Reklama

Reklama

Romeo a Julie

  • Velká Británie Romeo and Juliet (více)
Trailer

Obsahy(1)

V italském městě Verona spolu znepřátelené rodiny Monteků a Kapuletů vedou věčný spor. Když Romeo (Leonard Whiting), pohledný mladý Montek, poruší společenské konvence a navštíví bál Kapuletů, zamiluje se do Julie (Olivia Husseyová), krásné Kapuletky. Ti dva spolu po krátkých námluvách uprchnou, čímž ještě prohloubí napětí mezi svými rodinami. Snímek oscarového režiséra Franca Zeffirelliho je považován za jednu z nejslavnějších filmových verzí Shakespeareova klasického milostného příběhu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (298)

fragre 

všechny recenze uživatele

Když jsem před drahnými lety viděl tento film poprvé, tak jsem na něj vydržel, ač jsem byl do té doby klasickou kulturou takřka nedotknut, zírat až do konce jen kvůli té Julii, která mi připadala tak krásná, až srdce usedalo. Od té doby jsem docenil i další stránky tohoto filmu, ale na Julii zírám pořád. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Je mi jasné, že táto Zeffirelliho klasika zostane navždy klasikou a na tú dobu to bol naozaj výborne zvládnutý film, no aj tak mám viacero výhrad, ktoré sa mi v tejto inscenácii vôbec nepozdávali. Mnohým dôležitým scénam bolo venované veľmi málo priestoru, niektoré boli dokonca vynechané, iné boli zas umelo naťahované, a tak celý príbeh strácal tú potrebnú dynamiku plnú zlomov, ktorá je pre Shakespearove tragédie tak príznačná. Navyše aj niektoré charaktery postáv mi prišli trochu roztržité v porovnaní s pôvodným dielom. Čo sa týka obsadenia, tak najmä s ústrednou dvojicou som veľmi spokojný (krásne pôvabná Olivia Hussey a šarmantný Leonard Whiting, ktorý mi svojim zjavom dosť pripomínal Zaca Efrona). A určite treba vyzdvihnúť úžasné kulisy, do ktorých bol príbeh zasadený. Pôvab talianskych miest Tuscania, Pienza, Gubbio a Artena dodali filmu to potrebné čaro. Ale aj tak vo mne oveľa väčšie dojmy vyvolala jedna z tých najnovších verzií - Romeo and Juliet z roku 2013. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Klasika se vším, co k ní náleží. 1) Přiznám se - klasické zpracování Shakespearových her mě nudí. Šroubovaná mluva, divadelnost, která z díla čiší navzdory snaze špičkových filmařů. Jasně, že vím, že Shakespeare byl dramatik a ne scenárista a že je vážen a uctíván právě pro to, co se mi moc nelíbí._____ 2) A tak i zde nepochybně kvalitní přepis mě zpočátku nudil navzdory pěkným tvářím a velkorysé výpravě. Moc pomalé, moc divadelní._____ 3) Ale přesto mě tato verze nějak dostala. Podmanila si mě. Chtělo to jen půlhodinku soustředěného sledování. Trochu se nudím, ale současně pociťuji, že sleduji vysoce kvalitní umělecké dílo._____ 4) Oceňuji i choreografii bitek a masových scén._____ 5) Ve snímku vystupuje spousta pěkných kluků. 18letý Leonard Whiting (Romeo) už dávno ve filmech nehraje, píše knihy a skládá hudbu. Další jsou 25letý John McEnery (Mercucio) či 26letý Michael York (Tybalt). ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Asi budu tak trochu za rouhače,ale postmoderní variace na Romea a Julii v podání Baze Luhrmanna se mi líbila přeci jen trochu víc,než vznešená,divadelně pojatá verze Franca Zeffirelliho.Ta má vše,co si od podobného filmu lze přát,tedy nádherné prostředí,citlivou režijní ruku,nestárnoucí verše,Michaela Yorka v roli Tybalta a vskutku čarovnou Julii,která se svými nádherně černými vlasy strká do kapsy většinou současných přelíčených krásek.Na druhou stranu,ona divadelnost občas byla až nepříjemná,ne všechny scény odsýpaly takovým způsobem,jaký bych si představoval a představitel Romea mě svým vzhledem složeným ze Zacka Efrona a Orlanda Blooma občas trochu vytáčel.Nicméně třeba scéna od smrti Mercutia po Romeovo vyhoštění je vyloženě výtečná a závěr má prostě sílu pořád a navždy ji mít bude.Bezesporu krásný film,jen jsem možná čekal trochu víc.A vlastně ani nevím proč. 80 % ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Bolo by jednoduche pripisat kvality filmu hlavne Shakespearovi, no rozhodne by to nebolo fer. Iste, ta story nadcasovo uzasna, no Zeffireli jej vdychol krasnu atmosferu, herci uzasnu vzajomnu chemiu a Nino Rota prekrasny hlavny motiv. Balkonova scena ma chytila za srdce ako uz davno nic. Najlepsia neexperimentalna adaptacia tejto hry. 10/10 ()

Galerie (68)

Zajímavosti (19)

  • Zejména díky obsazení 15leté Olivie Hussey (Julie) a některým jejím scénám byl snímek v USA přehodnocen z původního ratingu G na PG. (Terva)
  • Natáčelo se v Itálii – konkrétně v regionech Lazio (Řím, Artena, Viterbo, Tuscania), Toskánsko (Siena, Pienza) a Umbrie (Gubbio). (ČSFD)
  • Ústřední dvojice příběhu Romeo (Leonard Whiting) a Julie (Olivia Hussey) nebyli milenci pouze na plátně, ale i ve skutečnosti. Oba představitelé se do sebe zamilovali během natáčení a pro oba to byla jejich první velká láska, což si pochvaloval kvůli autenticitě daného příběhu hlavně samotný režisér Franco Zeffirelli. (Lynette)

Související novinky

Zemřel režisér Franco Zeffirelli

Zemřel režisér Franco Zeffirelli

15.06.2019

Slavný italský scenárista a režisér Franco Zeffirelli zemřel ve věku 96 let. Zprávu médiím potvrdil jeho syn. Zeffirelli byl známý především adaptacemi Shakespearových her a taky pojetím klasických… (více)

Reklama

Reklama