještě pořád vědí, jak vypadá pohádka. Pana Branagha jistě potěší, že na jeho Emerické Popelce byl nejhorší český dabing. A to dost suverénně. Druhé místo obsadila historicky nejnemožnější pohádková jména Elka s Kitem a bronzovou placku si z Pepincova kritéria odnáší Popelčino neprořezané tmavé obočí. Všechno jsou to ale hovadiny, které v porovnání s příjemnou atmosférou, ryze pohádkovým zpracováním plným velkolepých hadrů, načančaných slečinek a švarných metrosexuálních princů nakonec snad přidává i plusové body. Teda až na ten dabing. Takhle špatně si nenamlouvám ani já sám sobě, že to tak určitě nemyslela, když mi dá holka košem. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Cokoliv chybělo původní animované Popelce, to v téhle hrané je. Krása. Až člověk neví, co chválit dříve. Mazané scenáristy, kteří si vystačili s notoricky známým příběhem, jenž párkrát s citem rozvinuli, doplnili a dovysvětlili? Půvabnou a přirozeně krásnou Lily James? Carismatického sympaťáka Richarda Maddena, dokonalou Cate Blanchett či doslova kouzelnou Helenu Bonham Carter? Citlivou režii Kennetha Branagha, který dovede natočit jakoukoliv scénu tím způsobem, že na člověka zapůsobí přesně tak, jak na něj zapůsobit má? Patricka Doyla a jeho krásnou hudbu? Ty stovky úchvatných kostýmů a dekorací? Vážně nevím. Co ale vím, je, že se mi tahle Popelka jednoduše zalíbila a rád se na ni budu dívat znovu a znovu. Obzvlášť tedy na ze všech nejlepší plesovou scénu, při jejímž sledování má člověk pocit, že tančí také. Doopravdy. ()

Galerie (122)

Zajímavosti (36)

  • Lily James (Ella - Popoluška) a Sophie McShera (Drizella) si spoločne zahrali už v populárnom seriáli Downton Abbey (od r. 2010) - James hrala šľachtickú dcéru a McShera zase chudobnú pomocníčku v kuchyni. Spoločenský status ich postáv v Branaghovom filme je pritom takmer dokonale opačný. (Macejko)
  • Popelku (Lily James) zlá macecha (Cate Blanchett) vyžene a později vězní na půdě. Cesta na půdu vede postranními dveřmi a starým zašlým dvoupatrovým schodištěm. Přesto v závěrečné scéně, kdy Popelka odchází s princem (Richard Madden) a macecha to sleduje zhroucená na cestě z půdy, odkud byla nucena Popelku pustit, nesedí na onom zašlém starém schodišti, ale na krásném udržovaném hlavním schodišti vedoucím do prvního patra domu. (ČSFD)
  • Lily James si prý jako Popelka při natáčení nejvíce užívala nošení modrých bálových šatů. (Alatiel)

Související novinky

Popelka se dočká krvavého zpracování

Popelka se dočká krvavého zpracování

23.05.2023

Ikonický příběh o Popelce se v průběhu let dočkal mnoha verzí, přičemž mezi ty nejznámější v Česku patří samozřejmě Tři oříšky pro Popelku, animovaná Popelka z roku 1950, a pak možná moderní Popelka… (více)

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

04.11.2021

Hrané adaptace klasických animovaných hitů se studiu Disney v posledních letech velmi dobře vyplácí, není tedy divu, že po Popelce, Knize džunglí, Krásce a zvířeti, Dumbovi, Aladinovi a Mulan nyní… (více)

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

23.06.2021

Už brzy hodlá Disney do kin vytáhnout i jednu ze svých největších klasik. Po hraných adaptacích slavných pohádek jako Lví král, Popelka či Mulan totiž do kin dorazí také plánovaná Sněhurka a sedm… (více)

Reklama

Reklama