Reklama

Reklama

Andrew Neiman je devatenáctiletý jazzový bubeník, který sní o slávě, ale není si jistý tím, zda se jeho sny někdy naplní. Pronásledovaný neúspěšnou spisovatelskou kariérou svého otce je rozhodnutý vystoupat až na samotný vrchol nejprestižnější hudební konzervatoře. Jednoho večera na Andrewa, který právě cvičí na bicí, narazí Terence Fletcher, dirigent, proslavený svým učitelským talentem ve stejné míře jako svými nemilosrdnými praktikami. Ačkoliv si spolu toho večera příliš mnoho nesdělí, probudí Fletcher v Andrewovi touhu dosáhnout svého cíle. K Andrewovu překvapení dalšího dne Fletcher požádá o to, aby byl Andrew přidělen k jeho kapele. Tento jediný čin mladíkovi navždy změní život. Zpočátku je Andrew nucen fungovat pouze jako „záskok" a otáčet partituru hlavnímu bubeníkovi. Ale na příští soutěži, které se kapela účastní, hlavní bubeník řízením osudu či něčím přičiněním ztratí svou partituru. Andrew, který zná celý part nazpaměť, dostane šanci hrát. Ačkoliv se tímto činem odcizí ostatním hudebníkům, kapela soutěž nicméně vyhraje a Andrew má šanci stát se Fletcherovým novým oblíbencem. (Falcon)

(více)

Recenze (1 384)

Comida 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalý film o tom kam je člověk pro svoji dokonalost schopen zajít. Skvělá hudba tomu všemu dává grády, a to jazz nemusím, nicméně ve výběru hudby ve filmech jsem tolerantní a nehledě na tom co preferuji, si dokáži hudební doprovod užít. Největší plus je každopádně herecké obsazení v čele se skvělým J.K. Simmonsem, který si toho oscara včetně dalších mnoha cen právem zasloužil. Je tedy pravda že po příběhové stránce je film naprosto jednoduchý, to však nic nemění na tom že mě tento geniální počin bavilo sledovat, zvlášť jak Fletcher, jenž si vydobyl respekt i u mě, řve na chudáka Andrewa. 9/10. ()

MasterD 

všechny recenze uživatele

Jaké je tedy poselství filmu? Že je vždy správné držet se svých cílů? No to se Fletcherovi tedy moc naučit nedařilo, když jeho žák spáchal sebevraždu a Andrew kvůli němu (po autonehodě) nadobro chtěl zanechat hudební kariéry. Naštěstí pak Fletchera náhodou potkal na koncertě, že? Srovnávat militární/vojenský drill & disciplínu s prestižní hudební školou mi přijde taky dost nahlavu. V Americe to možná maji jinak, ale je určitě lepší byt kvalitním hudebníkem a nehrát falešně (ten, koho Fletcher vyhodil z orchestru) než tam zůstat jen pro narcistické ego nebo kvůli štěstí (ten koho tam Fletcher nechal). Ale taky co se dá od umělců prahnoucích po slávě čekat, že. Známý mi tvrdil, že se na konci oba rivalové konečně "začali respektovat" (a Andrew získal sebevědomí). Já spíš tvrdím, že se po skončení koncertu nebo později doslova pozabíjí (Fletcher jako psychopat se nenapraví a jen vždy bude mít potřebu dominovat a držet druhé v kleštích) a nadějný hudebník jen získal psychopatické sklony, což mu v osobním životě ke zdraví asi skutečně nepomůže. Obětovat osobní život (přítelkyni) možná, ale tento film byl fakt extrém. Nevšední a šokující? Ano. Smysluplný a takový ze kterého bychom si měli brát příklad? To těžko. A všechna ta ocenění film získal asi jen kvůli tomu, že šokuje. Nutí k zamyšlení, to ano. Pro mě průměr. ()

maramashi 

všechny recenze uživatele

Pri zapnutí filmu som sa obával že čo to bude keďže na hudobné filmy niesom. Toľko vychválený a ospevovaný že som ho odkladal až do momentu kedy som už nevedel čo si pustiť tak prišiel na rad tento skvost. Miles Teller ako sympatický mladý bubeník a J.K. Simmons ako arogantný egoistický manipulatívny dirigent, takto by som asi opísal všetky dôležité postavy v tomto filme. Celý príbeh sa točí zväčša okolo ich dvoch. V mnohých scénach som mal zimomriavky a upäte som pozeral že čo sa vlastne deje. Scéna s autom bola jedna z najlepších zvratov vo filme. Ale taktiež musím podotknúť scény s krvavými rukami alebo výberové konanie na bubeníka. Film má jeden z najkrajších koncov aký som videl, bubenícke sólo až do poslednej sekundy filmu je neskutočná eufória. Počas celého filmu nemám absolútne čo vytknúť a nedá mi aby som nedal menej ako 100% ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Fantasticky vygradované drama o tom, jaké sebeodříkání, sebeobětování a zapálenost to vyžaduje, aby se člověk vypracoval až na samotný vrchol ve svém oboru. A že k tomu musí mít i nezbytnou motivaci, kterou zde ztělesňuje nekompromisní profesor konzervatoře, jehož metody jsou poměrně bezohledné a dokáží se s nimi vyrovnat jen ti nejambicióznější, nejtalentovanější a psychicky nejodolnější. Je to cena, kterou stojí za to platit, když může vést i k sebezničení? Na to si musí odpovědět každý sám. I to je na filmu nesmírně cenné, že nezaujímá žádné apriorní stanovisko, jen podává překvapivě silnou výpověď na poměrně marginálním a specifickém vzorku společnosti, kterou vrcholoví jazzoví hráči jsou. O to víc smekám klobouk před režisérem, s jakou přesvědčivostí a uměleckou hloubkou dokázal své téma podat i širšímu publiku. ()

V1ctor_ 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jist zda jsem dostatečně kvalifikován, abych hodnotil něco jako tohle, ale přeci jen se pokusím. Snímek sleduje dva ústřední protagonisty, a to velice talentovaného a egoického mladíka Andrewa a jeho charakterové opozitum. Dirigenta, pokročilého věku, učícího na Schafferově hudební konzervatoři Terence Fletchera. Fletcher učí svým velice jedinečným způsobem, na který není každý stavěný. Stylem tak okázalým, že je schopen řvát a házet různé předměty, jen skrze špatně zahrané tempo. Miles Teller v roli Andrewa si vede skvěle, a to jak v roli herce, tak bubeníka. To stejné bych mohl říci i o J.K. Simmonsovi, který zde hraje velice důležitou osobu pro mladé a ambicemi sršící hudebníky. Dramaturgie, popřípadě režie je zde vyzdobena do posledního drobného detailu a není tak divu, že s otevřenými ústy sledujete každý jeden Andrewův vystup až do posledního úderu. Až takhle úderný je i sám děj, kdy se ústřední duo opět setkává a znovu dává dohromady i přes své rozepře, načež vše vygraduje až životním vystoupením obou dvou. Na tohle bych jen chtěl říct "skvělá práce", anglicky "good job". ()

gicous 

všechny recenze uživatele

Což o to, Whiplash se zadřít pod kůži opravdu umí a přitom jí také pěkně rozdrásá. Třeba takový J.K.Simmons v postavě Fletchera. Pokáždé když dirigoval (mučil) svoji kapelu, tiše jsem si přál, ať to nikdo z těch nešťastníků nezmrví, protože jinak příjde další monstr výbuch hněvu, při kterém mi šel pokaždé arktický mráz po zádech. A nebo Miles Teller a jeho postava Andrewa. V podstatě antispolečenský typ bez přátel. Jediné, s čím si rozumí jsou bubny. On do nich mlátí a oni mu líbivě odpovídají - krásné přátelství. Při jeho výstupech mi taky běhal mráz po zádech. Nepřituhovalo jako u Simmonse, ale zima taky pořádná! Pokud dochází k vzájemné interakci těchto dvou individuií, film má neskutečné tempo a náboj. Jednoduše vás povalí a nemilosrdně filmově znásilní. K velkému emocionálnímu prožitku přispívá určitě také špičkový střih a kamera, které dodávájí celému filmu šmrnc. Jednotlivé výrazně vyhrocené úseky, ale nic nespojuje. Abych šel do plných, potřeboval bych ucelenější příběh, který by celý film nějak orámoval a dal mu vnitří integritu. Bohatost chcete-li, například rozvinutější romantickou linii nebo více času věnovanému vztahu otec-syn. I tak ale Whiplash bez debat zabodoval a určitě ho řadím k tomu nejlepšímu, co ze zámoří za rok 2014 dorazilo. 8*/10 ()

stephano 

všechny recenze uživatele

Film o tématu, který mě nezajímá. Jenže ono je to tak skvěle zrežírovaný, zahraný a napsaný :) No a to finále.....ufff paráda. ()

Plastík 

všechny recenze uživatele

Chci hodnotit povahu hlavních postav, takže možná SPOILER: Miles Teller jako Andrew se opravdu snažil a do role vrazil mnoho. Ale povaha jeho učitele, Terence Fletchera, byla absolutně odporná. Nepřijatelná a nic ho neomlouvá k jednání, které předvedl. Takové konání není v naší společnosti ojedinělé, a je to moc a moc hnusná bytost, ten pan učitel. Kam až může dohnat člověka touha po úspěchu, moci a uznání. Film a samotné jednání zúčastněných postav se mi jeví velmi uvěřitelné. Hodně mě to zasáhlo. ()

ratpile 

všechny recenze uživatele

Jak jednoduché by bylo sklouznout k největším klišé podobných příběhů. Stačilo by ve scénáři jen pár drobných změn a byla by to MTV neškodná zábavička. Chazelle ale neuhnul a zaměřil se jen na sebezničující touhu po dokonalosti a špinavou dřinu jdoucí ruku v ruce s naprosto oddanou vášní pro věc. Bez zbytečného patosu, bez trapných artových ambicí, čistě, přímočaře, emotivně. Formálně je to navíc perfektní a soundtrack si mě naprosto podmanil. Nejlepší film o hudbě jaký jsem viděl. Simmons by si zasloužil zlatého plešouna. ()

makakus 

všechny recenze uživatele

Povím vám jeden starý buddhistický příběh, který jsem slyšel již před mnoha a mnoha léty. Byl v Indii jeden mladý muž, který toužil po tom, stát se učedníkem Velkého Mistra. Přišel za ním a říká mu: "Velký MIstře, přijměte mne prosím mezi své učedníky!" A Velký Mistr mu povídá: "Jaká to opovážlivost! Myslíš snad, že beru mezi své učedníky každého holobrádka z ulice? Musíš si to zasloužit! Běž támhle na tu skálu a vybuduj mi důstojný příbytek, abych poznal, čeho jsi schopen!" I šel tedy mladý muž na skálu, rukama rval kameny z púdy a stavěl dlouhé měsíce. Pak přišek ke skále Velký Mistr se svými učedníky, pohlédl na příbytek a nahlas se zasmál: "Cože? Toto má být ono? Tato ubohost?" A přikázal svým učedníkům, aby stavbu strhli do základů. Pak řekl mladému muži: "Snaž se více!" A tak mladý muž znovu od základů stavěl Velkému Mistrovi nový příbytek, při rvaní kamenů ze skály měl ruce celé od krve, dřel dnem i nocí a vystavěl nový, ještě mnohem krásnější stavbu. A pak přišel znovu Velký Mistr se svými učedníky, pohlédl na stavbu a pravil: "Cože? Toto je ještě mnohem horší výtvor než prve! Něco takového zdaleko mne není hodno! Strhněte tu hnusnost!" A jeho učedníci rozmetali stavbu opět do základů. Mladý muž byl z toho naplněn hlubokým zklamáním, nicméně jeho odhodlání neznalo mezí, a tak začal stavět potřetí a vystavěl na pokraji svých životních sil, celý od krve a potu to nejlepší, čeho byl schopen, ba ještě lepší. A znovu přišel Velký Mistr, znovu se mu vysmál a znovu stavbu zbořil. Teď již mladý muž poznal, že nikdy nemůže vyhovět nejvyšším nárokům Velkého Mistra. Celé jeho mnohaleté snažení přišlo vniveč a nebylo cesty, jak by naplnil svůj cíl. Naplněn tím nejhlubším, nejniternějším zklamáním šel tedy k okraji skály a skočil dolů do propasti. V tom posledním okamžiku před pádem jej však zadržela pevná ruka Velkého Mistra. A ten mu pak řekl: "Zadrž. Konečně jsi připraven přijmout mé učení." K tomu lze dodat jen toto: Konečně někdo dokázal převést do filmové podoby tento příběh, v celé jeho hloubce a velikosti. ()

Le artist nova 

všechny recenze uživatele

Stane se, že občas mezi tou kupou filmového smetí, nalezneme něco, co plně využívá možnosti filmového umění. Pro mne je tímto objevem právě film Whiplash, který ospravedlňuje mou snahu, chtít od návštěvy kina víc než jen prvoplánovou zábavu. Za mne se jedná rozhodně o jeden z nejlepších titulů, co jsem v poslední době viděl, je to přesně ten film, který Vás strhne a dá zasét semínku otázek nad vlastním sledováním a ambicemi. ()

zubrik66 

všechny recenze uživatele

Ked 100% je iba bod nula, startovacia ciara a ciel je v nekonecnej dialave. Cesta k uspechu lemovana slannostou vlastneho potu a kovovostou krvi... ()

boombang 

všechny recenze uživatele

Srážka nesympaticky umanutého sociopata s extrémně buzerujícím psychopatem... to vskutku není film pro klidný spánek, a tím spíše, když se v něm imrvére mlátí do bicích. JKS se zřejmě prořval k Oscarovi a zasloužil by si ho, ale i díky němu se už na tento film nehodlám nikdy podívat. Jeden vyplašenej večer mi bohatě stačil a jazz taky není zrovna můj kýbl kafe. ()

dzberry 

všechny recenze uživatele

Hudební pasáže, to byl takovej malej orgáček... Ovšem story, která byla na úrovni bojůvek středoškolských amerických roztleskávaček, které to chtějí dotáhnout do finále regionálního kola, už tak dobrá nebyla. Ba co víc – vzorec učitel – žák – ambice učitele – ambice žáka – závěrečné sólo a jejich společná extáze, to bylo vyloženě blboučké... Já po přečtení některých frenetických komentářů a výkřiků tušil, že tady nebude cosi ladit, že to nebude úplně čisté do-re-mi-fa... Scvrkloň Fletcher v podání Simmonse se poved. ()

kaapaa 

všechny recenze uživatele

...dlouho, předlouho jsem nic nenapsal...dlouho, předlouho nepřišel film podobný tomu, jaký jsem před chvílí dokoukal...dlouho, předlouho jsem neviděl něco tak strhujícího...dlouho, předlouho mě zase nic tak nevypráská až mi z toho lupne za krkem... ()

Scandium 

všechny recenze uživatele

Me ocekavani asi bylo trosku vetsi nez by bylo zdravo...Miles Teller mohl mit ruce od krve jak chtel ale u me to proste nefungovalo...nicmene hlavni hrdiny musim pochvalit za skvely herecky vykon! Mozna bych vinu mohl svezt na zvukovou aparaturu v kine, ktera je spatna uz paru let a dojem z filmu spise kazi nez umocnuje ale to tezko hodnotit...vyzdvihnul bych jen hlavni dvojci, ktera si na platne po celou dobu filmu skvele sekunduje...60% ( ps. za tri dny si na film asi ani nevzpomenu :( ()

HEED 

všechny recenze uživatele

Nervy drásající drama z jazzového prostředí. Kam až je člověk schopný zajít, když chce něčeho dosáhnout. Film má něco do sebe, stačí ale jedno shlédnutí. ()

Související novinky

J. K. Simmons si zahraje komisaře Gordona

J. K. Simmons si zahraje komisaře Gordona

08.03.2016

"Sežeňte mi fotky Batmana!" Tuhle větu si v příštích dnech přečtete na kupě memů, nový komisař Gordon totiž bude mít stejnou tvář jako J. Jonah Jameson. Přesně tak, Batmanova spojence, který se… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Reklama

Reklama