Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh neohroženého válečníka, kterého na kolena srazí ambice a touha po moci. Klasické Shakespearovo drama se vrací na plátna v nové verzi, která navazuje na vlnu britských adaptací děl génia alžbětinského divadla, v nichž září současná herecká elita. Macbeth (Michael Fassbender) je obávaný skotský válečník, který se neleká zuřivých bitev. Když na vřesovišti vyslechne věštbu, že bude příštím králem, uvěří. Netuší, jak velkou cenu bude muset zaplatit. Cestu ke koruně dláždí smrt a úklady, které nakonec pohltí Macbetha i jeho ctižádostivou ženu (Marion Cotillard). (Film Europe)

(více)

Recenze (253)

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Prvá štvrťhodina je úchvatná. Divadelné poňatie filmu neskutočne sedí, každá scéna je precízna, každá replika dôležitá. Dráma plná zla, neistoty, strachu a rozpadu. Dráma o šialencovi a vrahovi, ktorému som vďaka bezchybnému Fassbenderovi držala palce a vždy sympatickú Cotillard nenávidela. Nenapadlo by ma, že sa dnes môže niečo takéto natočiť. ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele

Macbeth měl být podle trailerů velká historická pecka. Historické to sice je, ale zas tak velká pecka to není. Jediné co mi vadilo a pošramotilo zážitek z filmu, byl scénář a hlavně dialogy přenesené 1:1 z divadelní adaptace. Ony filosofické promluvy mi prostě nesedly a zdáli se mi zdlouhavé a nudné. Přitom hudba, kamera a herci vše je výborné. Zvlášť Justin Kurzel předvedl skvělou režii, hlavně u závěrečné rudé mlhy, a dokázal, že Assassin je ve správných rukou. Pěkný filmový zážitek, který mohl být i lepší - 75% ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Shakespeare a Fassbender. Cotillard. Harris...Obraz. Zvuk. Hudba...Vynikající gurmánský zážitek. Doslova filmové hody!. ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Klasický Shakespeare v artovém provedení je něco opravdu speciálního. Kurzel u filmu ukázal, že je skvělým filmařem a obrazotvůrcem, což poté potvrdil i u nepříliš dobře přijatého Assassins Creed. Herci podávají skvělé výkony a citují původní divadelní texty, což působí opravdu skvěle, ale filmu něco prostě chybí. A co za to může? Stopáž. Kdyby byl snímek o něco málo delší, charaktery by byly více prokreslené. Hlavně přechod ze slušňáka na psychouše by si zasloužil více prostoru. Takhle to vypadá, že někdo vystříhal asi půl hodiny, aby lidé v kině nepadli nudou. 70% ()

Ediebalboa 

všechny recenze uživatele

Pro koho byl vlastně Macbeth natočen? Znalec v něm žádnou nadhodnotu oproti originálu nenalezne, naopak bude utvrzen v tom, že jeho správné místo je v hledišti divadel. Méně obeznámenu divákovi se zde také vřelejšího pojetí nedostane. Akorát skalní fanoušci herců by si při pohledu na výborné obsazení mohli přijít na své. Nová verze slavné hry totiž nepřináší rychlejší tempo ani originálnější pojetí. Jedinou změnou je, že velkodušné rozhovory postav vyměnily prostředí divadla za reálie skotské vysočiny. Shakespeare je náročný už sám o sobě, tak nechápu, proč je ještě natahován dlouhými zpomalenými záběry na sychravou krajinu či tváře zdeptaných herců. V konečném součtu se proto jedná o skvěle vypadající drama, které však všem zúčastněným od diváků po Macbetha přináší jedině utrpení. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Za vším hledej ženu - známé rčení v téhle podobě už ale znovu vidět nepotřebuji. Fassy standardně skvělý, Marion ho ale zastínila. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Přestože mám raději Wellesovu noirovou stylizaci, Kurosawovu samurajskou adaptaci a nakonec i tu Polanského středověkou řezničinu, tenhle artový kousek mě zaujal zajímavým nápadem (zemřelé dítě), netradiční interpretací (jak birnamský les ztekl dunsinanský hrad) i celkovým pojetím, v němž stejně důležitou roli jako postavy hraje prostředí. Hypnotický zážitek, který je nutné si dopřát v kině. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

trošku sem se bál výsledku...o to víc,že začátek mi hodně připomínal Valhalla Rising,které mě děsně nebavilo,ovšem poté co se mi povedlo tohle překousnout a přijít na chuť jak zpracování,tak použitému jazyku,Macbeth mě chytil a nepustil až do konce.Ano,není to nejspíš dílo pro všechny,ale musím se podepsat pod to,že snad každá scéna by se tady dala zarámovat a v jádru je to hodně silný kousek,který své předloze nedělá ostudu...70% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Macbeth nepatrí medzi moje obľúbené Shakespearové hry, no treba uznať, že toto bolo natočené naozaj famózne! Keby si to mám predstaviť počas čítania vo vizuálnej podobe, nemalo by to veru ďaleko od tohto. Drsné prostredie (vierohodne škótske), skvelé kulisy a do toho vynikajúci Fassbender (ktorého som kedysi absolútne nemusel, no teraz si ma čím ďalej tým viac získava). Scenár verne okopírovaný, dokonca aj s viacerými pôvodnými replikami (z čoho by mal isto radosť aj William), takže z tohto pohľadu výborné. Od 5 hviezdičiek to delí jedine moje neveľké nadšenie z tejto hry (samozrejme v porovnaní s ostatnými Shakesperovými dielami). ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Keby nebolo isteho Orsona Wellesa, ani by som doteraz nevedel, kdo to ten Šejxpír vlastne bol. A je mi jedno ze je to 400 rokov stare   : 5 % ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Úchvatná nehollywoodská podívaná a perfektně zvládnutý Shakespeare pro moderní i klasické diváky. Repliky jsou jako vyseknuté z pera daného autora a atmosféra ponurá a dramatická od začátku do konce. Macbeth je zde zahrán s excelencí Michaela Fassbendera. Proměna z milovaného nadějného vladaře do tyranské bestie mu vyšla na jedničku. Samozřejmě obrovský palec za silnou Shakespearovu předlohu bez níž by to určitě tak kvalitní nebylo. Ale i ono vyumělkovaní každé scény od kamery, střihu, herectví, zvuku a hudby po dialogy dává celku krásnou alternativu k divadelnímu představení, kdy ve výsledku nebude zklamaná ani jedna strana. Neboť divadlo vytěží z tohoto dramatu v dobrém podání maximum divadelně. A tento film zase filmově. Prostě plný počet a maximální chvála. 90% ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Už netypický úvod hned naznačil, že film bude neokoukaný a bude lepší, když od něho nebude čekat cokoliv konkrétního. Řemeslně je to vypiplané a tvůrci si toho byli moc dobře vědomi, navíc si chtěli scény užít, a ne se s nimi loučit, a tak protahovali i ty, které si to úplně nezasloužily. A to mi bylo trochu proti srsti, jelikož to odnesl spád a kromě rozvážnosti a epičnosti jsem místy zahlédl i úplně obyčejnou a nic neříkající vatu. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Jak dívat se na divadlo ve skutečných kulisách, jen některé nebyly moc dobové. Akorát mi přišlo, že se film strašně vleče. Jsem teď ještě zvědavý na Enemy of men, se kterým bych to chtěl porovnat. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Pro mě možná až příliš shakespearovské. Nečekala jsem, že se půjde podle předlohy až do takové hloubky. Jsem i docela ráda, že jsem se vykašlala na původní plán jít na Macbetha do kina, protože tam by mě asi potkala mírná nuda. Doufala jsem, že se dá větší důraz na bitvy. Ale ono ne a vizuál tak nebyl úplně využit. Někdo to má asi rád, ale mě ty veškeré neustálé monology trochu nudily a otravovaly. Celé to vlastně stojí hlavně na brilantních hereckých výkonech, hudbě a vizuálu. Dojem mi kazil akorát ten na škodu zdlouhavý scénář a málo akce. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Chladná intelektuální úvaha nad Shakespearovým Macbethem, která ořezává divadelní text na minimum, a snaží se ho plně nahradit kamerou a střihem. Tak filmový Shakespeare tu snad ještě nebyl. Bohužel veškeré emoce, které najdete na divadle, tady mizí pod psychoanalytickým rozkrýváním motivací. Proč lady Macbeth jedná tak a tak, nevyčtete z kamenného obličeje Marion Cotillard, ani nevycítíte z jejího monotónního šeptání. Režisér ji vede jako prázdnou loutku a říká nám, tohle udělala proto a tohle zase proto. Macbeth sám je sfinga se stejným údělem - loutka v rukách režiséra. I tak ale čtyři hvězdy - dát Shakespearovi filmový drive a přitom ho nezničit, to zaslouží úctu. ()

animaxis 

všechny recenze uživatele

Kurzelům Macbeth pro mě představuje filmový počin, který je vlastně velmi věrný předloze, ale do kterého i přesto režisér silně otiskl svou vlastní vizi. Filmu nechybí těžká atmosféra, která by u Shakespearovy tragédie neměla chybět. Při sledování jsem měl často zvláštní pocit, že mnohé scény jsou vyjádřeny pouze jako jakési metafory, které se ale brzy ukázaly jako až nepříjemně skutečné. Pomalý rozpad osobnosti hlavní postavy je tedy skoro až bolestivé sledovat nejen z pohledu vedlejších postav, ale i diváků. Upřímně bych se nebránil více takovým stylovým filmovým zpracováním Shakespeara, protože režie Justina Kurzela je zde skutečně výrazná a tímto filmem mimo jiné dokázal i to, že takovou látku je možné zfilmovat stylově, ale zároveň tak, aby film respektoval předlohu. ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Inu, je to holt strašlivý kapitán De Niro a ne Rambo, abych tak lehce parafrázoval svůj dřívější hlubokomyslný výrok. Naštěstí MacBenderus Andronicus, nepřemožitelný to kralevic benátský, válí jako vždy na výtečnou, jateční defilé jsou povedená tak, že by z toho dostal psotník možná i Šílený Max (no, přinejmenším nejedna šlechtická rodina z Verony by se mohla krutě poblejt) a ono vůbec - točba čehokoliv ve skotských exteriérech snad nemůže urazit, protože i kdyby to náhodou byla srajda, je aspoň čemu koukat na pozadí. A rafinovaný odkaz na Černé barony ("Popíliť les") mě vysloveně potěšil! ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv patřím mezi věrné fanoušky Wilfrýda Šekspýra, Macbeth je látka natolik ponurá a těžko stravitelná, že jsem se předem děsil, co film přinese. A děsil jsem se oprávněně. On ten příběh není příliš košatý a dal by se v pohodě odvyprávět za čtvrt až půl hodiny. Nepovedlo se vytvořit atmosféru, kde by diváka strhly "šejkspýrovské monology". Fassbender asi neuchopil svou postavu tím správným směrem, zkrátka mi byl úplně volný, bylo mi jedno co se s ním stane, dvacet minut před koncem jsem si dokonce říkal ať jdou k čertu úplně všichni. Nepovedlo se to. 50% ()

Radiq odpad!

všechny recenze uživatele

Ať už jdou do prdele všichni ti ortodoxní uctívači Williama Shakespeara. Když to všechno chtěj točit postaru, ať s tím jdou raději někam do knihovníkovy prdele. Je mi líto všech těch režisérů a herců, kteří si myslí, že dělat něco od Shakespeara je pocta. Pocta by to v dnešní době byla v případě, že by se nedrželi podělanejch zažitejch představ, že forma musí být zachována v podobě, v jaké se hrála tenkrát. Proč v tak mnoha případech forma kurví obsah, kterej vlastně není špatnej a opravdu je nadčasovej a mohl by být i pěkně srozumitelnej, aby se na to dalo aspoň koukat. Ale už jen ty dialogy a shakespearovská mluva z toho pro mě dělá sračku. Navíc strašně vážnou sračku - dramatická ponurá hudba, zasmušilé obličeje, tragickej děj s prvky mystična. Tohle ať si nechaj do klubu sebevrahů, těm by se to možná líbilo. Mě jen mrzí, že se do toho nechal ukecat Michael Fassbender (doslova bych řekl, že se vesral do sračky), kterého mám v oblibě a poslední dobou od něj zažívám samé zklamání. PS: nikdy jsem nevěděl, o čem přesně ten Macbeth vlastně je - jen jsem měl tucha, že to je tragédie o jednom bláznivém tyranovi. Přesně to to je - líbila se mi ta psychologie hlavní postavy a jeho duševní pochody a námět tudíž má něco do sebe... Kdyby nám to jen necpali takhle idiotsky, ale normálně lidsky... ()

Související novinky

Apple ukořistil Coenova Macbetha

Apple ukořistil Coenova Macbetha

13.05.2021

Streamovací služba Apple TV+ pokračuje v zajímavých akvizicích. Po nedávném zakoupení nové sci-fi Finch s Tomem Hanksem tentokrát společnost pořídila práva na distribuci prvního sólového filmu Joela… (více)

Margot Robbie na lovu nacistů

Margot Robbie na lovu nacistů

06.09.2018

Australská herečka Margot Robbie (Sebevražedný oddíl) a v posledních letech čím dál populárnější belgický herec Matthias Schoenaerts (Rudá volavka) si zahrají hlavní role v novém drsném thrilleru z… (více)

Macbeth - unikátní filmová projekce v Brně

Macbeth - unikátní filmová projekce v Brně

20.10.2015

Evropská předpremiéra filmu Macbeth s Michaelem Fassbenderem a Marion Cotillard se uskuteční v unikátním prostoru brněnského Mahenova divadla už 22.října od 18.00 a 21.00. Nenechte si ujít jedinečnou… (více)

To nejlepší z festivalů v kinech

To nejlepší z festivalů v kinech

28.09.2015

Velké filmové festivalové echo Be2Can 2 se bude konat od 7. do 14. října paralelně v České republice a na Slovensku. Druhý ročník přehlídky filmů ze špičkových mezinárodních filmových festivalů… (více)

Reklama

Reklama