Reklama

Reklama

Teorie všeho vypráví výjimečný a neuvěřitelný životní příběh Stephena Hawkinga, který na svém velmi nemocném těle nosí jednu z nejchytřejších hlav, jakou kdy lidstvo poznalo. Byť by vám hravě vysvětlil nesrozumitelné zákonitosti fungování vesmíru, sám možná nechápe, jak je možné, že jeho vlastní život zachránila tak neobyčejná věc, jakou je láska. Příběh začíná v roce 1963, kdy má jednadvacetiletý Stephen Hawking, student kosmologie na Cambridge, našlápnuto ke skvělé budoucnosti. Spolužáci i profesoři ho naprosto zbožňují, stejně jako krásná Jane, která na téže škole studuje umění. On na oplátku zbožňuje ji. Když však v osobním i profesním životě stane na pomyslném vrcholu, zažije nemilosrdný pád. Doslova. Lékařské vyšetření po jednom z mnoha jeho „nešikovných" škobrtnutí vyřkne drsnou diagnózu – neléčitelné postupné ochrnutí nervového systému, které do dvou let ukončí smrt. Jenže Jane a Stephen se osudu vzepřou. Vezmou se a snaží se žít normální život. On si nemoc nepřipouští a dodělává si doktorát. Ona ho všemožně podporuje, často až za hranici sebeobětování. Čím víc se blíží předpokládaný konec, tím hektičtěji se oba snaží společně žít. (CinemArt)

(více)

Recenze (995)

Evziiik 

všechny recenze uživatele

Zasloužený oscar za hlavní roli, tohle zahrát musel být mazec! Jen na mě byl film dost ideální, přeslazený, asi jsem čekala víc reálií. I tak určitě stojí za to Teorii všeho vidět. Byla jsem v kině a nelituju ani koruny. Kamarádka to celé probrečela, takže pro citlivky asi dost drasťák :D ()

Mishi 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemné prekvapenie a nezabudnuteľný zážitok. Životný príbeh Stephena Hawkinga pekne rozpracuváva jeho študentské roky, príbeh prvého zaľúbenia, lásky, obety a diagnostikovania AML,ale aj jeho nezabudnuteľné úvahy a teórie. To všetko nám tento film prináša. Vynikajúce herecké obsadenie nielen v hl. rolách ale dovolím si povedať, že sme mali možnosť vidieť veľmi kvalitných hercov známych aj neznámych vo vedľ.úlohach , o ktorých určite budeme ešte počuť. Hlavným ťažiskom je hlavne ukázanie situácie , do ktorej sa Stephen dostane v období , keď sa začnú prejavovať prvé príznaky AML až do situácie, keď zostane pripútaný na inv. vozíku a absolvuje tracheotómiu. V pozadí máme možnosť vidieť silnú ľudskú stránku akou je láska a obeta pre človeka, ktorého milujete a čo všetko život a situácie prináša , postupne prispôsobovanie sa progredujúcemu ochoreniu , veľmi pekne a podrobne vykreslené momenty, v ktorých úlohách a situáciach ho choroba hlavne zrádzala ( kŕmenie, pohyb, schody,...) a prvé technické vymoženosti. K tomu na pozadí Vám hraje príjemný hudobný doprovod pod vedením Johannssona. A keď už sme pri hl. hercovi - Eddie Redmayne, chlapík , ktorý už zaujal svojou rolou v Bedároch, zvládol túto úlohu na 1, a nie je tajomstvom, že sa na to svedomito pripravoval, chôdza, pohyby rúk, nôh, mimika, dysatria boli neuveriteľné a miestami ku koncu ste mali pocit, že sa pozeráte na dok. film. Možno aj preto mu pár tých pohybov a mimika ešte zostala aj pri preberaní ceny :) A keď porovnám s predch. dokumentom a filmom z r. 2004 o Stephenovi Hawkngovi, kde hlavnú úlohu zohral nemenej známky a môj obľúbený britský herec Benedict Cumberbatch, tak tu však jednoznačne vedie Eddie. Bravó a som zvedavá, v akej úlohe sa znovu objaví. ()

tomkat 

všechny recenze uživatele

Víte o čem to je, víte, že o tom všichni mluví, a nevíte, jestli vám ta kombinace témat stojí za to ji vidět. Tady pomůžu - stojí. I když si odmyslíte celý svět a vesmír kolem, už jen titulní herecký výkon je Důvod. A mezi námi, ten vedlejší ženský také. ()

happyk 

všechny recenze uživatele

Dojemný příběh němého génia z osobní roviny. Skoro jsem si pobrečel. Nedokážu pochopit, jak Eddie Redmayne dokázal tak věrně napodobit jeho grimasy a křivogesta. Asi proto dostal Oscara. 4 hvězdy. ()

Sima2929 

všechny recenze uživatele

Musím uznať, že som čakala ešte viac. No Eddie Redmayne podal naozaj vynikajúci výkon, ktorý obohatil celý film. ()

lulundia 

všechny recenze uživatele

Film u kterého zapomenete, že se díváte na plátno. Je na co koukat, retro atmosféra, nádherná hudba. Příběh, který rozbrečí a manželka, které budete držet palce. A humor, ten byl taky výborný. Velmi povedený film, určitě stojí za shlédnutí. Možná ty jeho teorie mi tam tolik neseděly, ale třeba jsem jen byla myšlenkami jinde :). ()

Hurwajz 

všechny recenze uživatele

Naprosto brilantní snímek, kde hlavní postavu představující "Eddie Redmayne" svou roli zahrál naprosto dokonale. Opravdu ani vteřinu neváháte jestli si sošku Oscara zaslouží a nebo ne. A film jako celek je dechberoucí, od počátečních scén, kde si Stephen Hawking po svém užívá kolejního života, až po scény kdy nemůže ani obejmou své vlastní děti. Je pravdou, že chvílemi Vám přijde, že film se zaobírá spíše Jane než Stephenem, avšak opak je pravdou. Aby se člověk vžil do celkové situace musel poznat i stránku ženy, která byla tak oddaná, že polovinu života dala muži který ji nemohl ani vzít do náručí. Čtyři hvězdy dávám jen proto, že mi přeci jen trochu chybí více vědecké stránky Hawkingova života. Pro neznalé Hawkingova životopisu bude jistě konec filmu částečně překvapením a už jen proto doporučuji se na tento snímek podívat. ()

MeggyPas 

všechny recenze uživatele

Čím začít?Excelentnimi výkony herců, především hlavního hrdiny. Dechberouci kamera, režie i scénář. Příběh profesora Hawkinga je nejen kategorickym imperativem k MILUJ SVUJ ZIVOT,ale i lidským a poměrně obligatnim "Vstavej a jdi dal, mas na to ty jsi Král!" Mohlo by se zdát, ze snímek podle předlohy jeho života bude prvoplanovy trhak, ale nejspíše všeobecná povědomost o tomto mimořádném člověku není az tak velka-tím si vysvětluji i některe podhodnocene komentáře a jen 79%. Nicméně ikdyby pro nic jiného, tak pro mimořádně emocionální zážitek stoji za to vidět. U mne rozsiri žebříček top ten,možná i zamicha poradím. ()

wewule44 

všechny recenze uživatele

Někdo mi kdysi řekl, že vše má dobrý konec. I když někdy nemusí úplně takový, jaký by jsme si ho představovali... ()

charlotteros 

všechny recenze uživatele

Tento film mě nalákal na svou britskou atmosféru, ne příliš známé herecké obsazení (kromě Davida Thewlise) a příběh. Stephena Hawkingka musí být totiž neuvěřitelně těžké zahrát. Prvně jsem čekala, že se dějová linie bude soustředit spíše na věděckou stránku jeho života, ve finále je to ale příběh jeho soukromí s občasnou vědeckou výplní mezi scénami. Proč ne. Potenciál to skutečně má. Hlavně je to jeden z těch filmů, který vás ve finální scéně donutí vzpomenout si na nejkrásnější momenty ve vašem životě a citlivější povahy rozpláče. Rozhodně se ale nejedná o typickou „romantiku“. Do kina jsem šla na jistotu (film jsem viděla již několik dní předtím) a z kina jsem se vracela, stejně jako velká většina lidí v sále, s rozmazanýma očima. Vyzdvihnout bych chtěla herecký výkon Eddieho Redmayna, který svou zlatou sošku získal zcela oprávněně, stěžejní soundtrack, který krásně zvýraznil všechny momenty, prostředí, ve kterém se děj odehrával a hlavně skutečnou podobu herců se skutečnými postavami. Za mě plný počet, ať si každý říká co chce. Update - Film jsem od napsání předchozího komentáře viděla aspoň desetkrát. Nádhera. Leží mi v hlavě. ()

Nykki 

všechny recenze uživatele

Film mě velice potěšil, když se někdo nezajímá o geniální fyziky a jejich životní osud, ať už je jakýkoliv, určitě se nechá rád něčemu přiučit. Zjistíte jak Hawking postupně žil a vyrovnával se s chorobou, a také jak se s tím vyrovnávala Jane, příběh se mi líbil, že ukazoval její lásku a snahu mu pomoci, bez její lásky by tu už Hawking nebyl. A to se mi na tom líbilo nejvíce, je to spíše romanťárna než holý životopisný film, ale stojí to za to. Navíc herecké výkony jsou fakt neskutečné, i když hlavního představitele v lásce nemám ani trochu, spíše mě úplně spolkla postava Jane. Ale tento film by si měl zkouknout každý a také každý si v tom najde něco svého. ()

ver_ber 

všechny recenze uživatele

Roztomilý film o Stephenu Hawkingovi. Tak trochu biografie, tak trochu pohádka. Film byl natočen podle vzpomínek jeho ženy Jane, a možná i proto je tak trochu pohádkou. Každý v něm má své slabosti, ale v zásadních okamžicích se vždy zachová, jako by měl svatozář. Nutno ale říct, že i pohádky jsou důležité, ač se nad nimi člověk může někdy pousmívat. ()

Rolandman 

všechny recenze uživatele

Silně emotivní inspirující zážitek, který rozesměje a rozesmutní kohokoliv, kdo má všech pět pohromadě . Zdá se mi, že poslední dobou filmy různých žánrů upadají, co se týče kvality příběhu. Dramata, a ještě k tomu životopisné, naproti tomu jdou stále svou vlastní úspěšnou cestou a tenhle film určitě není vyjímkou. Úžasný herecký výkon v podání E. Redmayna, úchvatná hudba a životní příběh Stephena Hawkinga mluví samy za sebe. Vřele doporučuji. Kdo to ještě neviděl, máte se na co těšit. ()

ferda12 

všechny recenze uživatele

V poslední době se roztrhl pytel s životopisnými dramaty. Pomalu to začalo ztrácet smysl z důvodu překombinovanosti a nezaujatí diváka. Tenhle film mě docela zklamal, protože jsem očekával doopravdy něco extra, ale dostal jsem jen mírný nadprůměr s romantickou zápletkou a nemyslím si, že to měla být ta pravá pointa tohohle příběhu. || „Neměly by zde být žádné hranice lidského snažení. Každý jsme jiní. Nicméně když se vám zdá že je život špatný, je zde stále něco, v čem můžete uspět. Když je tu život, je tu i naděje.” ()

Související novinky

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

Podzimní hody dokumentárního filmu v Jihlavě

Podzimní hody dokumentárního filmu v Jihlavě

03.10.2017

Manželské etudy dokumentaristky Heleny Třeštíkové po 35 letech. Krutosti nacismu i pozadí Mnichovské dohody v díle slavného režiséra Marcela Ophülse. Znělka letošní Ji.hlavy z dílny hollywoodského… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

09.07.2015

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 9. do 15. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Potterovský nástupce nalezen

Potterovský nástupce nalezen

02.06.2015

J. K. Rowlingová možná nikdy nenapíše pokračování Harryho Pottera. Už v listopadu 2016 ale dostaneme první díl jeho filmového prequelu, v němž se podíváme do stejného kouzelnického světa na začátku… (více)

Reklama

Reklama