Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový televizní film z cyklu, ve kterém vždy půjde o složitý osud výrazné ženské osobnosti. Pod názvem Holky šikovný vzniknou příběhy, na nichž se budou významně podílet ženy – scenáristky, dramaturgyně, režisérky, herečky. Zuzana Stivínová v hlavní roli tohoto televizního filmu bojuje s nebezpečnou nemocí. S celou rodinou odejde na venkov chovat kozy a změnit životosprávu. Velkým vzorem je pro ni stará paní, výrazná venkovská autorita, která ji přesvědčí, že právě kozí mléko jí nejvíc pomůže. V hlavních rolích vedle Zuzany Stivínové uvidíme Igora Chmelu, Johannu Tesařovou, Kašpara Juráčka a Vendy Hájkovou. Film o silné ženské hrdince v mezní životní situaci, k němuž scénář napsala Markéta Bidlasová, vznikl v Tvůrčí producentské skupině Kateřiny Ondřejkové. Natočila jej režisérka Lenka Wimmerová. Kozy léčí nabídly v hlavních rolích Jany a Mirka dobrou příležitost Zuzaně Stivínové a Igoru Chmelovi. Oba představují manželskou dvojici ve středním věku, která se rozhodne žít na venkově. Změna životního stylu má především pomoci Janě v jejím zápasu s nemocí. Společně procházejí obdobím, které před ně klade několik komplikovaných okamžiků spojených se vztahovými, existenčními a dalšími problémy. Do rodiny patří i dvě děti - šestnáctiletá Johana (Vendy Hájková), která rozhodnutí rodičů přemístit se na venkov zrovna nevítá, to všem dokola dává řádně pocítit. Osmiletý Marek v podání Kašpara Juráčka se naopak v novém prostředí zabydlí docela rychle. Ve vztazích mezi rodiči a dětmi se pochopitelně odráží i matčina nemoc, nebo spíš to, že se o ní děti dovídají až mnohem později, než všichni ostatní. Tím, kdo podstatně ovlivní změnu v životě této čtveřice, je babi Čiháková. Hraje ji Johanna Tesařová. Tato svérázná žena je respektovaná v širokém okolí. Její schopnost odhadnout zdravotní problémy svých bližních i to, jak by si sami mohli pomoci, funguje také v případě Jany a Mirka jako silná inspirace pro další běh věcí. (Česká televize)

(více)

Recenze (46)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Co říct? Stačilo by snad jen neurazí, ale ani nenadchne. Protože to je přesně případ tohohle TV filmu. Není to nic nějak blbého, dalo se to zkouknout. Na TV poměry docela dobrá kamera a režie. Hezky vybrané lokace a celkové příjemné pozitivní vyznění, klidně můžu brát také jako plus. V mnoha ohledech to je i docela ze života. Věřím, že farmáře tento film potěší. Ale teď si řekněme, stačí tohle všechno? Protože se na to koukněme takhle. Naše kinematografie v současnosti IMHO zažívá dost slušný restart. To jsem si nevycucal z prstu a ani nepřečetl od nějákých pisálků, co si říkají recenzenti. Na to jsem přišel podle českých filmů, co jsem hlavně za tento rok viděl. Jsme sice stále tak na půl cesty, ale furt umíme udělat dobré a zároveň zajímavé filmové produkty. Podobné ,,vesnické,´´ filmy tomuto restartu ale nepomáhají, ale naopak ho podkopávají pod zem. Protože prostě takovýhle báchorek z vesnice už jsme viděly tolik a natáčí se už od bolševika. Tento film je zase jeden z nich. Navíc jeho pointa je zároveň i děsně jednoduchá a banální, i když třeba zahřeje u srdce (ale to je věc jiná.) Takže jako hezké, ale zároveň pro dnešní českou kinematografii (a to i TV produkci), už nepotřebné. Potřebujeme úmělecké projekty a divactvo na ně převychovat. Vidím tady ale i ty klady, které jsem na začátku zmiňoval. Takže musím dát tomu filmu stejně slabší tři. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Delší bakalářský příběh o tom, že velkým nepřítelem člověka jsou nemoci a úředníci. S léčbou pomohu zvířátka, proti úředníkům a nesmyslným předpisům optimismus. Nebýt rozumného veterárního kontrolora a rozhovoru matky s dcerou ke konci filmu, jednalo by se o nezajímavou sondu do života chovatele - začátečníka. Něco podobného jsme mohli vidět v Ranči U zelené sedmy. Pozitivem ale je, že v podstatě všechny postavy se chovaly rozumně, což se v současné tvorbě vídá spíše vzácně. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

V posledních letech má stoupající tendenci návrat k přírodě. Lidé stále častěji utíkají z měst do obcí. Každý má auto, dálnice už vedou mnohými směry, takže není problém se dopravit. Hlavními důvody jsou urbanistické problémy. Špatné ovzduší, problém s parkováním, špatná kvalita hlavně potrvinového zboží, probkémoví sousedé nebo rovnou celé čtvrti atd. A těchto problémů bude přibývat. Stejně je na tom i manželský pár, který se ale k přírodě obrací až po nemoci ženy. A aby se měli čím živit, naberou si kozy a vytváří z nich produkty. My ovšem sledujeme vcelku ideální průběh přechodu z města do vesnice a zpracování toho, co kozy dají. Jediné, s čím se musí žena potýkat jsou různé druhy kontrol. Dozvídáme se tak, že pěstování či chov čehokoli ovlivňují různá nařízení, zákony a předpisy EU. Z pohledu spotřebitele jenom dobře, i když člověka nutně napadne, jak to, že při takovýchto nařízeních se stále dostávají k zákazníkům potraviny zkažené, plesnivé apod. A také zabít kozu je problém. Celkově to není špatný film i díky Zuzaně Stivínové a Igoru Chmelovi. Na víc hvězd to ale nemá za lehce idealistický náhled na chov zvířat. Když totiž žena vyřeší problémy s úřady, žádné další už nemá a i ten přechod je vcelku hladký. ()

Jan00 

všechny recenze uživatele

Vážím si lidí, kteří něco dělají rukama a něco vytváří. Na druhou stranu odsuzuji bandu nabubřelých kontrolorů, kterých je v tomto státě čím dál více a díky babišovcům přibývají, ( dostávají větší moc). Ve filmu bylo mimo jiné názorně ukázáno, jak v této době jsou drobní poctiví podnikatelé perzekuováni. Škoda, že ve scénáři nebylo ještě vypíchnuto EET. Mnoho podnikatelů v této oblasti po zavedení EET a pronásledováni kontrolory s podnikáním skončili. Po shlédnutí tohoto filmu se jim nedivím!!! ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Příběh mi svou atmosférou připomněl poetiku Karla Kachyni a Jana Procházky. V uzavřeném (rodinném) prostředí se hlavní hrdinka vyrovnává (s pomocí ostatních) se svým osudem. Herecky přesvědčivé. PS: Ti, kteří kritizují bakalářské pojetí, by si mohli přečíst první větu z obsahu... ("Nový televizní film z cyklu, ve kterém vždy půjde o složitý osud výrazné ženské osobnosti.") ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení začalo 12. září 2013 a probíhalo v malebném kraji poblíž Poličky (v malé obci Sádek) i v Ostravě. Závěrečná scéna se pak odehrává u kamenného kostela sv. Michaela ve Vítochově na Žďársku. (Ded@M@tes)

Reklama

Reklama