Reklama

Reklama

Andrew Neiman je devatenáctiletý jazzový bubeník, který sní o slávě, ale není si jistý tím, zda se jeho sny někdy naplní. Pronásledovaný neúspěšnou spisovatelskou kariérou svého otce je rozhodnutý vystoupat až na samotný vrchol nejprestižnější hudební konzervatoře. Jednoho večera na Andrewa, který právě cvičí na bicí, narazí Terence Fletcher, dirigent, proslavený svým učitelským talentem ve stejné míře jako svými nemilosrdnými praktikami. Ačkoliv si spolu toho večera příliš mnoho nesdělí, probudí Fletcher v Andrewovi touhu dosáhnout svého cíle. K Andrewovu překvapení dalšího dne Fletcher požádá o to, aby byl Andrew přidělen k jeho kapele. Tento jediný čin mladíkovi navždy změní život. Zpočátku je Andrew nucen fungovat pouze jako „záskok" a otáčet partituru hlavnímu bubeníkovi. Ale na příští soutěži, které se kapela účastní, hlavní bubeník řízením osudu či něčím přičiněním ztratí svou partituru. Andrew, který zná celý part nazpaměť, dostane šanci hrát. Ačkoliv se tímto činem odcizí ostatním hudebníkům, kapela soutěž nicméně vyhraje a Andrew má šanci stát se Fletcherovým novým oblíbencem. (Falcon)

(více)

Recenze (1 384)

bourec 

všechny recenze uživatele

Jazz mi pravda nic neříká,ale i debil pozná,že tenhle kus je o hony kvalitnější než Birdman.Asi je pravděpodobný,že to na zkouškách v hudebních školách a konzervatořích takhle nechodí,ale čert to vem.J.K.hraje skvěle,ale zas Teller je dost nesympaťák,a já bejt na jeho místě,tak i kdybych měl sebevíc chuť bejt slavnej,tak první ponížení,první drsnější nadávka,a už by učiteli lezli koule ven nosníma dirkama.Nu což,každej jsme z jinýho těstíčka.Ale jinak slušný.80%. ()

ProNotor 

všechny recenze uživatele

Mám rád Jazzovky a hudbu obecně, přístup drilu až do úmoru, fajn. Zahraješ špatně, stane se, ale takový kolotoč, co tam předváděli jsem už dlouho neviděl. Herci mi do rolí seděli, hudba parádní, kamera mnohdy dost tmavé/temné scény, kterých bylo ve filmu až moc na můj vkus. Požitek z filmu byl dosti velký, avšak mi tam něco chybělo nebo možná unikalo. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně se pro mě jedná o jeden z nejlepších filmů roku 2015 (s přihlédnutím k české premiéře), které jsem stihl v tom roce vidět. Celý film byl intenzivní, niterný a pro jednou ty všechny chvály a přídavná jména, která film opěvovala v trailerech nelhala. Přesto ale dokázal film ještě dvakrát vystoupit a předvést dvě scény, které ho vynáší ještě o další úroveň výš a asi bude dlouho trvat než vyblednou (jestli vůbec). A snad nemusím chválit na herce, hudbu, střih apod. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Nemusím Jazz a stejně stejně tomuto filmu napálím plný počet hvězd. Skvělé zrežírované, skvěle zahrané s geniálním scénářem. Tohle je prostě filmová profesionalita každým coulem a zasloužený Oscar pro J.K.Simmonse. Nikdy takového učitele nechci na vlastní oči vidět. Jen v tomto filmu. Palec nahoru a zasloužené maximální hodnocení. 90% ()

ad 

všechny recenze uživatele

Neskutečně otravný, klišovitý, křečovitý kýč, který je většinu času při nejlepším k smíchu... ()

apacka 

všechny recenze uživatele

Těžko si představím své filmové dobrovůle vzdálenější motiv, než je příběh jazzového bubeníka. A přesto jsem se přistihla, jak na tý první soutěži zatajuju dech a na konci chci tleskat. ()

Joges 

všechny recenze uživatele

Uff, tenhle film mi vyrazil dech. Takhle nějak má vypadat moderní hudební film, říkal jsem si téměř od začátku až do konce. Je to skvěle natočeno, rámcově ohraničený příběh má spád a na závěr člověka až zamrazí, takže jsem si Whiplash málem začal cpát do TOP 10, škoda, že není nafukovací. ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

To, že ve filmu hodně hraje hudba z něho ještě nedělá hudební film nebo chcete-li film o hudbě. To, že se ve filmu mluví o jazzu neznamená, že film o jazzu něco říká. Ano většina jazzových gigantů byli pošuci a svým nástrojem žili, ale ne proto, že na ně někdo ve škole házel židle. Jako kdyby jeden hozený činel mohl za celý život Charlieho Parkera. Buď a nebo. Tohle přemýšlení je ale jazzu, potažmo hudbě hodně vzdálené. Nepopírám ale, že Whiplash je slušný kus filmařiny. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Vadily mi dvě věci. Hlavní hrdina byl idiot a točilo se to kolem jazzu. Jinak to byla v jakémkoli jiném ohledu naprostá paráda a já musím před Chazellem smeknout, protože napsat a zrežírovat si něco takového v devětadvaceti letech je teda kurva kumšt. Muzikálně sice úplně mimo, ale budu se těšit na další film. 90% ()

Morzael 

všechny recenze uživatele

Solidní hudebně motivační rasovina, kde to mezi oběma hlavními postavami jiskří tolik, že vám z toho pomalu hoří obrazovka. Simmons i Teller předvedli pekelně dobrou práci (i když za to by mi pan Fletcher asi nepoděkoval). Film vás celou dobu napíná a vy jen čekáte, kam až je hlavní postava díky svým ambicím schopna zajít. Nejsem žádný expert, co se hudby týče, a ohledně jazzu už vůbec ne, ale film si mě udržel od začátku do konce. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Naprosté oscarové zjevení. Snímek kterému bych nesmírně přál nějaký větší úspěch. Za Whiplashem nestojí žádný renomovaný režisér ani se v něm neobjevují renomovaní herci, jenže atmosféra a herecké výkony zde dokáží strčit do kapsy, kteréhokoliv jiného kandidáta na nějakou sošku ''plešouna''. Přesně díky scénám při kterých jsem měl problémy se vůbec nadechnout a naprosto neskutečný výkon J.K. Simmonse, jsem byl uhranut. I přes to, že tématicky se absolutně netrefil do mého vkusu a jazzová hudba už mi nemůže býti snad více ukradená. Tleskám. ()

Flynn 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně asi nejsilnější zážitek začátku roku 2015... jen houšť.... milé překvapení v podání Millese Tellera, to jsem od něj nečekal, fakt super no a J.K.Simmons? naprosto totalitní nátěr pane.... fakt mi to sedlo... kdo má aspon trochu rád hudbu a uznává lidi co umí hrát na nástroje a ne jen točit plackama na gramci,tak musí smeknout ačkoli mu estrádový jazz není blízký. Fantasticky zvládnuté dalo by se říci komorní drama s prvkama psychothrilleru... prostě podívaná, labůžo.... povinnost ()

zette 

všechny recenze uživatele

Simmonse v roli sileneho dirigenta jsem si uzil v kazdem zaberu, excelentni herecky vykon, Oscar ho nemuze minout! Typove dobre byl vybran i Miles Teller do role talentovaneho bubenika. Obe postavy velmi dobre vykreslene, ostatni postavy zamerne jen delaji krovi, aby vyse zminenou dvojici nechaly vyniknout. Zdarile minimalisticke drama, jedinou vytku mam k autonehode... Pro hudebniky a hudebni nadsence povinny film, ktery si nejspise zamiluji. ()

epicek 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv hudební filmy nejsou můj šálek lahodného moku, tohle byl neskutečný nářez. Jsem neskutečně nadšen a s klidem můžu říci, že si to zdejší hodnocení rozhodně zaslouží. J.K. Simmons byl vážně absolutně bezkonkurenční a role "badasse" se zhostil se vší parádou a kouzlem. There are no two words in the English language more harmful than good job. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Whiplash je strhující hudební drama, po kterém vám ještě dlouho budou v uších znít ty rány paličkou dopadající na buben. Bavilo mě to a s napětím jsem čekal, co přijde dál a jak to všechno skončí. A J.K. Simmons je vážně ďábelsky dobrej a Oscar mu za tuhle roli rozhodně sluší. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Plesaty pan Simmons si konecne uzil postavu, ktora dokonale vyuziva jeho herecky prejav, vystihujuci ho v aj v predchadzajich filmoch. Damien Chazelle si preto z mojho pohladu lepsie vybrat nemohol. Pokial ide o mladeho Milesa Tellera, zaujal ma uz v "malom" Spectacular Now a jeho fyzicky vykon vo Whiplash-y je obdivuhodny. Film ako taky ma perfektny spad, nebrla sa vo veciac, ktore by mohli odvadzat pozornost od hlavnej dejovej linie a aj mne ako typickemu "anti-jazzmanovi", ponuka vynikajuci zazitok. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Hľadanie byť najlepším je známy filmový príbeh, ale ak tu režisér a scenárista Chazelle niečo dosiahol, je to hlboko a bohato odlišný pohľad na túto cestu. Nielenže skúma cenu boja, ale aj odmenu zaň. 9/10 ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejlepších hudebních dramat vůbec. Perfektní výkony Tellera a Simmonse, až nereálně prezentovaný hraní na bubny a jedna velká přesprahová šikana. 5* a.k.a 95% ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Výkon J.K. Simmonse byl natolik intenzivní a jeho postava tak autenticky hajzloidní, že spousta diváků vyjadřuje svůj postoj proti drsným metodám Fletchera, skrze hodnocení celého filmu. Svým způsobem je to pro tvůrce a hlavně pro Simmonse pochvala. Jenže tohle neměla být nějaká zvrhlá pocta, nebo ospravedlňování fašounských manýrů psychopatického hudebníka. Je to o nezdolnosti, vášni, honbě za dokonalostí, slávou a hlavně...vzkaz, že za nesmrtelnost se platí životem. Samozřejmě takový film ponouká k diskuzím. Jde z člověka vydolovat to nejlepší vlídným slovem, trpělivostí a láskou? Nebo je určitá míra tlaku a stresu základní podmínkou? Logicky, každý máme meze jinde. Historie nabízí odpověď, která je dobře zformulována v citátu: Lidé jsou jako olivy. To nejlepší ze sebe vydají, až když jsou drceny. Na druhou stranu ...jako rodič, bych takové zacházení nikdy nedovolil. Možná proto, je svět plný průměrných lidí. Whiplash je skvěle zahraný i natočený a nebýt nepravděpodobné Fletcherovy pomsty, tak i pětihvězdný film. Nicméně, chápu některá nižší hodnocení. Slabí, nebo necílevědomí a změkčilí lidé, vidí jen neospravedlnitelný psychoteror. Ostatně i proto, už by dnes podobné praktiky neprošly. Generace mladých jsou opravdu jako sněhové vločky. Často je pro ně jakýkoliv tlak smrtící. Whiplash si dovolil ukázat, že někdy to drsné oddělování zrna od plev, může nést výsledky. Nic víc, ale ani míň moralizujícího, bych v tom nehledal. ()

Související novinky

J. K. Simmons si zahraje komisaře Gordona

J. K. Simmons si zahraje komisaře Gordona

08.03.2016

"Sežeňte mi fotky Batmana!" Tuhle větu si v příštích dnech přečtete na kupě memů, nový komisař Gordon totiž bude mít stejnou tvář jako J. Jonah Jameson. Přesně tak, Batmanova spojence, který se… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Reklama

Reklama