Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zdánlivě empatická a laskavě vyhlížející učitelka manipuluje prostřednictvím svých žáků jejich rodiči za účelem osobního obohacení, ať už v podobě materiálních výhod, či dokonce vidiny milostného poměru. Nejen z obavy o prospěch svých milovaných dětí většina rodičů třídní učitelce základní školy podléhá a poskytuje jí nejrůznější služby, dárky a jiné pozornosti. Najdou se však tři rodiny, které se rozhodnou učitelce vzepřít a stávající situaci se společně s ředitelkou školy pokusí zvrátit na konspirativní třídní schůzce. Děj strhujícího a velmi aktuálního snímku o síle lidského charakteru inspirovaného skutečnou událostí se sice odehrává na začátku 80. let, ale jde o příběh univerzální, který by se mohl odehrát kdekoliv a v jakékoli době, neboť zkorumpovanost, stejně jako malost a vypočítavost vládnou světem bez ustání. (A-Company CZ)

(více)

Recenze (633)

dauby 

všechny recenze uživatele

Duo Jarchovský-Hřebejk už mě asi nikdy ničím nepřekvapí. Nápady dávnou nejsou, ale točit je stále třeba... Dost rozvleklá nízkorozpočtově natočená povídka. ()

Mr.Nobody 

všechny recenze uživatele

Kdo si myslí, že je tento film o učitelce a škole, tak je poněkud krátkozraký. Ve skutečnosti je to velmi surová kritika lidí, kteří zneužívají své postavení, bez ohledu na to v jaké době žijí. Současně je v tomto filmu kritizovaná další lidská vlastnost,a to strach, který lidem neumožňuje se vždy rozhodnout podle toho, co si opravdu myslí. Je to vlastně stále aktuální kritika pohodlného se nevyjadřování, jen aby člověk nešel proti proudu. Takových negativních povahových rysů, jak jedinců, tak společnosti je plný celý tento film. Za důležité rovněž považuji zdůraznit kritiku jakési neadekvátní stigmatizace lidí, na základě obecného mínění, což je poměrně dobře vidět na postavě ztvárněné Martinem Pavelkou. která pod drsnou slupkou obsahuje také poměrně zajímavou osobnost, kterou nelze vnímat jednostranně. A v tomto filmu platí více než kde jinde věta z jiného hřebejkova filmu, Kawasakiho růže: "Ten ďábel tkví v tom detailu." Protože veškerá manipulace v celém filmu je založená na zdánlivých maličkostech, a surovém vydírání na nejcitlivějším místě. ()

pichta 

všechny recenze uživatele

Krásne zobrazenie toho čo sa deje aj dnes ale na iných miestach...zneužívanie a kamarát taky rád...výkony hercov boli dobré, kostýmy a prostredie vyšlo. Na slovenský film výborné. Dobre sa na to pozeralo, hlavne tí, čo zažili a videli trochu komunizmu... ()

90125 

všechny recenze uživatele

"Co z toho robite taku vedu, ved kazdy chce pre svoje decko len to najlepsie." Niekto ohne chrbat menej, niekto viac. Podla charakteru. Niektorí ani nevedia, ze ho ohybaju, lebo ten charakter proste nemaju a zo svojich deti vychovaju podobnych ako su oni sami. Cital som zopar nazorov z teritoria mimo CS, kde sa ludkovia domnievaju, ze tento film bol o moci komunistov a strachu z nich. Ja si to nemyslim. Tento film bol jednoducho o ludskych charakteroch, o tom kto aké v sebe nosí hodnoty. S podplacanim a ritolezectvom bojujeme do dnes a budeme aj nadalej. Na miesto zaverecnej sceny mohol byt radsej titulok : Pani ucitelka v roku 1991 vstupila do HZDS a dnes je predsednickou krajskej organizacie Smeru-socialnej demokracie. V tejto politickej strane totiz ludi ako je ona, združuju. A my, narod slovensky, si ich potom v slobodnych volbach volíme ! Tema dobra, ale film je len priemerny. Jak filmarsky, tak scenaristicky. Páni Jarchovsky a Hrebejk sa nijak extra nevytiahli. Postavy su prilis ciernobiele. Jedni su jasné bezcharakterné svine a druhí su tí "dobrí". V skutocnosti je to vo vacsine pripadov omnoho viac "premiešané". A to, ze by žiaci chodili svojej ucitelke domov upratovat, sa mi zda byt tiez cez ciaru. 2,5 *. 61 % ()

panslav 

všechny recenze uživatele

Vynikající. Již dlouho tady nebylo tak skvěle propracované české (nebo spíš československé) filmové dramatické dílo. Scénář dokonalý, bohužel až na malé tradiční nedostatky v rozpačitém ukončení příběhu, ale to je holt naše současná "klasika"... Zřejmě je tu na rozdíl někdejších "klasických" děl šedesátých a pozdějších let zbytečná, trochu opatrná (a řekl bych i alibistická) snaha o to, aby si každý divák udělal konečný závěr sám. Zbytečná obava - "střílejme diváky přímo do hlavy!", a ti praví nejenže vždy přežijí, ale si to i náležitě vychutnají o ocení dokonalost (a hlavně dokonavost) příběhu. ()

Robino15996 

všechny recenze uživatele

Tak neočakával som nič svetoborné. Ani sa mi toho nedostalo samozrejme, ale až na tie niektoré typicky Slovensky amatérske scény to bolo fajn. Plus Zuzka Mauréry sa do tej role totálne hodila. 55% ()

Naby 

všechny recenze uživatele

Byl to opravdu hnus! Zaludek jsem mel jak kamen uz po par prvnich minutach. Pribeh opravdu zajimavej, pro normalniho cloveka uplne nechutnej. Takovy filmy bych poustel pred volbama, aby lidi meli predstavu co vlastne voli!! Velmi poucne, chvilema pro me nechutnejsi, nez texasky masakr motorovou pilou. Celkem 4,1* ()

kapo73 

všechny recenze uživatele

Film "Učiteľka" sa určite oplatí vidieť. Začiatok mi prišiel trochu ťažkopádny, lebo chvíľku to trvalo, kým sa ukázalo, o čo ide. Celý čas som mal zmiešané pocity, lebo si nemyslím, že takí boli všetci učitelia, ale...svoje "benefity" si určite vyberali aj súdruhovia učitelia a súdružky učiteľky. Herecké výkony Zuzany Mauréry a Csongor Kassaia boli veľmi presvedčivé a ani deti nezostávali za nimi. Prostredie - trieda, telocvičňa, byty - vypadali veľmi realisticky a pripomínalo mi to presne tú dobu. Najviac sa mi páčil príbeh, ktorý rozprávala súdružka o partizánovi a zaklincovanie príbehu neznámym žiakom "Dankeschoen". Jasné, tak ako život, aj tento film je o postojoch a charakteroch ľudí, ktorí sa prejavia v každej dobe a v každej skúške. No a pekná scéna na konci ...budem vás učiť slovenský jazyk, anglický jazyk, náboženstvo, etiku...nemá chybu! (Každý, kto žil v tej dobe, zažil svoj skutočný "film". Toto by mohol byť jeden z nich.) ()

Vlkopec 

všechny recenze uživatele

Působivý film s moc dobře vybranými herci a přesvědčivými hereckými výkony. Málem jsem už zapomněl, jak moc dokáže dítěti ublížit taková "volovina" jako nespravedlivá známka či poznámky, a jak bezmocně se cítí tváří v tvář bezskrupuloznímu nadržování a manipulaci. V některých ohledech film malinko moc tlačí na pilu, ale celkově se Jarchovskému a Hřebejkovi povedl a myslím, že bylo nakonec požehnání, že musel být přenesen na Slovensko. ()

PoprockCZ 

všechny recenze uživatele

Nevím, zda-li je příběh založen na skutečné události, každopádně zajímavá myšlenka (námět). Bohužel filmové zpracování mě příliš nenadchlo. Děj se odehrává na pár lokacích a záběry jsou soustředěny především na rodiče, děti jen ilustrovaly situaci, což je dle mého názoru škoda. Celkově film vyznívá tak nijak. Atmosféra komunismu je sice protivná, ale ne dostatečně, aby opravdu navodila tehdejší pocit bezmoci. Na můj vkus také příliš vulgarit v dialozích, které nebyly nutné. ()

Sathine 

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč na takové sr* jako třeba Věčně tvá nevěrná peníze jsou a na takové brilantní filmy ne. Protože téma tohoto filmu je opravdu hluboké a po skončení jsem nevěděla, jestli mám brečet nebo zvracet z toho, jak to tehdy někde vypadalo. ()

revere 

všechny recenze uživatele

Velmi znepokojivé, s až nepříjemným přesahem do obecné časové roviny. Stejně znepokojivé jsou pro mne kritické komentáře některých "zasloužilých". Podobně jako fakt, že dvěma třetinám českého národa nevadí ve funkci presidenta Milouš Zeman. Pro mne zatím nejlepší film Jana Hřebejka. ()

markeeth 

všechny recenze uživatele

Moc dobrý film. Nejhorší je, že se takové věci opravdu děly. Není to pohodový Hřebejk, ale o to více zdařilý film. ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Přiznám, že mě docela zarazilo, že film od dvojice Hřebejk-Jarchovský se z většiny odvíjí ve slovenštině. Ale ono to nakonec výsledku asi prospělo. Učitelka je sama o sobě skvěle natočená. Zápletka originální, atmosféra hutná, přitom chvílemi (hořce) vtipná. Film u mě několikrát vyvolal fyzické reakce od upřímného smíchu až po nervózní poklepávání prsty. Nemalou zásluhu na tom mají i herecké výkony a tady se obloukem dostávám na začátek tohoto komentáře. Neokoukanost herců podle mě dodala Učitelce na originalitě a zajímavosti. Říkám si, jestli by mě film dostal stejně, kdyby se v něm objevil tradiční, kvalitní, ale už trochu okoukaný Hřebejko-Jarchovský ansámbl. Jo, s touhle zápletkou by mě asi film i tak dostal. Ale myslím, že přece jen ne tolik. Takhle to byl opravdu parádní zážitek a od Kober a užovek po čase zase český (a slovenský) pětihvězdičkový film a nezmění na tom nic ani závěrečné trapné cameo manželů Linkových (asi Hřebejk dostal nějaké lupeně na koncert zdarma). ()

Frontier 

všechny recenze uživatele

Už si ani nevzpomenu, při kterým filmu se ve mně naposled tak vařily ho*na, jako při Učitelce. A nejvíc asi na konci. Tam je totiž v pár vteřinách shrnuto celých třicet let od "revoluce". Rudý bolševický svině jen převlíkly kabáty (některý ani to ne) a místo toho, aby visely na kandelábrech, dál vesele existují. Prezidentují, premiérují, v debatách tvrdí, že se Horáková přiznala, brání Koněva a mnoho dalšího. Jsou prostě naprosto všude. To jsme to dopracovali... Z některých postav (Peter Bebjak) jsem měl už tik. Já bych takhle dlouho mlčet nedokázal! S takovou pančitelkou bych byl hotovej raz dva. ()

Annaroz 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděla už třikrát a vždy mě nadchne. Je až zarážející, jak se lidé nedokáží bránit zlu. Učitelka je obdobou Velké sestry z Přeletu nad kukaččím hnízdem. A konečné poselství? No, že zlo nakonec vždy zvítězí. A můžeme si za to sami. ()

EasternJoe 

všechny recenze uživatele

Vhled do éry, která pomáhala psychopatům, do institucionálního prostředí, které může být zneužito psychopaty a vhled do sociální interakce psychopata a kolektivu. Z pozice moci a autority psychopati dominují každé společnosti. Dnes to vidíme u různých nevládek a skupinek obsazených psychopaty táhnoucími se za mocí. Tady jsme to, ale mohli vidět v dokonalém podání Zuzany Mauréry a velice věrohodným hereckým ztvárněním ostatních herců. Byl jsem, až mile překvapen a zaskočen tím, jak dobře (a opět věrohodně) hrají i dětští herci. Za mě velký plus i v tom, že jsem tam nenarazil na žádné hrozné klišé, ke kterým takové filmy mohou směřovat (no dobře, zlepšení manželského vztahu bylo vcelku slušné klišé, ale nebylo to tak okaté...) A zkusím to říct, ještě jinak. Scénář výborný, herci, ještě lepší a scénář je tak dobrý, protože jeho autorem je život, a ten bývá autorem nejlepších scénářů. "Učitelka" je zrcadlo nastavené pozdní komunistické společnosti (špiclování, vyhazování z práce, kádrové profily, nedostatek zboží), je to vhled do doby, kterou jsem já osobně nezažil a zažít bych nechtěl (svým způsobem je to i zrcadlo nastavené současným kádrovačům píšícím genderově korektní posudky). Není to žádný velkolepý super film, spíše působí komorně, a tím i mnohem lépe. Závěrečná scéna je možná nejsilnějším prvkem, který mnohé z nás probudí z iluzí do reality. ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

19. Kino na hranici = kino pro mě

19. Kino na hranici = kino pro mě

22.04.2017

Jarní filmový maratón nad hraniční řekou Olší se blíží. Devatenáctá těšínská mezinárodní filmová přehlídka Kino na hranici, která se každoročně koná na přelomu dubna a května v Českém Těšíně a… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama