Reklama

Reklama

Romeo a Julie

  • Velká Británie Romeo and Juliet (více)
Trailer

Obsahy(1)

V italském městě Verona spolu znepřátelené rodiny Monteků a Kapuletů vedou věčný spor. Když Romeo (Leonard Whiting), pohledný mladý Montek, poruší společenské konvence a navštíví bál Kapuletů, zamiluje se do Julie (Olivia Husseyová), krásné Kapuletky. Ti dva spolu po krátkých námluvách uprchnou, čímž ještě prohloubí napětí mezi svými rodinami. Snímek oscarového režiséra Franca Zeffirelliho je považován za jednu z nejslavnějších filmových verzí Shakespeareova klasického milostného příběhu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (298)

Disk 

všechny recenze uživatele

Snad nejlepší zpracování největší milostné romance všech dob. Obdivuji Franka Zeffirelliho, který v té době neváhal porušit snad všechna pravidla, která se točila kolem shakespearovských filmových adaptací. Mladičká dvojice, nádherná milostná scéna (kterou Američané a Sověti ze svých distribučních kopií komplet vystřihli) a skutečný filmový zážitek, jež je na míle vzdálen pouhému zachycení divadla. Nemluvě o geniální hudbě Nina Roty. Romea a Julii jsem poprvé viděl v sedmnácti letech a ani po letech mě ten snímek nepřestává fascinovat svým neuvěřitelným temperamentem. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

V mnohém přelomové zpracování mojí oblíbené Shakespearovy tragédie, není liž pravda? Mladičcí hlavní představitelé byli překvapivě dobří, nicméně nad ostatní vyčnívají správně nesympatický Tybalt Michaela Yorka a Johnem McEnerym ztvárněný Mercutio. Jakkoliv ten název nemám rád, balkónová scéna nikdy nebyla lepší než s Olivií Hussey. Díky za vše, Mistře Zeffirelli. Za vše s výjimkou zpěvu, ten byl poněkud zbytečný. 90% ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tento príbeh odo mňa asi nikdy nedostane plný počet ako hodnotenie, pretože napriek tomu, že sa odohráva niekedy na prelome stredoveku a novoveku, že je tam veľa náboženských symbolov, tak sú ochotní vraždiť, mstiť sa, či dokonca záver končí dvojnásobnou samovraždou, čo veru nie je nič pozitívne. Zahrané je to skvelo, taktiež obe hlavné postavy sú sympatické, mladí a krásni ľudia, pri ktorých to nie je tak otravné, no predsa je to dlhé a plné detského správania, čo síce zodpovedá postavám, dokonca aj danej hre, no pre skúseného vyspelého diváka to je mierne neznesiteľné v niektorých momentoch, každopádne danú dobu výborne stvárnili, nebudem ďalej polemizovať o tom, či je to skvelý film, lebo je. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Klasika se vším, co k ní náleží. 1) Přiznám se - klasické zpracování Shakespearových her mě nudí. Šroubovaná mluva, divadelnost, která z díla čiší navzdory snaze špičkových filmařů. Jasně, že vím, že Shakespeare byl dramatik a ne scenárista a že je vážen a uctíván právě pro to, co se mi moc nelíbí._____ 2) A tak i zde nepochybně kvalitní přepis mě zpočátku nudil navzdory pěkným tvářím a velkorysé výpravě. Moc pomalé, moc divadelní._____ 3) Ale přesto mě tato verze nějak dostala. Podmanila si mě. Chtělo to jen půlhodinku soustředěného sledování. Trochu se nudím, ale současně pociťuji, že sleduji vysoce kvalitní umělecké dílo._____ 4) Oceňuji i choreografii bitek a masových scén._____ 5) Ve snímku vystupuje spousta pěkných kluků. 18letý Leonard Whiting (Romeo) už dávno ve filmech nehraje, píše knihy a skládá hudbu. Další jsou 25letý John McEnery (Mercucio) či 26letý Michael York (Tybalt). ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Verzii Romea a Julie je zfilmovanych viac nez dost, avsak ja som videl zatial len dve verzie. Od Baza Luhrmana s DiCapriom z roku 1996 a tuto, o ktorej mnohi tvrdia, ze je zrejme najlepsia. Pokial s DiCapriom sa odohravala v sucasnosti, tato bola zobrazena presne tak, ako som ju uz dlho tuzil vidiet, teda s krasnou vypravou, kostymami, ale aj velmi peknou hudbou. Mozno bola v niektorich scenach minutaz na mna trosku pridlha, pretoze ked uz som presne vedel, ako sa to skonci, tak som chcel trosku plynulejsi dej, ale tak aj tato verzia je velmi krasna. Film ziskal sice dvoch Oscarov za kameru a kostymy, avsak bol nominovany aj za najlepsi film a reziu, pricom v oboch kategoriach mal väcsie stastie rodinny muzikal OLIVER! (1968) od rezisera Carola Reeda. ________ Leonard Whiting - (Romeo) +++ Olivia Hussey - (Julie) +++ John McEnery - (Mercutio) +++ Milo O'Shea - (Friar Laurence) +++ Pat Heywood - (Opatrovatelka) +++ Robert Stephens - (Princ z Verony) +++ Michael York - (Tybalt) +++ Bruce Robinson - (Benvolio) +++ Paul Hardwick - (Lord Capulet) +++ Natasha Parry - (Lady Capulet) +++ ()

Galerie (68)

Zajímavosti (19)

  • Při ukládání Julie (Olivia Hussey) do rodinné hrobky položí matka (Natasha Parry) Julii na prsa tři červené růže. Julii přikryjí rubášem, na který hodí několik dalších růží. Když Romeo (Leonard Whiting) Julii objeví, neleží na rubáši žádné růže a nejsou ani pod ním. (Jirka_Šč)

Související novinky

Zemřel režisér Franco Zeffirelli

Zemřel režisér Franco Zeffirelli

15.06.2019

Slavný italský scenárista a režisér Franco Zeffirelli zemřel ve věku 96 let. Zprávu médiím potvrdil jeho syn. Zeffirelli byl známý především adaptacemi Shakespearových her a taky pojetím klasických… (více)

Reklama

Reklama