Reklama

Reklama

V zimě roku 1820 byla velrybářská loď z Nové Anglie napadena čímsi neuvěřitelným: velrybou mamutích rozměrů s obrovskou vytrvalostí a téměř lidskou touhou po odplatě. Toto skutečné námořní neštěstí inspirovalo spisovatele Hermana Melvilla k napsání románu Bílá velryba. (Freeman Ent.)

Recenze (544)

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Moc mě to nebavilo, a když se konečně mohlo začít něco dít, objevily se digi triky jak z laciného direct to dvd filmu. Howard se po jednom z nej filmů dekády zrovna nevytáhl. ()

IvoB 

všechny recenze uživatele

Trošku více digitální a natahovaný, než by se slušelo, avšak stále poctivý, dobrodružný snímek, který uspokojí širokou škálu diváků. Navíc je takových filmů s námořní tématikou pohříchu málo. Opravdu nevidím důvod, proč bych měl odrazovat od návštěvy kina. – 4* (8/10) ()

buzzwoody 

všechny recenze uživatele

Výpravný film plný nádherného vizuálu se sice zalíbí, ale nijak nenadchne. Pět známějších herců v moři neznámých ksichtů a Moby Dick pod nima, připraven je usmrtit. Byl to zajímavý snímek, ale za pár let si na něj moc lidí nevzpomene. Zpět k hercům - dělali co mohli a některé momenty byly opravdu interestenge, ale žádný super výrazný moment nebyl. Od filmu chci, aby měl kvalitní herce, akci, scénář a nějakou tu cool scénu. V posledním bodě je hodně důležitá hudba, jenže ona jako by tam žádná nebyla. Nevytrhne, ani nezklame. ()

lucijelucije 

všechny recenze uživatele

Celkem těžké rozhodování mezi třemi a čtyřmi hvězdami, protože In the Heart of the Sea je opravdu hezky zpracovaný. Má výbornou výpravnou atmosféru. Má dobře vyčleněný prostor pro stavbu celého dobrodružného dramatu. Výborné herecké obsazení. A pro mě měl tento film duši. Akorát jsem tak úplně nevěděla, jestli jsem fandila námořníkům, nebo naopak velrybám. A to je možná ten problém. Všem těm námořníkům chyběla autentičnost. Postrádala jsem emoce a touhu přežít. Opravdu, samotný příběh, který byl vyprávěn, zněl silněji, než ve skutečnosti posádka zažila. ()

MatoFILM 

všechny recenze uživatele

Škoda, že film, ktorý sa v prvej polovici javí ako veľkolepé dobrodružstvo, v tej druhej upadne do priemernosti. Na celom filme vidno neštandardný prístup k vysokorozpočtovému filmu, za čo si Ron Howard zaslúži pochvalu. Najviac to vidno na výbornej kamere a celkovom vizuálnom poňatí. Problém nastáva v príbehu. Film nechcel ostať len pri pekných obrázkoch, ale mal aj oscarové (i keď nenaplnené) ambície. Preto príbeh otvára hneď niekoľko tém, ako napríklad postavenie človeka voči prírode, boj o život a kam až človek dokáže zájsť, morálne otázky atď. Všetko je to ale len povrchne načrtnuté, bez hlbšieho dopadu na diváka. Ísť v načrtnutých témach viac do hĺbky, bol by to výborný film. Takto ostávajú len pekné obrázky... ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Porozprávam Vám príbeh o výprave lodi Essex. Odohráva sa v dobách, kedy ešte človek netušil, že útroby matičky Zeme skrývajú čiernu bublajúcu tekutinu a aby tmavé noci neupadali do tmy bol hlad po bareloch s tukom obrovský. Nezískaval sa ľahko, najväčšie zásobiská pochádzali z prostredia, ktorým ľudská ruka nevládla. Nezostalo tak nič iné, než sa na dlhé mesiace odlúčiť od rodín a vydať naprieč neprebádaným vodám. Lenže tentokrát to malo dopadnúť inak. Stál proti ním cicavec, na ktorého bola aj ľudská chamtivosť krátka a tam sa zoznámili s bielou veľrybou ... Podobným poviedkam som ochotný odpustiť kdečo. Aj tu si uvedomujem, že by to chcelo viac praktických trikov či hlbšiu sondu do vnútra postáv, ale čo z toho, keď má Howard potreby fanúšika omotané okolo malíčku. Vie snímať zábery z tých správnych uhlov, strhnúť veľkými scénami či už stojí proti človeku príroda, alebo samotná veľryba a dodať činom veľké gestá, z ktorých má radosť každý chlap so srdcom na správnom mieste. Škoda, že podobnej reči nerozumie viac ľudí a žáner vymiera rýchlejšie než ohrozený druh z oceánu. ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Dobrý a nekonfliktní film, když chcete na kompu dělat ještě něco jiného. Vizuál, ač digitální, se mi moc líbil (já to totiž asi ani neumím moc rozlišit:))) Chris se mi líbil, Ben a Cilian taky, prostě byli tam moji oblíbenci (plus oblíbený rejža) a tak je to o hvězdičku víc, než co by si asi obejktivně dílo zasloužilo. ()

orkadimenza 

všechny recenze uživatele

V prvé řadě se mi film až na menší detaily velmi líbil a příběh mě opravdu zaujal. To byl také důvod, proč jsem si o tom příběhu konkrétně zjišťoval víc. Na jednu stranu musím velmi ocenit, že spousta informací předlohově sedí. Na druhou stranu se potvrdily více ty detaily, které mi na snímku vadily. Například jsem zjistil, že kapitán s prvním důstojníkem spolu pluli před Essexem ještě na jedné lodi a to potvrdilo jejich nedostatečně vyvinutý vztah na plátně, který mohl být klidně základem filmu (podobně jako Rose a Jack v Titanicu nebo i Niki a James v Rivalech). No a taky mi trochu vadila ta grafika, moře bych ještě nějak překousl, ale ta velryba byla otřesná, hlavně když sebou flákala o vodu, proto nakonec dávám 4*. Závěrem z toho plyne, že kdyby se Ron vysral se na příšerné Inferno, dal do této produkce víc peněz na efekty a poupravil dějovou linku, tak jsem si jistý, že tahle storka mohla s přehledem šahat na šroub samotnému Titanicu. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Asi jsem svým hodnocením přestřelil, ale je mi to fuk. Moby Dick kvalitním zpracováním skončil s G. Peckem v 56. A od té doby, byť snaha byla, nic povedeného nepřišlo. A tento snímek? Nenašel jsem chybu. Luxusní obsazení po herecké stránce určitě. Příběh si nehrál ani na kopii ani na remake ani na cokoliv, šel svojí cestou a to hodnotím nejlépe. Vizuálně perfektní práce. Mně se nechybělo vůbec nic a je to špička co se práce s mořem v posledních letech týče. I ty Piráty to za mě sundalo. ()

NaughtyKoopa 

všechny recenze uživatele

Další "letní" blockbuster, který ztroskotal hned na několika velrybách. Akce byla průměrná, chvílemi až moc bluescreenu, ale chápu, že to těžko šlo udělat lépe. Předvídatelnost děje kazila všechno napětí, takže ačkoliv některé akční scény byly dobré, většinou jsem jen seděl a pozoroval pohybující se obrázky. V první půli si dal Howard záležet na tom, aby všechno co řekne jeden námořník zopakovali ostatní ještě třikrát, ale v druhé půli už mu asi nezbyl čas a proto zde chybí i celé scény. Jako když loď ztroskotá - STŘIH - někdo jí vajíčka - STŘIH - mrtví lidi v jeskyni... Dějové části, které potřebovaly rozvoj byly uspíšeny a naopak. Úplně jsem nepostřehl motivaci k rozhodnutí hlavního hrdiny na konci filmu a další drobnosti jako když se Chris vrátí a vypadá stejně nařáchle, jako když odjížděl, i když ještě před tím několik měsíců hladověl k smrti. Co mi nejvíc vadilo byl styl vyprávění, pokud příběh vyprávěl z perspektivy chlapce, kterým dřív byl, jak mohl vědět, co se stalo tam, kde se fyzicky nenacházel. Jinak dialogy ze současnosti mezi Gleesonem a Whishawem (skvělé obsazení) se mi z celého filmu líbily nejvíc. 5,5/10 ()

jarmik 

všechny recenze uživatele

Tak zaprvé, žádná zelená barva ani efekty se mi nezdály jako dráždící mé oči. Zadruhé, byl to po všech stránkách nadprůměrně zvládnutý film, který mě potěšil tím, že skutečně vycházel z původního příběhu a byl filmem spíše o přežití, než-li o posedlosti a boji s přírodou. ()

Jaro_slav 

všechny recenze uživatele

Rád bych z toho byl nadšenej, ale všecky ty skvělý plachetnicový a velrybí triky moc nepřebily mechanickou strojovitost vyprávění a šablonovitost postav a jejich vztahů. Přitom Howard ve Výkupném a Rivalech předvedl, že skutečný i smyšlený příběhy zajímavě převyprávět umí, ale tady to spíš připomíná Apollo 13 a Čistou duši. Tzn. maximální snahu trefit se do co největšího rozptylu diváckýho vkusu, což sice vůbec neni špatně, ale mně to zážitek z filmu zoufale snižuje. Nevim, jestli je to i vina předlohy, Mobyho Dicka jsem nečetl. Ale takhle to je šedesátka jak vyšitá. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Překvapením pro mě bylo, že ony scény mimo moře jsou opravdu lepší a celkově zajímavější, než ty na něm. Totiž scény na moři dosti kazí velice slabé efekty a celkově ne zrovna zajímavé postavy. Vlastně jediný, kdo tu k něčemu je, je Chris Hemsworth a klidně by tu mohl rybařit sám. Na film jsem se těšil, ale ve výsledku spíše zklamal má velká očekávání, která navíc byla podporována jménem režiséra. Takový průměr který nenadchne a neurazí. 55% ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Mělo to být o lovu velryb,ale trochu se to zvrtlo a velryba s trochou nadsázky lovila námořníky....podobně i tento film měl být o moři a byl o přežití za jakoukoliv cenu (podobně jako u urugvayského rugbyového týmu v andách)...není to špatný film, ale má spoustu nedostatků.....70% ()

Dasa321 

všechny recenze uživatele

Neskutečně sugestivní film. Co všechno jsou lidé ochotni obětovat pro úspěch? A pro zisk? A co jim nakonec zbylo? Avšak bílý mstitel je impozantní a vytrvalý. Lidská nadřazenost? Ne jen pýcha, přivedla celou posádku do ohrožení a všichni za ní platí. Howard za 1. :-) ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mě, zda tvůrci opustili studio alespoň pro jeden exteriérový záběr. Jinak film v porovnání s klasickou Bílou velrybou nabídne pochopitelně lepší akční scény, na druhou stranu však průměrný příběh a co je nejhorší nezajímavé plytké postavy. ()

Zombi 

všechny recenze uživatele

Slušné dobrodrůžo s dobrými herci a výpravou, ale čekal jsem vyhrocenější konfrontaci s bílou velrybou a větší emoce. Slabší 4 hvězdy. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Zfilmovaný román jako pomocný materiál pro představu čtiva na druhém stupni základní školy, výborný. Pro mě chvílemi moc digitální kaše. Ubírá to na autenticitě. 75% ()

geimz 

všechny recenze uživatele

Celkom som prekvapený, že zrovna Howard, ktorý je v podobných životných príbehoch ako ryba vo vode (ha!), nevyťažil z takto silného námetu viac. Celý film je dosť nevýrazný, má roztrieštený príbeh, ktorý vždy niečo načne, ale nikdy nedoťukne, ako aj svoje postavy. Jediná výrazná zložka filmu je tak vizuál, ktorý niekedy polahodí oku, ale niekedy mi bolo z toľkého zeleného plátna ozaj špatne. Radšej ubrať na efektoch, ktoré sú celkom často príšerné umelé, a pridať na príbehu. Holt, nie každý jeho film môže byť majstrovské dielo. ()

Související novinky

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Co chystá režisér Rivalů?

Co chystá režisér Rivalů?

14.02.2014

Ron Howard je hollywoodský veterán, jenž se blýsknul Apollem 13, Čistou duší nebo Duelem Frost/Nixon. Nejvíc lidí ale zřejmě potěšil loňskými Rivaly, kteří momentálně drží 8. pozici v žebříčku… (více)

Reklama

Reklama