Reklama

Reklama

Romeo a Julie

  • Velká Británie Romeo and Juliet (více)
Trailer

Obsahy(1)

V italském městě Verona spolu znepřátelené rodiny Monteků a Kapuletů vedou věčný spor. Když Romeo (Leonard Whiting), pohledný mladý Montek, poruší společenské konvence a navštíví bál Kapuletů, zamiluje se do Julie (Olivia Husseyová), krásné Kapuletky. Ti dva spolu po krátkých námluvách uprchnou, čímž ještě prohloubí napětí mezi svými rodinami. Snímek oscarového režiséra Franca Zeffirelliho je považován za jednu z nejslavnějších filmových verzí Shakespeareova klasického milostného příběhu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (298)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Skvostný film. Je vlastne dobré, že sa objavuje tak zriedka v programoch televízií. Podčiarkuje to jeho výnimočnosť a z každého zhliadnutia urobí menší sviatok. Pri takýchto dokonalých výtvoroch sa snažím nájsť na nich aspoň maličkú chybičku pre pokoj v duši. Aj som našiel, a to dokonca dve. Prvou je dabing (nemám na mysli jeho kvalitu, ale som zvedavý, ako znie originál) a druhou to, že tento film nemám medzi desiatkou najobľúbenejších. Tú idem hneď odstrániť. A na Vianoce v roku 2013 sa mi splnilo aj druhé prianie, keď RTVS uviedla otitulkovanú verziu. Okrem iného ma presvedčila, že dabing je okrem poskytovania obživy inak nepoužiteľným hercom škodlivá záležitosť. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Nejslavnější Shakespeare ve své nejuřvanější podobě je ve filmu skutečně smrtící kombinací. Zeffirelli je pro mnohé naprostá modla, takže vychválení jeho variance Romea a Julie do nebes už ani nepřekvapuje, ale znovu jde o kritiky uznávanou zívačku. Naprosto hloupé finále může dojmout snad jen analfabety. ()

Reklama

boshke 

všechny recenze uživatele

Mějte mne za ignoranta, ale je mi úplně jedno, jestli se jedná o dva znepřátelené rody ve Veroně či vlkodlaky a upíry. Podobně je mi šumák, jestli je autorem opěvovaný bard z 16. století nebo nějaká rádoby spisovatelka ze století jednadvacátého. Pořád je to patetická romantická sračka, v případě Romea a Julie možná o to horší, že tam všichni běhají v punčocháčích a naši hlavní protagonisté se stihnou poprvé spatřit, zamilovat, vzít a zasebevraždit v rámci asi tří dnů. Dá se snad ocenit výběr ústřední dvojice. Děkuji, jednou bohatě stačilo... 30% ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Tak tito veronští milenci od geniálního dramatika z alžbětinské éry od Villiama Shakespeara jsou mému srdci asi nejblíže. Režisér Franco Zeffirelli přenesl nesmrtelné dílo lásky na filmové plátno v celé své tragičnosti přímo fantasticky. Herečka Olivia Hussey v roli se dokonale ztotožnila s postavou Julie, tak i představitel Romea (Leonard Whiting) předvedl skvělý výkon. Dobrá práce, rád podívám opět znovu. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Na divadle patří role Romea a Julie k absolutnímu vrcholu herecké kariéry, a proto jsou obsazovány herci, kteří už mají pár let na jevišti za sebou. Zeffirelli měl geniální nápad - obsadit do filmu lidi v tom věku, v jakém byli "skuteční" Romeo a Julie - a tenhle tah vyšel fantasticky. Olivia Hussey a Leonard Whiting sice nejsou bůhvíjací herci, ale jsou oba tak krásní. K tomu nádherné kostýmy a italské renesanční exteriéry a interiéry a vznikla barvitá podívaná, při níž člověk zapomene, že sleduje notoricky známou klasiku. Takové zpracování Shakespeara bude sotva kdy překonáno. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (19)

  • Natáčelo se v Itálii – konkrétně v regionech Lazio (Řím, Artena, Viterbo, Tuscania), Toskánsko (Siena, Pienza) a Umbrie (Gubbio). (ČSFD)
  • Při ukládání Julie (Olivia Hussey) do rodinné hrobky položí matka (Natasha Parry) Julii na prsa tři červené růže. Julii přikryjí rubášem, na který hodí několik dalších růží. Když Romeo (Leonard Whiting) Julii objeví, neleží na rubáši žádné růže a nejsou ani pod ním. (Jirka_Šč)

Související novinky

Zemřel režisér Franco Zeffirelli

Zemřel režisér Franco Zeffirelli

15.06.2019

Slavný italský scenárista a režisér Franco Zeffirelli zemřel ve věku 96 let. Zprávu médiím potvrdil jeho syn. Zeffirelli byl známý především adaptacemi Shakespearových her a taky pojetím klasických… (více)

Reklama

Reklama