Reklama

Reklama

Romeo a Julie

  • Velká Británie Romeo and Juliet (více)
Trailer

Obsahy(1)

V italském městě Verona spolu znepřátelené rodiny Monteků a Kapuletů vedou věčný spor. Když Romeo (Leonard Whiting), pohledný mladý Montek, poruší společenské konvence a navštíví bál Kapuletů, zamiluje se do Julie (Olivia Husseyová), krásné Kapuletky. Ti dva spolu po krátkých námluvách uprchnou, čímž ještě prohloubí napětí mezi svými rodinami. Snímek oscarového režiséra Franca Zeffirelliho je považován za jednu z nejslavnějších filmových verzí Shakespeareova klasického milostného příběhu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (298)

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Kdo by neznal Romea a Julii. Knihu jsem četla před několika lety, ale filmovou adaptaci jsem neviděla snad žádnou. Kde začít, než u nejlépe hodnocené a dnes už klasické Zeffirelliho verze. Snímek upoutá tklivou hudbou, neokázalou výpravou a spíše komornějším pojetím, které mu sluší. A především, a to je hlavní deviza tohoto filmu, jsou skvělí herci. Oba mladí, krásní, funguje mezi nimi chemie, a tak to má být. Přesvědčivé, uvěřitelné. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Před časy, kdy jsem byla v zápalu odhodlání jít studovat filmovou vědu, jsem započala krátkodobou četbu Romea a Julie. Prokousávala jsem se tímto dílem stránku po stránce a během několika dní jsem vrcholně dosáhla asi přes sto přečtených. Dále jsem již neměla sil. Během těchto dní jsem doma mluvila ve verších:) Tento filmový přepis je bravurním ztvárněním nejslavnějšího milostného příběhu, který zná snad každý, ale ne každý jej četl. Po dobu sledování jsem se nemohla ubránit pocitu, že hudba Nino Roty na mě působí podobně, jako ta Hornerova ve Statečném srdci. Všem scénám, v nichž je použita, dává svou podmanivou melodií ohromující magický nádech. Bez ní by snímek možná ztratil trošku ze svého kouzla. Scéna, kdy Romeo leze za Julií na balkon, za tónů rozehrávající se této hudby, mě neskutečně přemohla a obdařila mrazením a slzami. Olivia Hussey má neskonale půvabnou a nádhernou tvářičku, a ač je toto zatím první filmové zpracování této tragické lásky, které jsem zhlédla, pro mě zůstane tou nejkrásnější Julií právě ona. Leonard Whiting je nejspíš ztracený příbuzný Zaca Efrona. Ta podoba je až zarážející. Po většinu času jsem ho v něm zkrátka viděla, a v hlavě se mi tvořily myšlenky, že Romea vlastně hraje Zac:) Romeo a Julie dojme, pohladí a rozesměje svými poeticky veršovanými dialogy, okouzlí prosluněnou Itálií a zaujme mladými, kvalitně hrajícími protagonisty. ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších adaptací Romea a Julie kterou znám. Leonard Whiting a Olivia Hussey předvádí před kamerou tu nejlepší zamilovanost, kterou jde vůbec vidět. Fandil jsem jim od začátku do konce a snažil se nemyslet na hořký konec, který nám mistr Shakespeare připravil. Pokud existuje skutečná láska, která jde vidět na plátně, pak ji zobrazuje právě tento film. Nepůsobí ani kýčovitě a ani odtažitě. Je přesně taková, jakou by jsme si jí chtěli přát bez drsného závěru. 90% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Je mi jasné, že táto Zeffirelliho klasika zostane navždy klasikou a na tú dobu to bol naozaj výborne zvládnutý film, no aj tak mám viacero výhrad, ktoré sa mi v tejto inscenácii vôbec nepozdávali. Mnohým dôležitým scénam bolo venované veľmi málo priestoru, niektoré boli dokonca vynechané, iné boli zas umelo naťahované, a tak celý príbeh strácal tú potrebnú dynamiku plnú zlomov, ktorá je pre Shakespearove tragédie tak príznačná. Navyše aj niektoré charaktery postáv mi prišli trochu roztržité v porovnaní s pôvodným dielom. Čo sa týka obsadenia, tak najmä s ústrednou dvojicou som veľmi spokojný (krásne pôvabná Olivia Hussey a šarmantný Leonard Whiting, ktorý mi svojim zjavom dosť pripomínal Zaca Efrona). A určite treba vyzdvihnúť úžasné kulisy, do ktorých bol príbeh zasadený. Pôvab talianskych miest Tuscania, Pienza, Gubbio a Artena dodali filmu to potrebné čaro. Ale aj tak vo mne oveľa väčšie dojmy vyvolala jedna z tých najnovších verzií - Romeo and Juliet z roku 2013. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Verzii Romea a Julie je zfilmovanych viac nez dost, avsak ja som videl zatial len dve verzie. Od Baza Luhrmana s DiCapriom z roku 1996 a tuto, o ktorej mnohi tvrdia, ze je zrejme najlepsia. Pokial s DiCapriom sa odohravala v sucasnosti, tato bola zobrazena presne tak, ako som ju uz dlho tuzil vidiet, teda s krasnou vypravou, kostymami, ale aj velmi peknou hudbou. Mozno bola v niektorich scenach minutaz na mna trosku pridlha, pretoze ked uz som presne vedel, ako sa to skonci, tak som chcel trosku plynulejsi dej, ale tak aj tato verzia je velmi krasna. Film ziskal sice dvoch Oscarov za kameru a kostymy, avsak bol nominovany aj za najlepsi film a reziu, pricom v oboch kategoriach mal väcsie stastie rodinny muzikal OLIVER! (1968) od rezisera Carola Reeda. ________ Leonard Whiting - (Romeo) +++ Olivia Hussey - (Julie) +++ John McEnery - (Mercutio) +++ Milo O'Shea - (Friar Laurence) +++ Pat Heywood - (Opatrovatelka) +++ Robert Stephens - (Princ z Verony) +++ Michael York - (Tybalt) +++ Bruce Robinson - (Benvolio) +++ Paul Hardwick - (Lord Capulet) +++ Natasha Parry - (Lady Capulet) +++ ()

Galerie (68)

Zajímavosti (19)

  • Olivia Hussey o nahej scéne ešte v auguste 2018 pre Fox News povedala: "Natočili sme to na konci filmu. Takže v tom čase sme už boli jednou veľkou rodinou. Nebol to taký veľký problém. A Leonard sa vôbec nehanbil! Uprostred natáčania som aj zabudla na to, že nemám na sebe oblečenie." A následne pre Variety tiež bránila túto scénu s odôvodnením, že to bola výzva, pretože "nikto predo mnou to dovtedy neurobil". 4 roky na to však podala žalobu na Paramount, že sa cíti zneužitá a vykoristená. Prípad bol zamietnutý na Najvyššom súde v Los Angeles 25. mája 2023. (Arsenal83)
  • Hlavné postavy vo filme sa rozhodli podať žalobu po vyše 50 rokoch. Tvrdia, že boli zneužití. Olivia Hussey (Júlia) a Leonard Whiting (Romeo) boli v čase natáčania tínedžeri. Podľa portálu Variety im režisér Franco Zaffirelli sľúbil, že vo filme nebudú musieť byť nahí. Sľuboval, že aj keď bude potrebná nahota, ich telá budú zakryté predmetmi telovej farby. Napokon ale slovo nedodržal a tvrdil, že ak sa nevyzlečú, z filmu bude prepadák. Olivia a Leonard Zaffirellimu verili, urobili preto všetko, čo im prikázal. Herecká dvojica tvrdí, že ich Zaffirelli ako mladistvých zneužil, čo im spôsobilo vážnu emocionálnu ujmu. Myslia si, že práve tento film ich obral o ďalšie pracovné príležitosti. Žiadajú odškodné od štúdia Paramount vo výške 500 miliónov dolárov. V roku 2018 Hussey dodala, že Zaffirelli jej na pľaci dával aj nevhodné prezývky. Žalobu podali herci koncom decembra 2022. Stalo sa tak tesne pred koncom dočasného zrušenia premlčacej lehoty týkajúcej sa prípadov sexuálneho zneužívania detí v Kalifornii. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel režisér Franco Zeffirelli

Zemřel režisér Franco Zeffirelli

15.06.2019

Slavný italský scenárista a režisér Franco Zeffirelli zemřel ve věku 96 let. Zprávu médiím potvrdil jeho syn. Zeffirelli byl známý především adaptacemi Shakespearových her a taky pojetím klasických… (více)

Reklama

Reklama