Reklama

Reklama

Kvílení

(festivalový název)
  • Jižní Korea Gokseong (více)
Trailer 2

Sledujeme příběh mizerného policisty, který stejně jako jeho kolegové bezmocně sleduje množící se případy vražd. Vrahem je vždy člen rodiny, který zabije všechny ostatní. V jindy poklidném malém městě jde o bezprecendentní události, pro které nelze najít jednoduché vysvětlení. Díky některým indiciím začne policista podezřívat někoho, kdo možná není člověk. Podezření pak spustí sled událostí, které zapříčiní, že se vše stane mnohem osobnější. Povede se policistovi včas rozklíčovat, kdo nebo co stojí za vraždami? (Martrix)

(více)

Recenze (156)

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

V popise filmu mi chýba hlavne slovo komédia. Sem tam sa na scénach dalo dobre zasmiať, no oveľa viac ich hraničilo priam s absurditou. Na môj vkus bol film prehnane prehustený počtom bezvýznamných postáv. Celkom som sa strácal, kto koho zabil, kto sa stal obeťou a kto bol agresorom. No to sme sa koniec koncov aj tak v podstate počas celého poriadne nedozvedeli. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Začátek Gokseong je absolutně bezkonkurenční směsí hořkosladkého hororového humoru, který jsem sice nečekala, ale ani mě neotravoval. Už jen komičnost samotné hlavní postavy mi přišla velice vhod, přes to, že jsem do tohoto snímku šla jako do pure mysteriózního hororu. Asi po třičtvrtě hodině to začíná přerůstat do velmi znepokojivého počinu a divák vůbec neví, co by měl čekat. Stopáž je postupem času možná trochu na škodu, protože poslední půlhodina je už jen čekání na nevyhnutelné. Kdybych chtěla ten příběh někomu převyprávět, určitě bych potřebovala alespoň jednu další projekci, protože v tomto filmu je opravdu velké množství informací, které jsou dost nedobře podány a vysvětleny. Ta desetiminutovka před koncem to trochu vyzdvihuje, ale spíš v tom mám zmatek. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Nakonec to vlastně dalo i smysl. Problém je v těch dvou a půl hodinách, místy naprosto nesmyslném chování postav a klasickém rákosnickém řvaní a brečení. Jinak to teda byla dost hustá jízda s haldami mrtvol a pár slušnými zvraty. Dohromady ale víc než ty tři hvězdy ne. 65% ()

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele

Komentář ke Kvílení mi dal zabrat, protože jsem stále nevěděla, jak na něj. Ne protože by film nebyl dobrý. Právě naopak, bylo to moc dobrý. A v dost momentech jsem byla příjemně napnutá a vyděšená. To bylo především v první polovině, kde se film tváří jako detektivka, kde policajt (strašnej ňouma) vyšetřuje divný události, který nemůžou být výsledkem přirozených událostí. Do té doby to působí vlastně jako "divno ze zapadákova, kde jsou policajti jenom pro ozdobu, a nic reálně nedělají". Ale potom se to tak nějak zvláštně otočí a to je ta část, kdy začne snad ta nejbizarnější část film, a já už byla jenom v pozoru, co přijde dál. A i ta druhá polovina byla opravdu skvělá. Najednou se tam děje tak moc! Ale celý to dává smysl. Všechno to, co na první pohled nemůže dávat smysl pohromadě, tady dohromady funguje. Navíc je to skvěle natočený. Kvílení vypadá celou dobu strašně dobře. Nešetří se záběry na nechutné věci a hned na to klidně ten nejkrásnější možný záběr na přírodu, což úplně rozhodí. Zahrané herci to je taky suprově. Propojování scén, zapracování flashbacků. Tam to skvěle funguje i například během současného sledování dvou míst propojených dějem, kde to skvěle pracuje s napětím, jak to tedy doopravdy je, a kdo je ve skutečnosti vlastně kdo. Protože úplný zavěr jsem jenom koukala. Jo, doslova čuměla, jak jsem byla vtažená. (To se vlastně týkalo celého filmu, ale na tom konci extrémně.) Je mi jasný, že film snadno odradí svou délkou a tím, že je v něm doslova úplně všechno. Jenže já se ty skoro dvě a půl hodiny, ani jednou necítila, že to je moc dlouhý. A co si budem, scéna s hraběma mě strašně rozesmála. V rámci toho, jak ta celá část byla vystřižená jako z úplně jiné reality, myslím, že to byl záměr. Takže úplně, úplně kompletně všechno  :) ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Pekelná stopáž mi nevadila i díky tomu, že se začalo dít něco zajímavějšího zhruba od poloviny filmu. Navíc to pěkně gradovalo, takže ta dvěapůlhoďka utekla vcelku rychle. To je ok. Co mi ale vadilo skoro celý film, bylo nelogické chování většiny postav, z čehož pak logicky vyplývá, že děj místy nedával smysl. Celou dobu jsem přemýšlel, jestli je to jinou mentalitou Korejců, nebo tím, že je scénář blbě napsaný. Pár korejských filmů už jsem viděl, takže to bude tak 50/50. Ale ono mi vlastně nevadilo ani to podivné chování (myšleno např. několik situací, kdy mohla fatálním událostem předejít prostá komunikace, nebo vyvrácení nepravdivých tvrzení). A dokonce mě neotrávilo ani tahání diváka za nos, co se týče odhalení příčiny oněch událostí. Vlastně je to dost s podivem, že přestože je setsakra co vytýkat, je to v případě Gokseong irelevantní a jsem spokojený. Jestli váháte, tak oficiální obsah sice není úplně mimo mísu, ale pokud bych měl krátce shrnout, co jsem viděl, tak: Příběh mizerného policisty, který stejně jako jeho kolegové bezradně sleduje množící se případy vražd. Vrahem je vždy člen rodiny, který zabije všechny ostatní. V jindy poklidném malém městě, jde o bezprecendentní události, pro které nelze najít jednoduché vysvětlení. Díky některým indícím začne policista podezřívat někoho, kdo možná není člověk. Podezření pak spustí sled událostí, které zapříčiní, že se vše stane mnohem osobnější. Povede se policistovi včas rozklíčovat kdo, nebo co stojí za vraždami? A i když se dozví pravdu, dokáže vše zastavit? ()

metal.storm odpad!

všechny recenze uživatele

Len pätnásť minút tomu trvalo ma znudiť, a už sa tomu nepodarilo to napraviť. Znovu možno len nedokážem oceniť slušný film. ()

majo0007 

všechny recenze uživatele

Prosím vás, film nepozerajte v noci. Nie, že by ste sa od strachu posrali (z hororu totiž toto čudo moc nepobralo, to sa skôr zasmejete na debilite podaktorých postáv), ale vďaka hóóódne prepísknutej stopáži už v polovici začnete počítať ovečky a zaručene zadrichmete. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Po delší době konečně high budget, high profile Korejský film u kterého se nebudete chytat za hlavu konstantně, ale jen občas. Solidní atmosféra, poutavá leč tradičně korejsky přeplácaná zápletka a stejně tak tradičně přepálená délka, která však uteče vcelku rychle. Bez debat jeden z těch lepších horror/thrillerů posledních X let. 85% ()

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Jak už u asijského filmu bývá, Gokseong aka The Wailing je žánrový chameleon. Přičemž thrillerová linka je parádní. O to více zamrzí doslova lobotomické chování postav, kokotské výrazy hlavního protagonisty, které fajn zvraty a netradičně budovanou mytologii táhnou dolů. Být to soustředěné na jeden žánr/jednu formu vyprávění, mohlo se jednat o inovativní žánrovku. Wailing takhle stojí rozkročen napříč žánry a moc mu to nesluší. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Deštěm nasáklej, temnej thriller plnej démonů, šamanů a rituálů, úplně jako ze staré školy. Krásně natočenej a s parádní finální pointou. Ano, mělo to jihokorejské razítko, ale tohle byla pro mě naprostá fantazie. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Tak tohle si vážně můžou dovolit jen Korejci. Splácat dohromady všechno možné i nemožné - detektivní zápletku, duchařinu, litry krve, zombíky, kněze, posedlé dítko, chtěný i nechtěný humor… a narvat to do 150 minut! Občas jsem fakt žasla, co nového na mě ještě vybafne. Ale bavila jsem se, to bez debat. A tak hlavně za ten „šamanský souboj“ a závěr, který mě znejistil, musím uznat, že mě zase dostali. ()

Yoshimitsu 

všechny recenze uživatele

Stopáž filmu 156 minut mě hodně odrazovala a taky to, že tam budou samý šikmoocí, ale to byla chyba a už jsem si na to měl udělat čas dřív. Film mě nenudil stále se tam něco odehrávalo a hlavně to pořád drželo temnou a napjatou atmosféru, což bylo super a stařec uměl nahnat pořádnou hrůzu, kterou dával intenzivně najevo. Dávám 90 % ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Kdo je tady démon aneb Nevěra se nevyplácí. Dobrá horordetektivka je to až v poslední třetině čtvrtině, jinak zmatek a přešvihnutá stopáž, spíš by tomu slušela třídílná minisérie, aby se v tom divák vyznal. Ale že je hrdinou tlustej polda bez kvéru, tak to bylo docela vtipný. Pokud to někdo dá, je potřeba, aby na to nekoukal sám -- musí s parťákem celou dobu hrát prší. Ono v tom filmu právě že pořád prší, tak jako korejsky. On totiž ten animismus má něco do sebe a v Koreji se krásně potkává s křesťanstvím a před deštěm jsme si všichni rovni. ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Atmosférický a nejednoznačný. Krimi s někdy trochu přiblblými (výstředními) postavami vs horor, ale odsud rovnou vymítačka, démon, sejtn, bibličnost, zombie, nákaza a trochu gore, resp. krve. A taky mystika a symbolismus. Nebýt poměrně dlouhé stopáže, kde něco mohlo být pokráceno nebo víc naznačeno, byla by tahle hra rozehrána jak ta v "kostky" o vlastní život s nejvyššími pekelnostmi. Nebál bych se hvězdy navíc (podivnosti já rád), tak budu doufat třeba v pokračování, protože kdo že byl nakonec ten dobrý? ()

Hennesy 

všechny recenze uživatele

Už len keď to človek povie nahlas: "Pozeral som 2 a 1/2 hodinový kórejský horor." väčšina ľudí stočí konverzáciu iným smerom. Ako dosiahnuť podobné prehlásenie? V prvom rade sa toho netreba báť /mám na mysli skôr spojenie času a Kóreii/ a v druhom rade budete potrebovať aj štipku trpezlivosti. A oplatí sa do toho ísť? Áno aj nie. Začnem s nie - nie preto, lebo to proste nie je až také dobré. Nie je to až tak desivé /hoc je to nepríjemné vlastne celý čas/, aby to zanechalo stopu a je to zvláštne až netypické. Čo je na jednej strane dobré, ale na druhej strane neviete čo čakať a v podstate sa nedočkáte niečoho čo čakáte..alebo nečakáte. A tu sa dostávame k tej dobrej časti. A to je celá zvláštnosť toho filmu - svojská atmosféra, celý príbeh a jeho podanie, kulisy, inakosť postáv...ono to po dopozeraní ostane v človeku. Je to už pár dní, čo som to pozeral a stále si na to spomeniem. Pre nič konkrétne...ale spomeniem. Odporučiť by som to asi neodporučil, ale je zaujímavé si to pozrieť. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Ono to dobře funguje i v komediální rovině. Vynervovaný policajt, co furt žere a je ze všeho vyřízený baví sám o sobě :) . Hlavní hororová linka s démonem v jihokorejském zapadákově tomu dodává neotřelý výraz. Jedná se o dlouhou dálněvýchodní expozici, ve které se pracuje jinak s klasickým hororovým tématem. V USA to bývá, až pornograficky osekáno na samotný proces, ovšem tady se staví okolo hlavního problému komplexní příběhová struktura. Má to také lehký přesah do sousedních hororových žánrů. On se samotný film vyvíjí a na konci přijde zasloužená odměna. Z počáteční skorokomedie vyklíčí nakonec psychothriller, kde je jeden moc pěkný strašidelný moment, u kterého mě zamrazilo. Málokdy bývá tak skvěle natočen. 76%. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Kórejský humor! Ach jaj! Ten proste milujem! Miestami stupídny, absurdný, či nečakaný, až som mala pocit, že nesledujem horor, ale komédiu. Prípad pre exorcistov, najdebilnejší detektívovia v Južnej Kórei, šialení šamani, šialení ľudia, sliepky, kozy, krv a abrakadabra... Všetko, čo ma bavilo! PS: Foťák je nástroj Diabla! ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Já už díky zkušenostem z túry po zhýralým a temným Japonsku o těch zvrhlících vím svý, takže mě rozhodně ten japonské dědula ani na chvilku neošálil (no možná na chvilku jo). Stejně tak idiotští policajti korejští, to už je taky klasika. Rozjíždí se to opravdu pomalu a jako obyčejná krimoška by to nestálo ani za zrnko rejže, ale jakmile se to dostává do té mystické a hororové fáze, tak má rozjitřená mysl okamžitě pookřála a chytlo mě to a nepustilo. Atmosféra houstne a houstne, krve a otazníků přibývá a rituál vymítání spolu se šamanským duelem,....ty vole, to bylo něco!!! I přes mnohé chybky ta neskutečná atmosféra a nejednoznačnost z toho dělaj super hororovou lahůdku! ()

Tft 

všechny recenze uživatele

The Wailing je jako hororová bonboniéra, dává totiž divákům ochutnat něco dobrého z mnoha koutů žánru a dokonce přihodí navrch trochu komedie. Délka dvě a půl hodiny je si myslím oprávněná a ani chvilku mi nepřišlo, že by film vařil z vody a nesmyslně tahal počet minut nahoru. Hong-jin Na totiž šikovně střídá tempo a nebojí se diváka jak pořádně napnout tak i pobavit. Tahle sonda do horského maloměsta kdesi v Korei totiž funguje po všech stránkách. Jak po stránce hororové, komediální, obrazové tak i herecké. Do-won Kwak je skvělou volbou a ztělesněním skutečného maloměstského policisty a jeho cesta po schodech dolů do temnot, které film postupně odhaluje tak funguje mnohem lépe, než kdyby byl jen dalším hezkým obličejem s tunou charisma,Džun Kunimura hraje zápornou postavu s precizností a svojí úlohu plní seč mu síly stačí a za zmínku rozhodně stojí i Hwan-hee Kim jako posednutá dcera. Skvělé stupňování děje a postupné vrcholení filmu spolu s několika scénami, které si budu pamatovat ještě dlouho po shlédnutí snímku jako sekvence s rituály a vymítáním, která je naprosto mistrovsky sestříhaná nebo scéna v lese s červenookým "démonem" patří k tomu nejlepšímu co jsem v hororovém žánru viděl nejen za poslední dobu, ale vůbec za celou jeho historii. Atmosféricky naprosto skvělý film se skvělou zápletkou, která nechává diváka na pochybách do úplného konce a musím uznat, že Hong-jin Na si mě povodil jak rybu na háčku . 81% ()

Reklama

Reklama